用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請問應選擇 IB 還是 A Level 課程?
樓主: a_for_apple
go

請問應選擇 IB 還是 A Level 課程? [複製鏈接]

其實讀IS自主學習都好緊要,做功課都要自己做research。

nintendo 發表於 18-3-28 09:45
我唔知你朋友係真心,定只係講客套說話,但讀唔掂 DSE ,以為去 IS 就得,似乎將問題簡化了。要看清 "因" ...

多謝意見!朋友意思係有啲 SEN 去到 IS/外國,遇到啱嘅教學方法,好嘅老師,都讀得好好。反正 DSE 一般學生都未必讀得好,所以叫我試下啫

jj100c 發表於 18-3-28 09:56
其實讀IS自主學習都好緊要,做功課都要自己做research。

Thank you!  我都明,仔唔係唔肯搵資料,只係唔多願意寫字

單看考試制度,A level較適合數理強學生,考試只須考3或4科, IB DP 規定必須考2種語文,theory of knowledge and extended essay 全要求寫作,東涌有國際學校提供A level, 網友話不少區外生入讀。

poonseelai 發表於 18-3-28 10:55
單看考試制度,A level較適合數理強學生,考試只須考3或4科, IB DP 規定必須考2種語文,theory of knowledg ...

Thank you!  我都覺得 IB 唔易讀 我諗你係指港青基信,但太遠了。

a_for_apple 發表於 18-3-28 10:18
多謝意見!朋友意思係有啲 SEN 去到 IS/外國,遇到啱嘅教學方法,好嘅老師,都讀得好好。反正 DSE 一般學 ...

已經確定是 SEN ?

唔知你朋友的經驗,但我兩個仔女已經入了大學,以我個人經驗和觀察,我就唔會太美化 IS 或西方教育。
西方教育和香港式教育,主要不同是理念,幼教和小學教育模式分別最大。
我個人反而認為,如果是 SEN ,小學就入 IS 會得著最大。
上到中學,尤其高中,IS 都係分科教,個個要坐定定上堂,功課測驗考試也要求高。
分科科目老師有課程要跟,一班人數係少,但也二十幾三十人 (有些學校可能一班十幾人),
點都冇可能有多餘時間處理個別 SEN ,一定全班照跟住教,最多容許個別 SEN 學生遲三幾日交功課。
SEN 個案可能交比 home room teacher 或 consellor 處理,但主要也只是和家長溝通,課程也要跟著行。
聽過有某些 SEN 服務是要另外付錢,其實也公道,IS 是私校,不可能大鑊飯要全校學生分擔 SEN 的開支。

建議你去做 school visit ,了解下學校有多少 SEN support 。

小女有同學也是 dyslexic ,當年由 IB MYP 轉了 american curriculum,因為冇特定公開試。AP 試就只挑選自己強的科目考,例如只考 physics, calculus 之類,考幾多科,幾時考,可以好 flexible。另外,家長有和學校溝通,可以如何配合孩子。那同學轉去的學校,不在香港,是家長在美國找的私校,我也不淸楚詳細資料和情況,估計是,香港的 IS 的 SEN ,也未必能配合每個學生的情況。

nintendo 發表於 18-3-28 11:11
已經確定是 SEN ?

唔知你朋友的經驗,但我兩個仔女已經入了大學,以我個人經驗和觀察,我就唔會太美化 I ...

明白,謝謝意見!

Artie 發表於 18-3-28 11:28
小女有同學也是 dyslexic ,當年由 IB MYP 轉了 american curriculum,因為冇特定公開試。AP 試就只挑選自 ...

Thank you!  我再留意下美國課程先。

xiubak 發表於 18-3-28 12:08
嚟緊 4 月 Stamford American 有個關於 IB 的講座,你不妨去聽聽。佢會講解有關IB 課程同埋你小朋友適唔適 ...

好呀!唔該晒!

poonseelai 發表於 18-3-28 10:55
單看考試制度,A level較適合數理強學生,考試只須考3或4科, IB DP 規定必須考2種語文,theory of knowledg ...
嚴格來說AL不是比較合適數理人。正確應該是,AL只要求強科,但IB係十頂全能。如果小朋友是文學詩人,不懂科學讀AL會比較有利。
AL只比游水或跑步。
IB是三頂鐵人。

shanna852    發表於 18-3-29 17:30
‹ 上一主題|下一主題