用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DGS,HYS,GHS,SPCS 仲有冇waiting call?
樓主: fatman69
go

DGS,HYS,GHS,SPCS 仲有冇waiting call?   [複製鏈接]

Mustrek 發表於 18-4-18 15:41
我所知的就全部抽飛,包括我自己。
所以早出offer也沒效果~

Yanamami 發表於 18-4-18 16:53
所以早出offer也沒效果~
同意!其實HYS要諗下定位,自己可以留住什麼學生,年年同人搶,又唔夠搶,有一班唔錯的,佢又慢慢見,慢慢吱offer! 咁樣的收生模式,好令人費解

Ktfk    發表於 18-4-19 15:59

bettyay 發表於 18-4-18 17:07
同意!其實HYS要諗下定位,自己可以留住什麼學生,年年同人搶,又唔夠搶,有一班唔錯的,佢又慢慢見,慢慢 ...
学下我地小学禁,又或者SPCS禁,收d想入讀又能力配合既学生?

bettyay    發表於 18-4-18 18:57

真心佩服有幾個offer嘅叻女

[/url

請教各位,HY面試程序話17/4或之前會出信確實on waiting list, 30/4或之前出rejected 信,請問有人收到嗎?以往考HY過來人,究竟最後可會收信知道自己rejected?! 何時收到?

poodpoodhk 發表於 18-4-18 19:14
請教各位,HY面試程序話17/4或之前會出信確實on waiting list, 30/4或之前出rejected 信,請問有人收到嗎? ...
據知以往係在學校交名單上EDB前後,就會出信通知所有有2nd in, 但未有offer的申請人 on waiting list! 但會唔會出信出知1st  in only 的申請人係rejected就唔清楚了!

bettyay 發表於 18-4-18 17:07
同意!其實HYS要諗下定位,自己可以留住什麼學生,年年同人搶,又唔夠搶,有一班唔錯的,佢又慢慢見,慢慢 ...
同意,有心讀又符合能力的又遲遲不call, 小朋友覺得自己賣剩庶咁才call, 之後我有同學仔感覺不好,無去2nd in, 媽咪索性大抽獎博band 1.不過之前在這裡咁講,比人鬧話咁咪唔好讀囉,話我批評人哋學校,人吔年年都係咁。

222magmag 發表於 18-4-21 09:12
同意,有心讀又符合能力的又遲遲不call, 小朋友覺得自己賣剩庶咁才call, 之後我有同學仔感覺不好,無去2nd  ...

係架!報HYS係全in,大家報的原因各有不同,亦要預咗佢就是如此程序收生,只係有家長或孩子未能接受原來自己在人家的眼中好似未係最好,而感覺不良!即代表HYS亦不是最心儀!咁梗係唔讀好啦!以免日後有更多不滿!朋友唔去2nd,一定有好多人多謝佢!留機會給願意等待又真心想讀的人

雖然收生程序令人費解!但仍無阻想讀的人!所以咪可以継續如此收生,報名的人仍然人山人海囉!

b3410    發表於 18-4-21 09:58

222magmag 發表於 18-4-21 09:12
同意,有心讀又符合能力的又遲遲不call, 小朋友覺得自己賣剩庶咁才call, 之後我有同學仔感覺不好,無去2nd  ...

收call, 如果好想讀,應該開心到飛起喎。點解會覺得自己係剩蔗咁?全港咁多叻女,你揀,人又揀,點都有個互相match過程。報10間(誇張D),自己心目中都有個先後次序。未必關學校好壞,其實學校好壞都好主觀。可能還有個人因素,例如地址,學費,交通等等。如果都中,一樣挑挑揀揀嘛。如果唔中1,2,咁中3,4都好。之後1,2 有call, 為咗啲“不做剩蔗”原因而不去,是否有啲意氣用事?

拍拖結婚都唔一定係初戀情人遇到適合的,會介意人哋之前有過男/女朋友嗎?
補充一句,除非係女王,天下臣服

b3410 發表於 18-4-21 09:57
收call, 如果好想讀,應該開心到飛起喎。點解會覺得自己係剩蔗咁?全港咁多叻女,你揀,人又揀,點都有個 ...
但好多人又會用「客觀」來評價學校是好定壞,只聽人家說,自己沒有親身去了解!
怪不得,我們總是喜歡用耳朵去看事物,和用眼睛去聽事情呢!!

剛收到電郵HY確實小女on waiting list, 機會相對渺茫,唯EQ自己可參加埋大抽獎,也不是壞事。這陣子大家應忙於「大抽獎」遞表,不好意思推返呢個post上版頂, 有礙大家「大抽獎」資訊,謝謝見諒。

poodpoodhk 發表於 18-4-25 11:54
剛收到電郵HY確實小女on waiting list, 機會相對渺茫,唯EQ自己可參加埋大抽獎,也不是壞事。這陣子大家應 ...

你send電郵去HY問小朋友係唔係on waiting list?

回覆 e2m 的帖子

不,今早約11時左右收到email, 自2nd in 後,沒收過任何信及電話! 我明白應有一批朋友也在乾等,所以一收到,就在此留言。好奇想知還有朋友跟我一樣收到嗎?HY的收生程序難捉摸,可在此同各位夾下「情況」!

poodpoodhk 發表於 18-4-25 14:24
回覆 e2m 的帖子

不,今早約11時左右收到email, 之前沒收過任何信及電話! 我明白應有一批朋友也在乾等, ...

起碼都知道會send waiting電郵,唔知會唔會有reject email呢

之前2ND IN左?

回覆 poodpoodhk 的帖子

今早十一時左右同樣收到waiting list email.

feita 發表於 18-4-25 17:43
回覆 poodpoodhk 的帖子

今早十一時左右同樣收到waiting list email.

Same here. Received waiting email today

上星期我聽到有家長話收到HYS電話收佢囡囡。
請問有無家長收到HYS call ?

請問九月升中一的同學有無未買書的呢?

mcl203 發表於 18-3-28 15:52
DGS 係一定收足205人 ~~~

收足205人計唔計埋留班位?朋友說考at當日個list有204人,即係仲有位?

‹ 上一主題|下一主題