用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【非香港學生考DSE對本地DSE考生的衝擊】 ...
樓主: hkpapa852
go

【非香港學生考DSE對本地DSE考生的衝擊】   [複製鏈接]

twhkleung 發表於 18-3-28 13:11
我都好想知, 因為人口差不多, 佢地要比真实力了(冇得人多哈人少, 或再靠兄弟多了) ...
鬥數學, 比較難講, 鬥英文, 我相信印度會小勝
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

artroboy 發表於 18-3-28 13:09
另一個問題:
現時中文,很多兒化文章,非可一朝一夕追到個進度
是的,只要看看高考的中文作文范文,就知道程度就好比中学生跟大学生的差距。
其他科,我都不太担心,但中文就真系死得。

hkpapa852 發表於 18-3-28 13:11
鬥數學, 比較難講, 鬥英文, 我相信印度會小勝
英文。。。我估印度大胜

hkpapa852 發表於 18-3-28 13:09
錢解決到既自然唔會有問題.

隨非又嚟多個印度版侵侵
己經成曰听到, 唔希望再听到(推廣)啲句... "可用錢解決既問題就唔係問題"

猴子爸 發表於 18-3-28 13:14
英文。。。我估印度大胜
如果唔計口音既話, 因好多時都听唔明講乜...

猴子爸    發表於 18-3-28 14:17

twhkleung 發表於 18-3-28 13:18
如果唔計口音既話, 因好多時都听唔明講乜...
同印度人用英語溝通.....
打英文溝通比用口語講英文溝通會易D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

....

虽然中英数都被人骑住,但其实香港人最劲的,并不是考试成绩可以衡量的,就是“醒目”。

國內英文已經不是幾拾年前水平啦

點解唔正面啲諗,機會係互相俾的,有危機感,逼住諗對策,點解一定要留在香港升學,進一步可能海闊天空

b3410 發表於 18-3-28 15:08
點解唔正面啲諗,機會係互相俾的,有危機感,逼住諗對策,點解一定要留在香港升學,進一步可能海闊天空:hap ...
或者咁講, 國內主要城市, 以至海外國家, 有幾多係無一套保障自己居民既升學措施?

除非香港政府認為, 自己連呢D地區也不如

b3410 發表於 18-3-28 15:08
點解唔正面啲諗,機會係互相俾的,有危機感,逼住諗對策,點解一定要留在香港升學,進一步可能海闊天空:hap ...

保障自己居民權利係基本野吧。否則國內高考就唔會有分地區等級啦:

高考按地區劃分錄取分數線的不公現象由來已久。特別是像山東、河南等生源大省,每年有許多考生的分數如果是在北京,不僅有學上,甚至還很可能讀上一所相對較好的大學,然而在這些省份,考生若是報考填志願稍有不慎,有可能連大學校門都進不了[26]。例如2008年,河南考生100萬,占全國1/10,一本錄取率只有4%,是全國平均水平的1/3,尤其是部屬大學錄取率只有全國平均水平的1/4。[27]另外在成績相同的情況下,考生會因為所在戶籍不同,而被不同級別的學校錄取。[28]根據北京大學法學院教授張千帆的研究,按照現行的高考制度,以北京大學為例,各省考生考入北京大學的幾率相差懸殊,若以每萬名考生中考入北京大學的人數來計算,廣東省考生的概率為1.4,而北京考生則為52.2,兩者相差近37倍。

2016年4月底,中國教育部國家發改委聯合下發了《教育部國家發展改革委關於做好2016年普通高等教育招生計劃編制和管理工作的通知》。通知稱為促進高等教育區域和城鄉入學機會公平,2016年,支援中西部地區招生協作計劃安排21萬人,其中本科14萬人,由北京、天津、江蘇等14個省(市)的公辦普通高校承擔,面向河南、廣西、貴州、甘肅等10個中西部省(區)招生。之後江蘇、湖北教育廳發出文件,表示兩省將調出招生計劃,安排到中西部省份,部分高考考生及家長認為此舉會導致省內招生計劃減少(減招)、高考錄取率下降,引發抗議。5月13日,江蘇、湖北教育廳表示省內招生計劃不會減少[29]

內地大城市、或者外國,有邊度係無一套保障當地居民安居樂業既設施,點解香港年輕人咁惨情

somoon 發表於 18-3-28 14:25
國內學生英文好, 只限部份地區和城市, 比例亦唔係想像中高.

而且, 不少亦只係應試能力夠強

somoon 發表於 18-3-28 15:18
內地大城市、或者外國,有邊度係無一套保障當地居民安居樂業既設施,點解香港年輕人咁惨情:crying ...
嘈多兩句就比人鬧廢青,爛泥。

fcatherinehk    發表於 18-3-30 13:05

hkpapa852 發表於 18-3-28 15:19
國內學生英文好, 只限部份地區和城市, 比例亦唔係想像中高.

唔係啦,10年前二線城市中學畢業已有基本英文能力,這10年更加進步

somoon 發表於 18-3-28 14:25
都係果样野, 係实際數字多少同%多少既分別, 依家可能实際英文好既人數目大左, 但个%可能分別不大...
今次兄弟多便冇咁着數了...

somoon 發表於 18-3-28 15:25
唔係啦,10年前二線城市中學畢業已有基本英文能力,這10年更加進步
我認識不少國內一二線城市著名大學畢業生, 佢地都係嚟香港讀Master再去我公司做Interim, 但一叫佢地講英文同睇英文Document,  好似要殺咗佢地咁.

叫佢地打份英文report仲嘔血, 佢地自己寫完份中文版跟住用Google Translate 就出街........

twhkleung    發表於 18-3-28 15:35

hkpapa852 發表於 18-3-28 15:19

其实內向形国家, 英文或外語一定唔会好得去里, 所以, 中国, 日本,  韓国, 等等, 普片英文水平唔可能高到那里,
返而調反轉头, 又時听到佢地会話d 英語人應講本地話...

hkpapa852 發表於 18-3-28 15:28
我認識不少國內一二線城市著名大學畢業生, 佢地都係嚟香港讀Master再去我公司做Interim, 但一叫佢地講英文 ...
唉,好多HK 8大畢業寫份英文report 亦好不了很多,最惨中文報告可能仲差……

twhkleung    發表於 18-3-28 15:37
‹ 上一主題|下一主題