用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 保艮局羅氏基金中學谷唔谷架?
樓主: struggle
go

保艮局羅氏基金中學谷唔谷架?   [複製鏈接]

waiwaileung1 發表於 18-4-2 23:23
你好勁,多謝你提供咁多羅氏資料,我獲益良多。我當然冇睇小陸小學生,只是感覺有些版友不太喜歡羅氏,会 ...
我女同級只有一位宣小英數勁,但中文唔得,令到佢可以考到頭十幾,成績係同我女不相伯仲,但我女只讀普通津小,所以只要肯俾心機溫書,上堂留心,自然有好成績,其實呢D都係好一般係香港讀書應有態度,羅氏D程度其實係深,津小B1C至B2A都會讀得好辛苦,如果唔努力,肯定會留班,佢哋而家留咗班果批都好俾心機讀,家下都考到中間位置
其實羅氏已經俾其他學校俾咗好多機會學生,我女以前小學同學讀緊果間英中,只要主科唔及格,補考都唔得,話之你平均分好勁都要留,攪到佢哋淨係一科數學都要搵成3個,私補,小組,名師都去晒,一日到黑淨係溫補習

一分耕秐一分收穫,現今DSE係唔易考,除非你諗住去外國讀,咁就求其揀間HAPPY SCHOOL

^曾小姐^ 發表於 18-4-3 11:22
呢個同學留咗4年中一,中二終於可以升,佢本身應該係SEN,除非自己轉校,校長講過唔會放棄任何一個學生 ...

原來4年中一

crazyhippo 發表於 18-4-3 10:59
感覺好怪, 如以B1生身份入讀, 又讀吾到, 跟吾上, 我會懷疑自己係咪B1生
自信心真係大受打擊
如果以羅氏既Pre-S1成績去睇, 佢可能有一半S1既學生, 都唔達B1水平.......

當然, 學生可以hea考Pre-S1, 尤其係LHT升上嚟個班

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小時了了 發表於 18-4-3 00:04
#58 hkpapa852 資料提供:

網友曾小姐資料提供:每年每級~十幾人留班。
每年都有三四個去外國,亦有人插班,真正留班只係最差最差的先留,唔超過十人

揀科係依名次去揀,名次先揀先,間間學校都係咁,不過都會老師一齊開會去評估個學生係果科成績得唔得先.係咪適合先可以俾佢揀,校長講過只要學校有開班,就算得一個人讀都會開班(曾經試過),但如果果科只開一班,好多人揀,就以名次優先,再以評估方法去批

waiwaileung1 發表於 18-4-3 00:23
我都好想知羅氏選科嘅優先次序。如果中英數其中一科差,但其餘兩科可以,選有關科學的科目機會大嗎? ...
用名次先後揀, 如果揀理科,考過百都揀到

hkpapa852 發表於 18-4-3 10:56
如果羅氏同LHT一樣, 應該係:

1. 每科不定時評估 (每月至少一次至N次, 不過好似唔計分)
平时功課,TEST,評估全部計分,亦佔考試分,但佔幾多我唔記得,因我已經唔理,我見阿女完全唔駛溫,佢話上堂留心就根本唔駛溫,好多人都係靠平時分去拉返個考試分及格

crazyhippo 發表於 18-4-3 10:59
感覺好怪, 如以B1生身份入讀, 又讀吾到, 跟吾上, 我會懷疑自己係咪B1生
自信心真係大受打擊
現今香港教育,即使每論邊間學校考得唔差都會去補習,乜科都補一餐,我去過大型補習社見過有人每月交成六千蚊補習費

^曾小姐^ 發表於 18-4-3 12:02
平时功課,TEST,評估全部計分,亦佔考試分,但佔幾多我唔記得,因我已經唔理,我見阿女完全唔駛溫,佢話上堂留心 ...

但DSE無平時分. 合格就合格, 吾合格就吾合格

crazyhippo 發表於 18-4-3 12:08
但DSE無平時分. 合格就合格, 吾合格就吾合格
DSE要計SBA架,即類似平時分,要睇功課架

^曾小姐^ 發表於 18-4-3 12:27
DSE要計SBA架,即類似平時分,要睇功課架

請問點計架?

(Tks. 見教育局有資料, 大家有時間不防去研究一下)

hkpapa852 發表於 18-4-3 11:48
如果以羅氏既Pre-S1成績去睇, 佢可能有一半S1既學生, 都唔達B1水平.......

當然, 學生可以hea考Pre-S1, 尤 ...

咁我女肯定係其中一個hea考,佢居然話廿分鐘做完仲可以瞓到流晒口水

crazyhippo 發表於 18-4-3 13:04
請問點計架?

醒目識自己求証

Laws 比較少人提, 很幸運有曾小姐詳盡的學術生活分享.

上次簡介會相認個小學師兄是個日出台考的幾好的幾個初中學生代表之一, 令我覺得阿仔小學的程度唔會同中學要求相差太遠.  老公見到Laws 的DSE 數幾好成績, 原來是金字塔上,   我仔數興趣一般, 只是應付考測(達B+A- level),  如果真入laws 都真要加把勁.  

crazyhippo 發表於 18-4-3 13:04
請問點計架?

SBA..... 近年已少咗科目要計SBA.

主科除數學外, 其餘三科都要計SBA

選修科如果係理科, 大部份都要計埋SBA, 反而文科和商科絕大部份既SBA已經取消了

其實三年去實行NSS已經唔夠時間, 仲要攪SBA, 真係有D無謂

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

近排咁多直資的校長都話退休嘅,羅氏陳校長唔會咁快啩?

struggle 發表於 18-4-4 21:26
近排咁多直資的校長都話退休嘅,羅氏陳校長唔會咁快啩?

見左校長8年,好似未聽過佢講退休
(雖然我心裡都有諗過)

hkpapa852 發表於 18-4-3 11:48

當然, 學生可以hea考Pre-S1, 尤 ...
小兒獲羅氏取錄,在觀塘區屬band 1。未知今屆獲羅氏取錄的外校生屬哪個組別?

回覆 jasonfather 的帖子

羅氏也收了我仔仔,外校生,是將軍澳區內的B1c. 你觀塘區Band 1 是否考慮緊觀塘區津校?

回覆 struggle 的帖子

自行選觀瑪和順天,但由於觀塘區BAND 1學位不足,若隨機編號較後,擔心有機會派位不理想。因此,很大機會接受羅氏學位。因羅氏往年公開試成績跟自行两所學校相約,直資學校資源較多(部份來自學費),亦相信陸小學生升中後帶來正面的一條龍效應。

jasonfather 發表於 18-4-5 23:03
小兒獲羅氏取錄,在觀塘區屬band 1。未知今屆獲羅氏取錄的外校生屬哪個組別? ...

要到羅氏公佈佢份2018/2019年度校務報告先會知
‹ 上一主題|下一主題