用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 保艮局羅氏基金中學谷唔谷架?
樓主: struggle
go

保艮局羅氏基金中學谷唔谷架?  

HaYi 發表於 18-3-30 07:56
羅氏15min,1800 per month, 仔一直好like科學, GS 都幾好, 唔知將來讀唔讀得好Phy Chem Bio, 又唔知有得入 ...

羅氏英文科有7成分就可揀英通識,自由選擇中或英

struggle 發表於 18-3-27 12:05
保艮局一向好似都谷, 請教直資的羅氏係咪都係咁? 以DSE成綪, 全港計, 算唔算Band 1?
謝謝指教!

就算唔係B1,都好接近:DSE

王家爸爸 發表於 18-3-30 14:27
就算唔係B1,都好接近:DSE
若觀瑪屬BAND 1, 比較過觀瑪2017DSE成績,羅氏整體很接近。所以,單以2017成績,個人應為羅氏應該有BAND 1水平吧!(請給予意見)

羅氏好似是6年都雙班主任制?

struggle 發表於 18-3-30 20:47
羅氏好似是6年都雙班主任制?

LittlePigmom 發表於 18-3-28 08:10
5班,每班37~40人
陸小4班直上
外來生50~70人
有拔尖補底
中一到中六都不可外出lunch

"5班,每班37~40人" ---- 羅氏原來係大班教學. 咁多人一班,成績稍遜嘅同學,學校有咩野安排補底?想問會唔會有啲科會分小組上堂呢?

小時了了 發表於 18-3-30 08:36
尋日見到網友post羅氏篇報道,過億嘅教學樓同埋獨有嘅生物科技課,真係好吸引好吸晴嘅,妳不妨考慮吓羅氏 ...

我就是看了此對laws 有多些好感,問下仔,我以為佢一面倒喜npl.點知他說他亦覮2間差吾多......
唉,放完這几天假番港才再想清楚吧

^曾小姐^ 發表於 18-3-30 14:03
羅氏英文科有7成分就可揀英通識,自由選擇中或英

Oh 謝資料,好奇上堂有中有英如何安排? 大概多少人之後会用英考通識?

小時了了 發表於 18-3-30 23:42
"5班,每班37~40人" ---- 羅氏原本係大班教學. 咁多人一班,成績稍遜嘅同學,學校有咩野安排補底?想問會唔 ...

只係舊年唔夠班房先會一班37人中一,因舊年收咗成7x外來生,往年都係收4x人,一直保持不多於30人一班,英文同IH有分elite班,sci亦會分半班上,因羅氏有6個實驗室,某科成績唔及格都有補底,lunch或放學補課

HaYi 發表於 18-3-31 08:24
Oh 謝資料,好奇上堂有中有英如何安排? 大概多少人之後会用英考通識?
...

會分班上,中四揀科都係分班上,即會同其他班有揀果科嘅人一齊上,大多數勁人都揀中通,揀英通係中文較弱果班,我女出年揀科都話唔揀英通

回覆 ^曾小姐^ 的帖子

你覺得羅氏中學的老師勤力嗎? 用不用心教學?

aa06 發表於 18-3-31 14:40
回覆 ^曾小姐^ 的帖子

你覺得羅氏中學的老師勤力嗎? 用不用心教學?

樹大一定有枯枝,有部份老師好俾心機教,亦好多老師都係剛大學畢業,充滿教育熱誠,熟悉dse玩法,亦有老師求其咁教,睇下好唔好彩遇到,好多學校亦係咁

jasonfather 發表於 18-3-30 15:51
若觀瑪屬BAND 1, 比較過觀瑪2017DSE成績,羅氏整體很接近。所以,單以2017成績,個人應為羅氏應該有BAND 1水 ...
其實無必要太執著是B1C,還是B2A。邊緣情況只係一線之差。

因之前幾屆成績都並不十分突出,所以才有B2A  B1C之說。

如果之後有陸小升上的學生都能保持上年的成績,肯定是B1B 之列,不用担心。
這個成績在區内亦應該是最好的。

^曾小姐^ 發表於 18-3-31 10:19

只係舊年唔夠班房先會一班37人中一,因舊年收咗成7x外來生 ...
見前面篇報導,新建嘅億元新大樓會多咗課室,每級可以多1個課室,即係嚟緊嘅9月新學期嘅中一生可以多1個課室用,每班人數會減少去返三十人鬆啲?

小時了了 發表於 18-3-31 20:42
見前面篇報導,新建嘅億元新大樓會多咗課室,每級可以多1個課室,即係嚟緊嘅9月新學期嘅中一生可以多1個課 ...

學校講過如果收生人數多係會開六班

HaYi 發表於 18-3-31 08:18
我就是看了此對laws 有多些好感,問下仔,我以為佢一面倒喜npl.點知他說他亦覮2間差吾多......
唉,放完這 ...
嘻嘻!我好膚淺,如果有得揀的話我鍾意一手樓新盤!羅氏新大樓及新科技設備真係無得頂
顏嘅宿舍你仔仔用唔着,享受唔到這設施。妳真係認真諗諗羅氏

lkong2005 發表於 18-3-31 17:06
因之前幾屆成績都並不十分突出,所以才有B2A  B1C之說。

如果之後有陸小升上的學生都能保持上年的成績,肯 ...
若單纯舊年DSE成绩計,將軍澳好似最好都是陸小隔籬間中學迦密主恩,但羅氏都緊次其後,4以上比例好過景嶺(有錯請指正)。不過,我都估計隨着陸小小學生陸續升上,成绩應該較以前好,陸小对佢哋小學生係有一定的學術要求。

^曾小姐^ 發表於 18-3-31 20:51
學校講過如果收生人數多係會開六班
即是,6班每班37一40人?抑或是6班每班~30人?

小時了了 發表於 18-3-31 20:59
嘻嘻!我好膚淺,如果有得揀的話我鍾意一手樓新盤!羅氏新大樓及新科技設備真係無得頂
顏嘅宿舍 ...
唔膚淺,正常。好多人唔揀陸小都係嫌佢小學舊。不過,佢中學羅氏我自己个人感受覺得係正的。