用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【非香港學生考DSE對本地DSE考生的衝擊】 ...
樓主: hkpapa852
go

【非香港學生考DSE對本地DSE考生的衝擊】  

猴子爸 發表於 18-3-28 17:04
但当年有多少精英?跟全部百姓的比例是多少?现在呢?
唉,我可以話我家有個六十年代生既b3校中五生,都寫得一手英文書信。

猴子爸 發表於 18-3-28 17:04
但当年有多少精英?跟全部百姓的比例是多少?现在呢?
精英數目應差不多,只是個pool大咗,百分比會少咗!

猴子爸    發表於 18-3-28 17:35

artroboy 發表於 18-3-28 17:02
以前港英時代,低下階層家長比現時多得多,黃仁龍爸爸都係賣雪榚、貪曾、女特首一樣細個窮過乜,相信屋企都 ...
所以咁講, 奇实現在啲代細佬, 英文是比以前好的, 成日話佢地差左, 可能係我地啲代人想要反d 面, 所以才咁講啫, 会唔会係咁呢?

起马, 基層家庭人數, 應冇我地果代多瓜? 窮情度也是吧!!

hkpapa852 發表於 18-3-28 17:06
地區名校與傳統名校既差別:

1. 地區名校, 較著重學生升讀本地大學, 對想去海外升學既學生, 支援通常較少
我觉得如果要求达到DGS/SPCC level的英文就太高了,但要达到一般觉得足够沟通不失礼的level, 我觉得地区官津绝对有能力培养的。

twhkleung 發表於 18-3-28 17:08
所以咁講, 奇实現在啲代細佬, 英文是比以前好的, 成日話佢地差左, 可能係我地啲代人想要反d 面, 所以才咁講 ...
應該話支援比以前多,綜援戶好多補貼,入直資又有援助。窮中產階層才是最弱一批

所以咁講, 奇实現在啲代細佬, 英文是比以前好的, 成日話佢地差左, 可能係我地啲代人想要反d 面, 所以才咁講 ...
这真是一个谜思。。。 可能比较多人碰到的中间大多数是中中毕业生,的确,一般来说他们的英文程度是比较低。

觉得差左……可能我地果代係两極,-係好好-係好差甚至唔識,而家呢代多中间半桶水,似得似唔得禁~所以同以前精英水平比真係差-大截。

回覆樓主

香港人可以考英國文學, 世史都可以有好成績係因為香港資訊流通,但大陸人喺國內要了解香港時事唔係咁易,所以通識會係佢地比較困難嘅一環。

大多內地學生讀書比香港辛苦很多,每個省每個縣都有教育大比拼,學生7點已經要返到學校上堂,中學生要晚自習到夜晚9點先會放返屋企,節假日老師會係群組布置功課內容,每日都有,果種辛苦係香港學生冇機會體驗到的.識一個4歲幾的小朋友,幼稚園已經識千幾中文字,呢個小朋友係香港出世,但佢屋企人唔多想佢係度讀書,話除佐英文,覺得其他科比香港還要好,決定係內地讀

哈哈...又係啲个邏輯...
辛苦=成績好或者叻...

曾經我老闆一句KO呢個邏輯, 佢當時鬧緊人, 佢鬧嗰條友 ...唔好同我講有幾勤力,有幾大壓力, 牛就夠勤力啦, Be Smart… 唔好以為自己名校畢業, 你打開隻門望出去, 出面嘅同事有邊個唔係名校畢業, 有邊個唔勤力, 有邊個唔聰明, 我要嘅係一個 Smart Person, 唔係一隻牛…. 冇幾耐呢個字認好勤力嘅人, 就被炒魷魚了.

真人真事唔係作故仔...

twhkleung 發表於 18-3-28 23:06
大家既價值觀、思維不同,兩條單行線,溝通唔到。

我唔係想鼓勵人哋懶惰, 不過,明白了真的重要, 勤力亦都唔代表明白...

所以唔好淨係講勤力....

真人真事唔係作故仔...
信,社會上大把呢類真事,work hard vs  work smart .

曾經我老闆一句KO呢個邏輯, 佢當時鬧緊人, 佢鬧嗰條友 ...唔好同我講有幾勤力,有幾大壓力, 牛就夠勤力啦, Be Smart… 唔好以為自己名校畢業, 你打開隻門望出去, 出面嘅同事有邊個唔係名校畢業, 有邊個唔勤力, 有邊個唔聰明, 我要嘅係一個 Smart Person, 唔係一隻牛…. 冇幾耐呢個字認好勤力嘅人, 就被炒魷魚了.

我諗起奶媽同鬍鬚曾。

曾俊華「Work Smart」論 辦公桌愈整齊愈高效率?
https://topick.hket.com/article/1712669/%e6%9b%be%e4%bf%8a%e8%8f%af%e3%80%8cWork%20Smart%e3%80%8d%e8%ab%96%20%20%20%20%e8%be%a6%e5%85%ac%e6%a1%8c%e6%84%88%e6%95%b4%e9%bd%8a%e6%84%88%e9%ab%98%e6%95%88%e7%8e%87%ef%bc%9f

林鄭月娥在選委特首選舉論壇上,笑指很羨慕曾俊華的辦公桌無文件、好乾浄,而自己則有好多文件,因為要向公眾解釋政策,似是暗諷曾俊華不夠勤力;曾俊華反擊指「我地要Work hard之外,要Work smart」,似暗喻有人工作不夠smart。究竟辦公桌的乾淨程度有何反映?曾俊華早前在fb上曾展現他競選辦的辦公桌,有玩具擺設,文件及紙張不多。

而政商界名人中,平日的辦公桌是否如林鄭般,文件堆積如山,還是像曾俊華般「枱頭無File、無紙張」?

1. 國家主席習近平
國家主席習近平在央視發表新年賀詞時,其辦公桌亦同時曝光。相片可見其枱頭非常整潔,也是無紙的。浸大新聞系高級講師呂秉權於fb發文認為,這是因為辦事效率高,不讓文件堆積。
他更引述中央辦公廳主任栗戰書指出:

習近平總書記要求我們幹工作要案無積卷、事不過夜。總書記自己也是這麽做的。

他笑言:唔知林鄭點評價習主席張枱呢?

2. 蘋果行政總裁庫克(Tim Cook)
蘋果行政總裁庫克,曾於辦公室內接受美國廣播公司訪問,片段中可見他的辦公桌非常整潔,除有iMac外,亦有少量紙筆在桌上,有眼利網民更發現,其枱角位上有一部疑似 12吋的MacBook。

3. 長實主席李嘉誠
李嘉誠前接受內地傳媒訪問時曾表示,自己的辦公桌上只有簡單擺設,沒有相片和獎盃,因自己喜歡「今日事,今日畢,桌上不留紙。」

4. 蘋果已故教主喬布斯(Steve Jobs)
跟庫克完全相反,已故蘋果行政總裁喬布斯的辦公桌以「混亂」見稱,他未有公開在蘋果總部的辦公桌,反而在家的辦公桌則非常混亂,除Mac機外,還有不少文件,背後的書櫃亦塞滿書本。

5. Facebook創辦人朱克伯格
朱克伯格經常在其官方專頁上做直播、以及張貼圖片,他的辦公桌因而曾多次曝光,可見他的桌上擺放了不少書籍。他自稱自己沒有特別的房間,和同事在開放空間中毗鄰而坐,認為這樣會更容易和同事交流意見。

美國明尼蘇達大學的一項心理學研究指出,在項目開始前,凌亂的桌面可令人靈感如泉湧,創意無限,但通常在項目完結後,桌面就會變得整齊企理。研究又發現,乾淨的桌面有助專注思考,代表工作任務接近尾聲。

twhkleung    發表於 18-3-29 01:25
artroboy    發表於 18-3-28 23:29

李大人 發表於 18-3-28 21:01
終於有人講出黎,香港D小朋友仲辛苦,未放假已經要諗定去邊度旅行,食好野,住五星級大酒店,仲要諗埋㸃樣 ...
Stereotpye

我覺得成日都有批家長義憤填膺地嫌港童多弊病,港學模式唔夠大陸好,不斷歌頌大陸如何的好,但又身體力行地送仔女黎香港及出國。

對自己有信心的就不需要不斷尋找認同,永遠地將事情正反兩極看法。

呢個係我最怕下一化被同化的民粹模式思維。

artroboy 發表於 18-3-29 10:16
我覺得成日都有批家長義憤填膺地嫌港童多弊病,港學模式唔夠大陸好,不斷歌頌大陸如何的好,但又身體力行地 ...
其实咪等同成日口講愛国愛_,但又攞哂外国護照-样之嘛~~送黎HK唔代表觉得HK好~HK只係佢地既踏板啫~

artroboy    發表於 18-3-29 11:33

artroboy 發表於 18-3-29 10:16
我覺得成日都有批家長義憤填膺地嫌港童多弊病,港學模式唔夠大陸好,不斷歌頌大陸如何的好,但又身體力行地 ...

每個地方嘅教育制度都會受當地嘅文化或環境需要而訂立,所以唔可以完全一刀切話邊一種教育制度最好。

香港有學校開辦IB、GCE AL等課程去提供學生偏向出國讀嘅選擇,若果國內有學校開辦DSE課程專攻香港嘅大學就真係會對本地學生帶來衝擊,不過就算開辦都應該係更有國際認受性高嘅課程而唔應該係DSE。大陸學生爭其他地方嘅學位已經唔單只係香港,早前我睇過一篇外國article,內文關於大陸學生佔去美國名牌大學學位嚴重化。