用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小三數學補習有無幫助?
go

小三數學補習有無幫助?

徘徊七十幾至八十幾分,平時少温習,考試有安排佢做多d練習。見佢次次都錯同一類题目,一係睇錯题。明明計出來係A>B, 佢圈答案圈左 B>A.  另重災區係計算時分秒的題目。
before 比錢補習,仲有乜方法?我只想佢站穩係80分。

edutm 發表於 18-3-28 11:25
徘徊七十幾至八十幾分,平時少温習,考試有安排佢做多d練習。見佢次次都錯同一類题目,一係睇錯题。明明計 ...
我果個有幫助, 由7X-80變成8X或接近90。不過, 暫時未到90。

睇老師

little_yolky 發表於 18-3-28 11:27
我果個有幫助, 由7X-80變成8X或接近90。不過, 暫時未到90。

一星期補幾多時間?

edutm 發表於 18-3-28 13:00
一星期補幾多時間?
一星期一堂而已, 1小時15分鐘, 但會派兩份練習返屋企做。

阿大:由細到大數學好差, 除咗遇到好老師果年, 其他都係7X-80分。P5開始補, 一直keep住8X, 見D無聊咗錯少咗了。佢一向係文字題無問題, 計數有問題, 時間大問題。

阿細:由細到大數學一向都唔錯, 但小一下學期由100跌到6X, 小二即補, 即刻變返9X, 補咗一個學期無補, 一直維持9X, 但今年P3又跌, 得返7X。睇情況, 可能P5會補。

little_yolky 發表於 18-3-28 13:26
一星期一堂而已, 1小時15分鐘, 但會派兩份練習返屋企做。

阿大:由細到大數學好差, 除咗遇到好老師果年,  ...

請問可唔可以介紹數學補習?

可否給我資料?

little_yolky 發表於 18-3-28 13:26

阿大:由細到大數學好差, 除咗遇到好老師果年,  ...

阿細點補,補咩?

retriever 發表於 18-4-23 19:09
阿細點補,補咩?
去數研補數, 兩個月見效。

徘徊七十幾至八十幾分,平時少温習,考試有安排佢做多d練習。見佢次次都錯同一類题目,一係睇錯题。明明計 ...

商務幫到你買練習回來,每天做兩頁,考試前幾天每天做一份至兩份卷,我仔由78升到連續幾次都9x幾,前提小朋支願意做,慳返補習錢

MrBeast    發表於 18-6-15 08:16
王家爸爸    發表於 18-6-15 02:04

may850307 發表於 18-6-15 00:36
商務幫到你買練習回來,每天做兩頁,考試前幾天每天做一份至兩份卷,我仔由78升到連續幾次都9x幾, ...
操到佢識得小心。

may850307 發表於 18-6-15 00:36
商務幫到你買練習回來,每天做兩頁,考試前幾天每天做一份至兩份卷,我仔由78升到連續幾次都9x幾, ...

係,呢個方法好有效,我囝都由7x升上9x,但前提是家長有耐心和時間,因為家長要做埋數學補習老師仲要係日日幫佢補

經常錯同一類型題目,即係佢未完全明白點做。有時死記,有時撞中,唔穩陣,題目兜過灣就亂咗唔識,要再比心機教佢。

家長有時間、有耐心就日日教佢d,效果會好過一星期一次。但實在頂唔順會鬧佢,就不如外判。

我會好好記錄佢功課唔識的題目。解釋,重做,唔明的話,再諗另一個方法解釋。過一星期,又重做。都係唔明的話會放低一下,隔耐d先再教。計時分秒係好易錯的。計時間永遠係(完結時間-開始時間=幾耐)。時分秒分3欄做加減,60進制小心計...都係不斷重做錯過的,直到又明又計算啱。到考試前重溫返佢過往唔識的題目才做模擬卷。

樓上講得好啱,日日教小小好有用。不過一定忍唔住罵的,好鬼忟!不過見到佢有進步,自己會有成功感。

Olympian 發表於 18-6-15 08:55
我會好好記錄佢功課唔識的題目。解釋,重做,唔明的話,再諗另一個方法解釋。過一星期,又重做。都係唔明 ...

至於發雞盲呢樣野...我都無辦法...

Olympian 發表於 18-6-15 08:59
至於發雞盲呢樣野...我都無辦法...

我小朋友也是三年级,希望幫到妳。
若果明明計了A>B, 結果圈了B>A.  咁佢計數無問題,係比較數字方面較弱,還是真係眼大睇錯大同小符號?佢地好多時四位數,五位數排大小好易排錯。我會叫小朋友萬位同萬位比,千位同千位比...咁無咁容易錯。另外時分秒佢地又係好易錯。但如果小朋友識元角分加減數,原理其實一樣。只是進位/借位不是加減10,而是60.

有些小朋友見到比多就+,比少就-,題目diu 轉少少就出錯

派到抨石宣基吾知點好

睇返個post你小朋友過埋暑假巳經是小四,回想我小朋友小四時,好多同學在數學科都跌分,好好把握今個暑假鞏固返小三之前既數,仲要教定來緊小四上學期的數,這些都是我會為我小朋友所準備的。