用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請問應選擇 IB 還是 A Level 課程?
go

請問應選擇 IB 還是 A Level 課程?

小朋友專注力弱,唔鐘意做功課,特別係要寫字嘅功課,好唔鐘意寫字,串字默寫能力弱,嚟緊升中,有考慮轉 IS, 請問 IB 課程還是 A Level 課程 (或美國/加拿大課程??)較適合佢呢? 多謝大家意見!

回覆樓主:

英文書寫如何?自主學習動力够唔够?如果兩者都唔得,讀IB應該比較難讀得好。

a_for_apple 發表於 18-3-27 13:23
小朋友專注力弱,唔鐘意做功課,特別係要寫字嘅功課,好唔鐘意寫字,串字默寫能力弱,嚟緊升中,有考慮轉 I ...

其實都五六年班,除非有學習障礙,做功課應該是學生本份,唔鍾意也要做。
事實,上到中學,國際學校也會開始有較多功課。
其中,IB 是最多 written homework / project ,但即使英美加澳的課程,如果英文文筆唔好,唔喜歡寫作,一樣冇運行。
考插班國際學校中學,首先要能說流利英文,部分學校的 admission written test 都好難。
以你形容你小朋友的情形,恕我直言,好大機會考唔到,
但如果堅決試,都可以試考新學校,到時考到才打算。

a_for_apple 發表於 18-3-27 13:23
小朋友專注力弱,唔鐘意做功課,特別係要寫字嘅功課,好唔鐘意寫字,串字默寫能力弱,嚟緊升中,有考慮轉 I ...

會不會dyslexia?

回覆樓主

應該考慮學一門手藝,將來有保障。

回覆樓主

國際學校是從小培養學生學習興趣,有主動求知的精神,要求互動式學習等等,高小之後也開始要應付各種功課和小測驗。

樓主留意一下自己小朋友有沒有走國際學校道路的特質,後面否則盲目轉了校也是沒有出路。

Jane1983 發表於 18-3-27 17:21
英文書寫如何?自主學習動力够唔够?如果兩者都唔得,讀IB應該比較難讀得好。
...

Thx Jane!  英文唔算叻,肯睇中文書,英文書麻麻,好奇心重,肯學,但唔太肯做功課

nintendo 發表於 18-3-27 18:08
其實都五六年班,除非有學習障礙,做功課應該是學生本份,唔鍾意也要做。
事實,上到中學,國際學校也會 ...

Thx Nintendo! 我知道 IB 多嘢寫,但我預測到佢唔會過到 DSE 中文科,身邊有啲讀國際學校嘅朋友都覺得阿仔適合國際學校多過傳統學校,所以我先諗 A Level.  我預咗可能要上 ESL program 甚至 repeat 一年,但我都知一轉冇回頭,所以一路都只係諗,冇行動。我又唔會 target 熱門名校,只想知呢條路,會唔會比 DSE 易行少少,教學方法比傳統學校好啲

964000 發表於 18-3-27 19:14
會不會dyslexia?

疑似,認字 ok, 默寫唔太好,等報告中

健次郎朋友 發表於 18-3-27 19:35
應該考慮學一門手藝,將來有保障。

Thx!  如果真係讀唔到,我都會搵類似以前職業先修嘅課程俾佢,但我脫節晒,要重新搵下資料。而家只係想搵間適合佢嘅中學,保持佢好學好奇嘅心,起碼完成高中畢業

macdullbaby 發表於 18-3-27 20:21
國際學校是從小培養學生學習興趣,有主動求知的精神,要求互動式學習等等,高小之後也開始要應付各種功課和 ...

Thank you!你指嘅特質係咩呢?好奇心同探究精神都 ok, 佢係唔鐘意寫字,如果功課唔駛點寫字都 ok
同埋我覺得佢讀 DSE 都應該係死路一條,佢鐘意科學,應該係理科人,但以佢成績,中三選科又應該唔輪到佢。小學就話有 happy school, 中學似乎冇。所以想佢試下其他,睇下對佢有冇幫助

我想問你小朋友係幾大,你係指真正 AL 高年級定係整個英制?

如果AL或IB高年級應該無乜默寫架啦?

a_for_apple 發表於 18-3-27 22:40

Thank you!你指嘅特質係咩呢?好奇心同探究精神都 ok,  ...
呢度睇,似乎你小朋友未過中三,唔like寫字。但like理科。借問讀間邊間?唔洗咁擔心先。

EconFather 發表於 18-3-27 23:21
我想問你小朋友係幾大,你係指真正 AL 高年級定係整個英制?

如果AL或IB高年級應該無乜默寫架啦? ...

阿仔小五,所以諗升中了。我其實未詳細研究,但暫時只比較高中 A Level vs IBDP。 我都諗中學冇咩默書,但阿仔默寫串字差,好多時答題都俾老師因為錯字而扣分,拉低成績 (我唔知而家中學對錯字扣分制度如何)

EconFather 發表於 18-3-27 23:25
呢度睇,似乎你小朋友未過中三,唔like寫字。但like理科。借問讀間邊間?唔洗咁擔心先。 ...

佢未讀中學,但見佢鐘意科學嘅嘢,所以估計佢係理科人,但傳統中學聽唔少 case 係要中四入到 phy, chem, bio 係成績好勁先有得揀,否則只會被迫讀自己冇興趣嘅科。反而嚮 IS 讀到 phy, chem  bio 機會好似高啲。

首先,純AL概國際學校係唔多,一隻手應該count晒。
先不討論英文,英文家陣仲可以救,只係可能要花錢補。

但如果小朋友比較喜歡互動,你不如先去 Stamford American School。我不是用家,但佢係主力sell STEM。你可以先了解下。

EconFather 發表於 18-3-27 23:42
首先,純AL概國際學校係唔多,一隻手應該count晒。
先不討論英文,英文家陣仲可以救,只係可能要花錢補。

多謝意見!!我知 A Level 唔多,暫時睇緊 Korean International School 比較合我要求

a_for_apple 發表於 18-3-27 23:45
多謝意見!!我知 A Level 唔多,暫時睇緊 Korean International School 比較合我要求
...
打去問,約下tour先,無downside。

EconFather 發表於 18-3-27 23:53
打去問,約下tour先,無downside。

已經睇過 KIS, 會再睇下 Stamford American School.  Thank you!

a_for_apple 發表於 18-3-27 22:32
Thx Nintendo! 我知道 IB 多嘢寫,但我預測到佢唔會過到 DSE 中文科,身邊有啲讀國際學校嘅朋友都覺得阿仔 ...

我唔知你朋友係真心,定只係講客套說話,但讀唔掂 DSE ,以為去 IS 就得,似乎將問題簡化了。要看清 "因" 和 "果"。
不喜歡做功課,是目前的 "果",你要看清到底 "因" 係是 dyslexic ,定只係懶,
轉去 IS ,"因" 唔會消失,所以佢可能仍然有唔做功課這個 "果"。另外,你估佢留在 LS 過唔到 DSE 中文,但解決唔到前面的 "因" ,根本讀任課程,何科都可能唔合格。
去到 IS ,英文差少少,唔單止過唔到英文,可能其他科都過唔到。
以 IB 為例,Math 不是只計下數,係有一份大功課要寫論文。
入大學,一係睇公開試,一係睇平時分,IB 就兩方面都計。
解決唔到 "因",做功課測驗考試都難有好成績。
講好聽的說話好易,反正唔係我個小朋友,點你行咗一條路,六年後有乜結果對我冇影響。