用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【非香港學生考DSE對本地DSE考生的衝擊】 ...
樓主: hkpapa852
go

【非香港學生考DSE對本地DSE考生的衝擊】  

b3410 發表於 18-3-28 15:08
點解唔正面啲諗,機會係互相俾的,有危機感,逼住諗對策,點解一定要留在香港升學,進一步可能海闊天空:hap ...
你意思係有錢就有机会同希望!

twhkleung 發表於 18-3-28 15:34
其实內向形国家, 英文或外語一定唔会好得去里, 所以, 中国, 日本,  韓国, 等等, 普片英文水平唔可能高到那 ...
咁志在)服務十幾億同胞又的確唔駛識英文

somoon 發表於 18-3-28 15:36
唉,好多HK 8大畢業寫份英文report 亦好不了很多,最惨中文報告可能仲差…… ...
其實香港學生英語能力一直在跌, 只係近年被中文科既風頭蓋過

twhkleung    發表於 18-3-28 15:46
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-3-28 15:43
但现在小学的英文程度要求是加深了很多。。。“ 英語能力一直在跌”是根据一般雇主对毕业生的印象?还是有一些客观的数据?

猴子爸 發表於 18-3-28 16:05
但现在小学的英文程度要求是加深了很多。。。“ 英語能力一直在跌”是根据一般雇主对毕业生的印象?还是有 ...

再check 真D, 又未至於一直向下, 不過:

2012 DSE

2013 DSE

2014 DSE

2015 DSE

2016 DSE

2017 DSE

日校學生中文達2+

79.30%

80.70%

80.4%

81.90%

85.20%

86.10%

日校學生英文達2+

79.20%

77.80%

77.9%

79.30%

80.30%

77.00%

日校學生中文達3+

49.80%

52.30%

51.8%

52.60%

55.20%

55.80%

日校學生英文達3+

50.10%

48.80%

52.8%

52.40%

55.10%

52.20%

日校學生中文達4+

26.80%

27.50%

25.70%

25.50%

28.00%

27.90%

日校學生英文達4+

23.70%

25.60%

26.40%

26.10%

28.60%

27.50%

artroboy    發表於 18-3-28 16:24
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-3-28 16:14
再check 真D, 又未至於一直向下, 不過:

讲到“客观数据”,问hkpapa852, 一定有野返

看上去,好像反而是进步了,但有机会是试卷难度浅左。。。 不晓得是否事实?还是难度上其实一直是差不多?

hkpapa852 發表於 18-3-28 15:43
我覺得係兩極化,叻既可以細細個已經有大將之風,弱既可以弱得好緊要。

猴子爸 發表於 18-3-28 16:17
讲到“客观数据”,问hkpapa852, 一定有野返

看上去,好像反而是进步了,但有机会是试卷难度浅左。 ...

英文達2+: 由2012年既79.2%跌到上年77% (6年來最差)

英文達3+: 由2012年既50.1%微升到上年52.2% (6年來排第4好, 其實即係尾3)

英文達4+: 由2012年既23.7%升到上年27.5% (6年來排第2好)

達2級同3級既比例, 其實係反覆下跌.......

hkpapa852 發表於 18-3-28 16:27
英文達2+: 由2012年既79.2%跌到上年77% (6年來最差)

英文達3+: 由2012年既50.1%微升到上年52.2% (6年來排 ...
英文达3+/4+:由2012至2016都是in a rising trend,只是2017有些下跌而已。

artroboy 發表於 18-3-28 16:23
我覺得係兩極化,叻既可以細細個已經有大將之風,弱既可以弱得好緊要。
可能跟香港的"贫富悬殊"有些correlation.

猴子爸 發表於 18-3-28 16:43
同教育政策有莫大關係,政府製造直資模式已經是無疑扼殺咗低下層向上既機會。

hkpapa852 發表於 18-3-28 16:27

英文達3+: 由2012年既50.1%微升到上年52.2% (6年來排 ...
其实啲個問題, 一直 困擾所我好內, 啲十几二十年, 个个都話啲代的年青人英文差, 但我每次Interview, d applicants的英文, 又唔角得話特別好或特別差, 角得总的來說分別不大. 我都唔係好明到低係差右d 乜? 相返, 我小朋友, d friend d 細佬, 非常明顯的比我同令時英文好好多添! 奇怪....
不過, 明顯感到差是有的, 就係責任感係的碓差過我个代, 我係你老扳, 唔你老豆, 但卻要好似教仔咁教先得, 大声責几句, 成个人就好似冇晒自信, 反而要好逗反佢開心番, 重唔係臭仔咁!!!

猴子爸 發表於 18-3-28 16:43
我都角得好可能係啲个原因

artroboy 發表於 18-3-28 16:50
同教育政策有莫大關係,政府製造直資模式已經是無疑扼殺咗低下層向上既機會。 ...
只是在官津学校一样可以学到英文吧, 若愿意学的话。。。
我觉得反而是家庭因素大一些。
中产或以上,教育水平高些,英文培育好些,仔女的英文水平一般来说总会比草根阶层的下一代好。

猴子爸 發表於 18-3-28 16:57
中产或以上,教育 ...
大部分傳統名英中轉哂直資,有一定影響。

artroboy 發表於 18-3-28 16:58
大部分傳統名英中轉哂直資,有一定影響。
今时今日,英文不是传统英中的专利,很多地区官津的英文都可以很好,但当然不是DGS/SPCC那个level. 我曾经interview过例如吕明才,萧明等等(还有很多)的毕业生,英文都算不错。

猴子爸 發表於 18-3-28 16:57
中产或以上,教育 ...
以前港英時代,低下階層家長比現時多得多,黃仁龍爸爸都係賣雪榚、貪曾、女特首一樣細個窮過乜,相信屋企都無乜機會有製造英文環境。

artroboy 發表於 18-3-28 17:02
以前港英時代,低下階層家長比現時多得多,黃仁龍爸爸都係賣雪榚、貪曾、女特首一樣細個窮過乜,相信屋企都 ...
但当年有多少精英?跟全部百姓的比例是多少?现在呢?

猴子爸 發表於 18-3-28 17:02
今时今日,英文不是传统英中的专利,很多地区官津的英文都可以很好,但当然不是DGS/SPCC那个level. 我曾经i ...
地區名校與傳統名校既差別:

1. 地區名校, 較著重學生升讀本地大學, 對想去海外升學既學生, 支援通常較少
2. 地區名校既英語, 較著重應試技巧和應試能力. 真係要日常應用, 可以同傳統名校學生差一截