用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【非香港學生考DSE對本地DSE考生的衝擊】 ...
樓主: hkpapa852
go

【非香港學生考DSE對本地DSE考生的衝擊】   [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 18-3-29 11:22
每個地方嘅教育制度都會受當地嘅文化或環境需要而訂立,所以唔可以完全一刀切話邊一種教育制度最好。

香 ...
对~~我女剛去左Syd, 其实果边都-早好多国內学生,呢个已係全球化既问題~

Soundervolt 發表於 18-3-29 11:22
每個地方嘅教育制度都會受當地嘅文化或環境需要而訂立,所以唔可以完全一刀切話邊一種教育制度最好。

香 ...
能者居之,技不如人就要自我檢討,但相信無乜地方政府會好似香港咁,為迎合外人而不斷製造不利已因素。
對國內學生,我無意見,只係好怕內地人佢地果種文革式民族風,呢個才是部分港人最怕的地方。

artroboy 發表於 18-3-29 11:32
能者居之,技不如人就要自我檢討,但相信無乜地方政府會好似香港咁,為迎合外人而不斷製造不利已因素。
對 ...

又可以掉轉去諗,若果政府將Non-JUPAS學額加大或大陸學生循JUPAS申請本地大學可以免通識分數等舉動就係明益大陸人,不過暫時仲未見有咁嘅政策。非本地人考DSE唔係今時今日先至有,以大陸人嘅機會主義本能,點解Non-JUPAS仲係佢地過去多年入香港嘅大學主要渠道呢?

Soundervolt 發表於 18-3-29 11:45
又可以掉轉去諗,若果政府將Non-JUPAS學額加大或大陸學生循JUPAS申請本地大學可以免通識分數等舉動就係明 ...
机会主義本能……I like it !

Junjun7 發表於 18-3-28 20:46
大多內地學生讀書比香港辛苦很多,每個省每個縣都有教育大比拼,學生7點已經要返到學校上堂,中學生要晚自 ...

唔好介意我問一個比較矛盾嘅問題, 既然覺得香港冇咁好, 點解要嚟香港出世? 因為佢揸住香港身份證, 而唔係大陸身份證, 会冇在好多內地的社会福利呢!

twhkleung 發表於 18-3-29 12:27
唔好介意我問一個比較矛盾嘅問題, 既然覺得香港冇咁好, 點解要嚟香港出世? 因為佢揸住香港身份證, 而唔大 ...

出国方便好紧要……話到底HK仲有少少自由佢地無。本特区護照世界通行。

artroboy 發表於 18-3-29 10:16
我覺得成日都有批家長義憤填膺地嫌港童多弊病,港學模式唔夠大陸好,不斷歌頌大陸如何的好,但又身體力行地 ...

其实你啲个point响各个層面都发生緊, 好似內地教育制度那么好, 能教出那么多學霸, 咁点解重要去外国讀書? 如果係因為係学位唔夠, 咁應該係成好会想留在国內讀. 成績唔好先要出去讀. 正如HK d 家長, 覺得香港教育制度唔好, 先会要佢d 細佬去外面讀.
逻辑上想唔明

twhkleung 發表於 18-3-29 12:48
其实你啲个point响外个層面都发生緊, 好似內地教育制度那么好, 能教出那么多學霸, 咁点解重要去外国讀書?  ...

出去讀書不為讀書,為既係外国居留权甚至入籍。所謂醉翁之意不在酒。

Yanamami 發表於 18-3-29 12:46
出国方便好紧要……話到底HK仲有少少自由佢地無。本特区護照世界通行。
咁所以習总要国人只可有一个户照係絕對正碓

但一定要一視同仁羅!

Yanamami 發表於 18-3-29 12:50
出去讀書不為讀書,為既係外国居留权甚至入籍。所謂醉翁之意不在酒。
如国民是這心態, 咁真係要加強爰国教育了, 唔係就白白浪費所个咁好既教育制度就唔好嗎!

twhkleung 發表於 18-3-29 12:55
如国民是這心態, 咁真係要加強爰国教育了, 唔係就白白浪費所个咁好既教育制度就唔好嗎! ...

唔係“如”,而係確實有呢个心态~~仲要係彼彼皆是添~

Yanamami 發表於 18-3-29 12:50

用學生簽證係唔可以同時申請英美等國家嘅居留權或入籍,兩件事要分開申請。

其實大陸人揸香港護照喺國內生活有好多問題,因為冇咗大陸戶籍,好多福利(例如社保)都冇哂,又唔可以打政府工、做生意都唔可以用本地人身份註冊等多多問題......

Soundervolt 發表於 18-3-29 13:11
用學生簽證係唔可以同時申請英美等國家嘅居留權或入籍,兩件事要分開申請。

其實大陸人揸香港護照喺國內 ...

好多去澳洲都做part time多, 要分开申請……佢地总有佢地既途徑。出左黎就唔諗住番去做工生活咯~我朋友个仔都未畢業,同佢拍拖个大陸女仔已催婚(个仔有護照),催左好耐见無人so佢即刻甩拖……真係好现实吖~总之出左国,錢又可以跟住出(总要買间大屋住下?讀書要生活費~)而家出去讀書,学一口流利pth比英文更易。八+年代唐人街或新开發华人地段多广東話……而家周街都PTH了~

https://www.smh.com.au/interactive/2018/international-student-boom/

twhkleung 發表於 18-3-29 12:27
唔好介意我問一個比較矛盾嘅問題, 既然覺得香港冇咁好, 點解要嚟香港出世? 因為佢揸住香港身份證, 而唔係 ...

主要貪香港特區護照出國方便

陳 Sir 係呢度提出過 https://www.edu-kingdom.com/foru ... tra=page%3D1&page=1
#19 "香港青年人的工資.....4+3的現象香港4年大學,工作3年,就可以成為永久居民,部分中資公司,只出到6000元請香港国內畢業生,捱過3年就是一條好漢!....." --- 去香港讀大學及工作, 類似係外國攞綠卡攞居留權咁

唉! 香港人嘅人工莫非會愈來愈低??

小時了了 發表於 18-3-29 14:17
陳 Sir 係呢度提出過 https://www.edu-kingdom.com/foru ... tra=page%3D1&page=1
#19 "香港青年人的工資.. ...

澳洲好似有permanent residency三年就可申請入籍……唔知而家有無改?投資買间屋,讀完个degree就可以申請~有錢果批易过齋靠学生簽證果批。

Yanamami 發表於 18-3-29 14:44
澳洲好似有permanent residency三年就可申請入籍……唔知而家有無改?投資買间屋,讀完个degree就可以申請 ...
到上年總有呢個安排,今年有無變就唔知
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Yanamami 發表於 18-3-29 14:44
澳洲好似有permanent residency三年就可申請入籍……唔知而家有無改?投資買间屋,讀完个degree就可以申請 ...
http://m.globevisa.com.cn/
我地都學下

artroboy 發表於 18-3-29 15:07
http://m.globevisa.com.cn/
我地都學下
瓦努阿图

小時了了 發表於 18-3-29 15:09
瓦努阿图
http://www.aohuamigration.com/chinese/Studying%20in%20Australia.php
澳洲

2014中國移民大軍約540萬,唔知之後幾年有幾多
‹ 上一主題|下一主題