用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小三數學補習有無幫助?
樓主: edutm
go

小三數學補習有無幫助? [複製鏈接]

little_yolky 發表於 18-3-28 11:27
我果個有幫助, 由7X-80變成8X或接近90。不過, 暫時未到90。
好奇。
有無研究下,老師做左D 物幫佢增強功力? 無論出去上班,定私補都應該見到下。

retriever 發表於 18-7-23 19:33
好奇。
有無研究下,老師做左D 物幫佢增強功力? 無論出去上班,定私補都應該見到下。
...

我估人地專科補習是教學有效率。第一是對補習社課程很熟,對每個topic 的題型又好熟,而且有大量練習題,仲要好快就攞到出來比小朋友做,唔洗左搵又搵。而且,見得小朋友多,小朋友普遍唔識d咩佢知,用咩方法先講得明都有經驗,又有齊工具,例如,數粒、時鐘、模型...等等輔助,令小朋友快明白。我個未補過,我都係估架咋。

Olympian 發表於 18-7-24 09:42

我估人地專科補習是教學有效率。第一是對補習社課程很熟, ...

謝回覆!

我好奇, 補習老師做到既, 父母知道點做, 係咪可以跟著做...

始終小學數對一般成年人跨度唔大, 普遍都係靠操題, 就算要補, 點解要俾錢人外補?

retriever 發表於 18-7-24 09:47
謝回覆!

我好奇, 補習老師做到既, 父母知道點做, 係咪可以跟著做...

大家傾下計唔洗謝回復啦!我想補習老師做到的家長未必能做到,始終無補習老師咁熟課程,又無咁多教小朋友的經驗。自己識計與教得明白小朋友係好唔同。好似佢小一時,二十以內加減都唔識,真係好難教下。睇下自己有幾多耐性和心機啦...還有興趣(其實我好有興趣的)。仲有,小朋友唔明操來都無用。操練習或卷係明白晒之後才做嘅事,適可而止。

Olympian 發表於 18-7-24 10:23
大家傾下計唔洗謝回復啦!我想補習老師做到的家長未必能做到,始終無補習老師咁熟課程,又無咁多教小朋友 ...

我諗起果時佢唔識20內加減,朋友個女都係咁,但一去公文補習就學識左。我死唔憤氣,無理比成200蚊堂學20內加減!所以都係自己想辦法教識佢。

Olympian 發表於 18-7-24 10:23
大家傾下計唔洗謝回復啦!我想補習老師做到的家長未必能做到,始終無補習老師咁熟課程,又無咁多教小朋友 ...

我係抗拒/反對外補之人. 但不能否認操題都提昇分數有幫助, 特別數學科, 但長遠外補副作用, 弊大於利!

IloveJJ 發表於 18-7-24 10:36
本身我覺得你問緊little yolky,我又唔好意思代答。
我睇過「數研」份功課,佢係做得唔錯的,呢個係其中一 ...

份功課有咩QK?

如果只係做多三份, 屋企唔可以?

其實外補一大部份原因, 係細路唔聽父母隻笛, 補習老師都係老師, 佢地俾先肯做?

retriever 發表於 18-7-24 10:30
我係抗拒/反對外補之人. 但不能否認操題都提昇分數有幫助, 特別數學科, 但長遠外補副作用, 弊大於利!
...

無呀,覺得自己係ftm 無收入但有時間,唔會比錢人地賺囉!你話學音樂藝術就真係無能為力。好似小女K2時認唔到字,見同學話一補就識,都好心動架,但300蚊堂學認字我真係唔會囉。300蚊可買好多圖書了!都係自己比d心機教。

回覆 IloveJJ 的帖子

我真係見 d 家長見到練習有折扣就買,但係完全唔同小朋友 Level,都係要我幫手揀 Chapter 黎做,甚至有時候本練習做唔落,浪費左。有一本係 $20,但係 d 課題同一線小學嘅程度唔匹配
不過唔少細路真係交畀外人係會聽話 d,同埋未必個個家長識教,有 d 家長佢地學歷唔錯,但係奈何無從入手唔知點教。亦有家長係唔夠叻,教唔掂,錯左都唔知點解畀佢聽。早前搵到本隱世英文 MC 練習,後面有埋答案分析,細路唔抗拒做之餘,錯左家長解唔到,細路可以自行理解。

不過我應該係唯一一個補完數研之後,成績係退步果個。

1998Ruby1998 發表於 18-7-24 11:44
回覆 IloveJJ 的帖子

我真係見 d 家長見到練習有折扣就買,但係完全唔同小朋友 Level,都係要我幫手揀 Cha ...

而家做家長好大壓力架,買野可以減壓,買左即使做無做過,買果刻都叫做買個希望,個心舒服d。

2jkidsfather    發表於 18-7-24 15:57

IloveJJ 發表於 18-7-24 15:27
家長自己攞嚟啫,我寧願家長買完發覺無用唔做,好過要細路盲目咁做。

我嗰日排隊,見個家長俾錢買三本幼 ...

咁人家買左點做,同埋有冇做又唔知嘅。我個女都係幼稚園,佢幼稚園叫我買4本補充暑假做,我回條寫左唔買,跟住比女發現,要我改返買,佢每日每本做兩頁。

Olympian 發表於 18-7-24 15:47
咁人家買左點做,同埋有冇做又唔知嘅。我個女都係幼稚園,佢幼稚園叫我買4本補充暑假做,我回條寫左唔買, ...

你女係聽老師話既乖女,學校叫買,就一定要買。

IloveJJ 發表於 18-7-24 15:27
家長自己攞嚟啫,我寧願家長買完發覺無用唔做,好過要細路盲目咁做。

我嗰日排隊,見個家長俾錢買三本幼 ...
其實係媽媽既缺乏安全感,無論作練習,面試班,外補定人地睇緊ORT 邊個LEVEL。

話時話,另帖版主已有報導,根德園學生攞左數學世界大賽,所以真係無奇不有。

retriever 發表於 18-7-25 08:33
其實係媽媽既缺乏安全感,無論作練習,面試班,外補定人地睇緊ORT 邊個LEVEL。

話時話,另帖版主已有報導 ...

咁有些細路真係數學天才喎。咁佢可能係天才中的天才囉。

講返轉頭回應返樓主。其實我仔小一二,我都係記住佢唔識的題目或者唔明白的topics ,重做和重復講解,明了再做街練習穩固一下。考前仍會有一至兩個topics 未完全掌握的,但也要預時間做兩份試卷。做卷是必須的,因要佢個腦轉,唔好諗實單一topic的野。考完試長假期,例如暑假,就教返佢未掌握好的題目,一定要打好個底。到小三時,我覺得仔已經在我心目中,脫離了數學好水皮的感覺,佢只係唔叻啫。佢小三下學期才開始計加減數唔洗數手指。但佢係夠時間做完份卷的,小一試過8字頭,小二,三都在90-95,但二線學校份卷唔深。

Olympian 發表於 18-7-25 11:26

講返轉頭回應返樓主。其實我仔小一二,我都係記 ...

我諗要佢考到95-100分,可能就要出去比人教喇。你地可能話:嘩!怪獸呀!95分都唔心足。但現實係就係呢幾分會決定你的名次上下5名左右,由級10內跌出級20內真係好容易。名次係其次,只係到到程分時會決定你做唔做到band 1 生。睇下你自己睇唔睇得開喇。

Olympian 發表於 18-7-25 11:26

講返轉頭回應返樓主。其實我仔小一二,我都係記 ...

我家平時無做練習(除功課), 考試前出份卷佢做, 主要係TIME 時間啦, 總體都OK.

分數係無咩參考價值. 佢如果唔明, 靠唸咒咁做數, 真係俾100分都唔恭喜.

小學數主要係運算階段, 高分主要係熟練而已, 無咩意思.

細路數好, 要顯示到懂簡單邏輯, 仲有一個數學問題有另一種解法, 譬如話, 你乘數唔係淨識背熟乘數表, 卡住唔記得都識連加做, 唔係話父母教咁做, 係佢識自己跳線去解決問題先係叻仔.

retriever 發表於 18-7-25 11:45
我家平時無做練習(除功課), 考試前出份卷佢做, 主要係TIME 時間啦, 總體都OK.

分數係無咩參考價值. 佢如 ...

係呀。所以佢就算攞到100分,我都唔會認為佢係數學叻果班人。只會覺得佢今次好小心,無caeeless mistakes。其實佢被扣果幾分都係唔小心,例如加數作減數計。所以,如果知佢有咩係未完全掌握,長假要再教下佢。

明白左,唔洗做到爛熟才高分的,做少少就得喇。但唔明靠狂做數高分又無咩可能掛 。不過唔排除佢經過狂做,由外而內領略當中奧妙,但呢d咪叫無效率囉。
‹ 上一主題|下一主題