用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 保艮局羅氏基金中學谷唔谷架?
樓主: struggle
go

保艮局羅氏基金中學谷唔谷架?  

waiwaileung1 發表於 18-4-2 20:40
唔好意思,我記得係其他討論見過你小朋友好似讀名小聖心对吗?你都觉得羅氏中學d卷深?我重以為讀親名小去 ...

唔好睇小陸小果批,而家每年都係得兩三個外校生考全級頭25名,我女果屆中一時亦有宣小考過百,普通屋村小學b1c亦要留班

waiwaileung1 發表於 18-4-2 20:40
唔好意思,我記得係其他討論見過你小朋友好似讀名小聖心对吗?你都觉得羅氏中學d卷深?我重以為讀親名小去 ...

中學課程跟小學課程距離大, 中一初期或可食"老本" (英/數),  但好快要下苦功. 是名小或不是名小, 已沒有什麼關係了. 況且中學課程多思考分析類, 港式名小多填鴨式, 對讀DSE課程弊多於利.

polliebb 發表於 18-4-2 20:41
即係同小學一樣,如果中英數是旦一科年尾總分唔合格,都會留班,係咪?
...
小學其實都有d驚,我識人真係小一同小三都留過2次班。

回覆 ^曾小姐^ 的帖子

咁好打擊小朋友的自信心, 我怕惡性循環喎

waiwaileung1 發表於 18-4-2 21:41

如果真係跟唔到,免強升上去都係無幸福 ,唔會踢佢走都好啦

看完上述資料感覺就讀羅氏的學生及其家長壓力不少(其實自己亦有點擔心,怕壓力太大)。由於仍在考慮中,想了解羅氏的語文政策,除個別科目外(中國語文、中國歷史外),是否全是以英語授課又或只是半中、半英(英書中教)教授?謝謝家長的指教!

jasonfather 發表於 18-4-2 22:12
看完上述資料感覺就讀羅氏的學生及其家長壓力不少(其實自己亦有點擔心,怕壓力太大)。由於仍在考慮中,想了 ...

全英,中文同中史普通話,得生命教育用粵語

jasonfather 發表於 18-4-2 22:12
看完上述資料感覺就讀羅氏的學生及其家長壓力不少(其實自己亦有點擔心,怕壓力太大)。由於仍在考慮中,想了 ...

DSE框架下的課程, 吾會輕鬆.
就算有港式學校給外間感覺是初中較為輕鬆, 初中後期~中四開始便........
只不過讀緊既吾多公開講學校內裏真實情況, 外間咪以為讀得輕鬆囉
讀得輕鬆, 少壓力, 又可上大學, 不可能吧!

間間都要睇住自己盤數 (公開試成績), 要見人, 吾谷何來有成績?

回覆 crazyhippo 的帖子

謝謝兩位家長的寶貴意見,因小兒現有兩所(包括羅氏)學校取錄,但兩所學校的性質有很大分別。一所看似比較谷及壓力大,另一所好像壓力較細,語境較佳。現出現選擇困難,怕選擇錯誤。但最終都會跟兒子分析兩校情況下,讓他自己作選擇,畢竟往後上學的都是他。

polliebb 發表於 18-4-2 22:09
如果真係跟唔到,免強升上去都係無幸福  ,唔會踢佢走都好啦
係呀!我欣賞陸小和羅氏唔踢學生走。不過,學樓上家長講未適應或一時失手可能会打擊晒啲自信心。

醒目開學勳章

waiwaileung1 發表於 18-4-2 21:41
2次好少事,識個讀羅氏嘅repeat咗4年,但你唔走學校唔會踢你走

小時了了    發表於 18-4-2 23:11

waiwaileung1 發表於 18-4-2 22:31
係呀!我欣賞陸小和羅氏唔踢學生走。不過,學樓上家長講未適應或一時失手可能会打擊晒啲自信心

嗯!學校唔踢學生走,但學校每年每級卻有十幾人留班 (我估另外有唔少需要試升而唔洗留班),同時亦會出百幾封留班警告信,學生及家長要受埋呢啲, 精神壓力唔係少,亦唔係個個頂得順!唉!

waiwaileung1 發表於 18-4-2 22:31
係呀!我欣賞陸小和羅氏唔踢學生走。不過,學樓上家長講未適應或一時失手可能会打擊晒啲自信心。 ...

如果只係一時失手又唔會既,始終係計全年成績,除非一向都係差

bobbob 發表於 18-4-2 23:06
2次好少事,識個讀羅氏嘅repeat咗4年,但你唔走學校唔會踢你走

跟唔到,唔達標,咁情況下,其實應該唔踢學生走不斷 repeat 好? 定係勸退學生好呢?唉!我唔識。

小時了了 發表於 18-4-2 23:10
嗯!學校唔踢學生走,但學校每年每級卻有十幾人留班 (我估有唔少需要試升),同時亦會出百幾封留班警告信 ...

其實小一開始已經係中英數是旦一科唔合格就要留班,直升上去嘅家長同同學應該聽慣晒

小時了了    發表於 18-4-2 23:16

醒目開學勳章

小時了了 發表於 18-4-2 23:14
跟唔到,唔達標,咁情況下,其實應該唔踢學生走不斷 repeat 好? 定係勸退學生好呢?唉!我唔識。
...
咁起碼學生(或家長)可以自己揀走唔走,總好過啲學校唔俾你repeat逼你升,或直接踢你走

bobbob 發表於 18-4-2 23:16
咁起碼學生(或家長)可以自己揀走唔走,總好過啲學校唔俾你repeat逼你升,或直接踢你走 ...
Repeat 4 次咁又真係.......!

小時了了 發表於 18-4-2 23:14
...

家長都可以選擇架嘛

jasonfather 發表於 18-4-2 22:29
回覆 crazyhippo 的帖子

謝謝兩位家長的寶貴意見,因小兒現有兩所(包括羅氏)學校取錄,但兩所學校的性質有 ...

NPL ?睇留言都似不輕鬆

^曾小姐^ 發表於 18-4-2 21:00

唔好睇小陸小果批,而家每年都係得兩三個外校生考全級頭25 ..

你好勁,多謝你提供咁多羅氏資料,我獲益良多。我當然冇睇小陸小學生,只是感覺有些版友不太喜歡羅氏,会話band 2,3學生都收,好易入。不過,可能係幾年前未有接龍陸小學生升上中學部的事。事實上,現在陸小的學生質素真係唔差。陸小係冇十幾樣功課谷學生,但係課程都幾緊湊,個人感受學生吸收力要好快,真係小d智慧都唔得,所以以家中學部的質素我感覺係比以前好。好彩曾小姐你提供現有资料给大家,等大家知道現在的羅氏唔係某些不在此就讀的版友所言咁易入,名小band3生都考頭幾名,等有心想入讀的考慮清楚。