用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 保艮局羅氏基金中學谷唔谷架?
樓主: struggle
go

保艮局羅氏基金中學谷唔谷架?  

hkpapa852 發表於 18-4-2 13:24
每年真係有10個留班生咁多?

如果係咁, 過往羅氏每年收好少人喎? 而且每年可以由S1讀到S6畢業, 可能只得S1 ...

每年每級都會有三四個去外國,今年升中四果屆都有成3x人跳船去外國,15人留班

回覆 ^曾小姐^ 的帖子

15人留班

小時了了    發表於 18-4-3 00:25

hkpapa852 發表於 18-4-2 12:41
奇怪了, 自陸慶濤同羅氏係2010/2011年結龍後, 根據兩校既校務報告, 近6/7年應該未試過收到超過70過非陸小既 ...

奇怪,你點覺得陸小新校長更重學術? 而家新校長都係做咗好多年嘅副校

^曾小姐^ 發表於 18-4-2 15:17
每年每級都會有三四個去外國,今年升中四果屆都有成3x人跳船去外國,15人留班
...

科科都半班唔合格,想唔留都幾難

annie126 發表於 18-4-2 18:28

好普遍初初中一見到咁,簡直驚會留班,尤其數學,阿女試過有次有成12x人要收留班警告信但真正留班都係最差最差先留,大約10個,所以見慣不怪

^曾小姐^ 發表於 18-4-2 18:36
好普遍初初中一見到咁,簡直驚會留班,尤其數學,阿女試過有次有成12x人要收留班警告信但真正 ...

其實令到佢地咁多唔合格為乜?打擊晒啲自信心。成班中一亞媽超頭痛

^曾小姐^ 發表於 18-4-2 13:10
計漏咗每年大約十個留班生

annie126 發表於 18-4-2 18:28

好普遍初初中一見到咁,簡直驚會留班,尤其數學,阿女試過有次有成12x人要收留班警告信但真正留班都係最差最差先留,大約10個,所以見慣不怪

唔係嘛,咁驚嚇!洗唔洗呀?!真係唔係間間中學係咁喎 ,保良局聞名嘅"谷"果然名不虛傳!

小時了了 發表於 18-4-2 19:30
唔係嘛,咁驚嚇!洗唔洗呀?!真係唔係間間中學係咁喎 ,保良局聞名嘅"谷"果然名不虛傳!
...

但我女到而家都係hea爆警告下等佢哋自覺要溫下書,去到中三大部份自動波好俾心機溫,警告下好過突然同你講你要留班,想改嘅機會都冇,數學係羅氏嚟講一直都係深

^曾小姐^ 發表於 18-4-2 19:40

但我女到而家都係hea爆警告下等佢哋自覺要溫下書, ...

原來係咁,連補習老師都話深

回覆 annie126 的帖子

同意

annie126 發表於 18-4-2 19:58

慢慢就慣,我女中一二時數都係僅僅及格,去到中三已經有7成,但當中都有睇住佢改變,居然會自動溫書同操卷

^曾小姐^ 發表於 18-4-2 20:03
慢慢就慣,我女中一二時數都係僅僅及格,去到中三已經有7成,但當中都有睇住佢改變,居然會自動溫書同操卷 ...

希望我家小主都會慢慢進步,因為亞媽見到啲咁嘅卷同成績都好迷惘

好普遍初初中一見到咁,簡直驚會留班,尤其數學,阿女試過有次有成12x人要收留班警告信但真正 ...

你意思初初百幾人唔合格到後來得番10個唔合格要留班,定係唔合格都有機會升班?

polliebb 發表於 18-4-2 20:23
你意思初初百幾人唔合格到後來得番10個唔合格要留班,定係唔合格都有機會升班?
...

唔及格都有機會升,最重要係睇埋操行同學習態度,會俾佢哋試升,但暑假要抽時間返去補課,唔係強迫性,總之唔係四考後考到平均分唔及格都可以試升,如果唔係淨係一個數已經大半級人留

annie126 發表於 18-4-2 20:14
希望我家小主都會慢慢進步,因為亞媽見到啲咁嘅卷同成績都好迷惘
唔好意思,我記得係其他討論見過你小朋友好似讀名小聖心对吗?你都觉得羅氏中學d卷深?我重以為讀親名小去到讀羅氏應該会覺得容易。我見過BK有d版友好鐘意舉例羅氏收名小band 3生去到羅氏考到頭幾名。我重以為名小出嚟入到羅氏實覺得易添。

annie126 發表於 18-4-2 20:14

初初未慣啫,我女中一時淨衰biotech同sci,完全唔知講乜,家下唔駛點溫都有8成分

^曾小姐^ 發表於 18-4-2 20:38
唔及格都有機會升,最重要係睇埋操行同學習態度,會俾佢哋試升,但暑假要抽時間返去補課,唔係強迫性,總 ...

即係同小學一樣,如果中英數是旦一科年尾總分唔合格,都會留班,係咪?

annie126 發表於 18-4-2 19:58
想問下補習老師話羅氏d卷深?

waiwaileung1 發表於 18-4-2 20:40
唔好意思,我記得係其他討論見過你小朋友好似讀名小聖心对吗?你都觉得羅氏中學d卷深?我重以為讀親名小去 ...

佢比較懶散,成日覺得唔係最差就算。亞媽都理唔到咁多,希望佢大個啲慢慢會開竅

polliebb 發表於 18-4-2 20:41
即係同小學一樣,如果中英數是旦一科年尾總分唔合格,都會留班,係咪?
...

學校講話主科或平均分唔及格就要留,但有同學頭3考主科同平均分都未試過及格,但4考及格都可以升,應該睇總考個平均分