用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【非香港學生考DSE對本地DSE考生的衝擊】 ...
樓主: hkpapa852
go

【非香港學生考DSE對本地DSE考生的衝擊】   [複製鏈接]

artroboy 發表於 18-5-1 17:33
https://mp.weixin.qq.com/s/h0qkvwQGyU4wNZlc4uvTbw香港點可能容納咁多途徑黎既人?
隨著中資機制(國企/央企)越來越多, 透過"國內專才"計劃來港人數, 已經非一般人能想像.

君不見工X會, 成日仲話要求輸入"外"勞?  其實佢地應該講白D, 係輸入"內"勞

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ANChan59 發表於 18-5-2 01:26
我估好多人知你講乜,但又好想我哋估錯,他們不想知道我們的教育司長只知道地理南北,不知道地理也有地下 ...

係咪真係好多人理解我唔肯定,我只係見我有提出呢個問題既帖中,都有唔同既會員引用D同問題無關既資料去“反駁”我啫!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-5-2 13:59
係咪真係好多人理解我唔肯定,我只係見我有提出呢個問題既帖中,都有唔同既會員引用D同問題無關既資料去“ ...

可能兩個原因,一個是某網友是新香港人,有預切立場,他都是為大眾 (?) 福利,不過不是香港人的福利

另一類,可能難以接受香港政府咁 dump,嘗試乜都解釋一歺!

任何改變,首先承認錯誤,搵出原因,才可以改變或改善。第二類人,不會幫到特區政府,只會害苦土生土長的香港人!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-5-2 14:24
可能兩個原因,一個是某網友是新香港人,有預切立場,他都是為大眾 (?) 福利,不過不是香港人的福利:happy ...
可惜, (1)和(2)呢兩種人, 現在都太多了......

hkpapa852 發表於 18-5-2 14:26

点讲好呢,这两类人真的不是小数!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

唉! 阿女幾年後考 DSE, 佢究竟爭唔爭到資助香港大學讀書? 莫非真係要佢反攻內地一線大學? 原本都打算可能試吓儲錢俾佢去日本讀大學, 點知日本原來又係俾中國留學生攻佔緊. 中國與日本唔係世仇咩? 做咩咁多中國人去日本讀書?

2018年4月29日 星期日:
https://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20180429/s00005/1524981873079
日本NHK電視台報道,現時約有256萬名外國人居住在日本,惟多個領域漸有「外國人依存症(依賴外國人)」現象,其中一處是高中學校。

以宮崎縣為例,由於日本面對生育率低問題,20年間當地人入學數目大跌35%,部分高中難以招收足夠學生。為了生計,有學校轉而積極招收中國等外國留學生,策略包括聲稱「在一年時間內將他們(留學生)送進日本名牌大學」等。

報道又說,宮崎縣蝦野市一所私立高中,九成學生是中國留學生(167名),日本學生只有16人。在開學儀式上,校長以中文致辭:「同學們,對中國人民深表敬意。」現場並奏起中國國歌,集體和唱。

對於日本部分高校招收愈來愈多中國學生,有日本網民指「日本這國家還真的是偉大」,也有日本網民憂慮「無非是飲鴆止渴」、「這完全是人口侵略不是嗎。從教育開始滲透破壞,直至真正的文化侵略」。

>>>>> 究意邊度會少啲中國人架? 真係要逃到去歐洲講德文 / 法文 / 意大利文 .... 地方才可以少啲中國人嘅大學讀???? >>>>

小時了了 發表於 18-5-2 15:20
唉! 阿女幾年後考 DSE, 佢究竟爭唔爭到資助香港大學讀書? 莫非真係要佢反攻內地一線大學? 原本都打算可能 ...
台灣,印度同北韓一定唔多。

小時了了    發表於 18-5-2 15:26

新聞話,教育局硏究緊將來DSE是否需要必收"通識科",或是必收但不用考,又或者就算要考,都只顯示"合格"或"不合格"。如果成真的話,非本地生咪更容易考?!

SSG 發表於 18-5-2 18:46
新聞話,教育局硏究緊將來DSE是否需要必收"通識科",或是必收但不用考,又或者就算要考,都只顯示"合格 ...

由EDB幾年前話DSE接受用簡體字作答開始,遊戲規則早已不再favor本地學生。

SSG 發表於 18-5-2 18:46
新聞話,教育局硏究緊將來DSE是否需要必收"通識科",或是必收但不用考,又或者就算要考,都只顯示"合格 ...
心水清

自掃門前雪.足分表現出大部份中國人的沒大氣、沒遠見兼自私自利的劣根性.

共黨亦有一句名言:小農經濟.        

artroboy 發表於 18-5-3 10:34
心水清

唉! 我哋智慧點同內地人比???

佢哋鑽空子真係無所不用其極/技。從前民間已有內地嘅黑心食品事件https://www.thenewslens.com/article/775  &  https://www.thenewslens.com/article/775#&gid=1&pid=1 手段及想像力令人瞠目結舌。依家當權者將香港 "騰籠換鳥", 手段比民間更強大, 更狠.......

hkpapa852 發表於 18-5-3 08:16
由EDB幾年前話DSE接受用簡體字作答開始,遊戲規則早已不再favor本地學生。

...

重有係普通話考中文。
‹ 上一主題|下一主題