用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 幼稚園到小學英文學習,有必要嗎?
go

幼稚園到小學英文學習,有必要嗎? [複製鏈接]

如題,有些家長很重視小孩的語言環境,有些家長卻是大大相反

重視語言環境,有可能家中不能給小孩這樣的環境提供,唯有,送去外面補習社,外教浸英文

不送去的,可能家中的語言,就是英文,沒有必要

如果我家中也是英文語言,我也不會送小孩去外教
浸英文

小一選校,也是中文學校,政府學校

這幾天,我一直在思考這個問題,幼稚園小朋友,真的有必要去嗎?

家中不會說一句英文,對於我的小朋友來說

Phonics有用點,還是浸英文有用點呢?

求解答,謝謝(emoji)

3    0    0    0

有能力、有時間,唔抗拒的話,去上下堂無妨。唔上都唔會有問題。

同樣係中文政府學校,但係有 d 會教快半年至一年。睇你信唔信學校可以親手由零教到一,定係你覺得學校未必夠,打底會更好。

Phonics 係幫小朋友閱讀同默書。其他英文班係幫小朋友文法、閱讀理解等,係等小朋友做功課測驗考試唔會跟唔上/concept 唔清。

学語文需要語境吧~幼稚園每天-時英語(俾盡)就想学好不是天荒夜談嗎?中小每天40分鈡英文課……会升英中吧~如何应付十科用英語教学?自己也心裡有数了~别忘記小朋友上到三年班就多会傾向用自己舒服同能力高既語言学习,到時先谷英文上英中,事倍功半。唔係叫你係又補唔係又補,但語文需要时间浸係事实。

Mrs.. 發表於 18-3-27 17:38

重視語言環境,有可能家中不能給小孩這樣的環 ...

depends on ur goal n objective la.
ideally,語言要語境,最好幼兒時期開始,每天2-3小時exposure,keep 住上到中學(當然小學未必有2-3小時),otherwise 有可能前功盡廢。

若做唔到以上,咁就要plan b,看英文片,phonics 和閱讀,notice the order 和 phonics 未必要出去學

如果樓主是讀非私立幼稚園, 而打算入中文官津小學, 我覺得無論自教或外補, 都早教一點英文打定個底,    因為我識好多非私立幼稚園的上小學都會有語文上的困難.   (如讀開私立幼稚園的通常學術會谷小小, 可能就不用太多外補. )  而想入的官津小學雖說未必選一線, 但2線的有時都好谷, 好多默測, 到時發覺追不上都很辛苦.

英文Phonics 有用要早學, 閱讀就由興趣開始. 至於要補定咩才最好, 最簡單去書局看看P1的補充, 看看會做多少, 不會做多少來決定.      

回覆樓主:

六歲前, 小朋友模仿能力係最好, 係學習語文最好時間, 特別係口語, 如果在這個時間畀到一個好嘅語文話境, 學習係事半功倍。

回覆樓主:

除非你揀英小啦。一般小學4科有3科用中文教,中文唔掂即係3科唔掂架啦。

咁貴,揾個外國人教溜冰、 踢波,西洋象棋 學下其他嘢,吸收下生活英語好過。

重可以去上中文英文 幼稚園先都係一個選擇。

ABC-DAD 發表於 18-3-31 11:01
咁貴,揾個外國人教溜冰、 踢波,西洋象棋 學下其他嘢,吸收下生活英語好過。

重可以去上中文英文 幼稚園 ...

我找外國教練陪仔做運動

回覆 20160901 的帖子

各有所好

我讓孩子參與外籍導師帶的話劇活動,陪運動,我會自己嚟,親子時間。

回覆樓主

可惜我唔識跳䠤床

京士柏有欖球班, 有外籍小朋友一齊玩, 教練用英語, 費用好平, 打波之餘又可練英語。

有必要,因為研究顯示過,嬰孩時期對所有語言都敏感,但慢慢少接觸了,大腦會自然把其他語言當雜音屏蔽掉,此亦係人認知既自然進程。

所以,如想學某語言,最好儘早接觸。

家中不咸不淡講沒必要,外補沒必要。

可多看有關英文電視節目,英文書,甚至參加英語社群。

回覆樓主:

學瘋力定浸係無衝突既,平時响屋企講多幾句都學到啦,返幼稚園係玩啫

回覆樓主:

去補習不適合孩子,補習社也常投訴,見孩子英文合格不—定有的,冇特别在小學去補習反而多看英文台,去旅行學英文更有用
‹ 上一主題|下一主題