用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 保艮局羅氏基金中學谷唔谷架?
樓主: struggle
go

保艮局羅氏基金中學谷唔谷架?   [複製鏈接]

bobbob 發表於 18-4-2 23:06
2次好少事,識個讀羅氏嘅repeat咗4年,但你唔走學校唔會踢你走

睇完留言都好大壓力

polliebb 發表於 18-4-2 23:19
家長都可以選擇架嘛
依家作為家長甚艱難啊!寧願自己退學?抑或寧願被退學?

2次好少事,識個讀羅氏嘅repeat咗4年,但你唔走學校唔會踢你走
4次,好驚。

Repeat 4 次? 要比學費喎, 真吾真? 去政府B2校讀算啦! 話哂留班都係免費.
讀6年, 每年留幾次, 條數咪

回覆樓主:

Repeat 4次我覺得都係好特殊嘅例子,又唔洗咁驚既,俾著我,可能會自己轉校,免強無幸福

polliebb 發表於 18-4-2 23:16
其實小一開始已經係中英數是旦一科唔合格就要留班,直升上去嘅家長同同學應該聽慣晒
...
哈哈!我初初以為講笑,原來係真。不過,認同都惯哂,但同意有一定壓力。

小時了了 發表於 18-4-2 23:24
依家作為家長甚艱難啊!寧願自己退學?抑或寧願被退學?
我寧願自己有充裕時間找到後退,被迫退過種即時找學校无助徬徨法,好大壓力的。找學校轉不是想像中易。

waiwaileung1 發表於 18-4-2 23:38
我寧願自己有充裕時間找到後退,被迫退過種即時找學校无助徬徨法,好大壓力的。找學校轉不是想像中易。 ...

#58 hkpapa852 資料提供:

2011-2012

2012-2013

2013-2014

2014-2015

2015-2016

2016-2017

2017-2018

羅氏S1人數

?

LHT直升人數

羅氏非LHT學生

?

網友曾小姐資料提供:每年每級~十幾人留班。

純以中一作例子推測估計:i) ~十幾人留班; ii) ? 人試升.

真係我估, 全級排名100以外都有壓力可能要試升或留班!

另外想問吓,中三係咪又係以全級排名作為中四選科嘅優先次序呢?定係夠人數 e.g.10人學校就開班俾同學讀呢?

回覆 HM168 的帖子

http://www.plklfc.edu.hk/index.php?option=com_content&view=article&id=48&Itemid=264&lang=zh
Junior Secondary (S1-S3) Subjects
English  
Chinese
Mathematics
French (Optional)  
Biotechnology
Integrated Science
Integrated Humanities
Chinese History
Computer and Information Technology
Music
Visual Art
Home Economics
Physical Education  
Life Education

http://www.plklfc.edu.hk/index.php?option=com_content&view=article&id=49&Itemid=265&lang=zh
The subjects provided for our New Senior Secondary Curriculum include:

Core Subjects: Chinese/French, English, Mathematics and Liberal Studies.

Electives: Biology, Chemistry, Physics, Combined Science, Chinese History, Geography, Chinese Literature, Economics, Business, Accounting and Financial Studies (BAFS), Information and Communication Technology, Music and Visual Arts.

小時了了 發表於 18-4-3 00:04

網友曾小姐資料提供:每年每級~十幾人留班。

我都好想知羅氏選科嘅優先次序。如果中英數其中一科差,但其餘兩科可以,選有關科學的科目機會大嗎?

HM168 發表於 18-4-2 23:21
NPL ?睇留言都似不輕鬆
顏寶鈴都係保良局,估計都唔會輕鬆。同事話都唔易讀。

Deleted

^曾小姐^ 發表於 18-4-2 21:00

1) 想問學校成績表計分方法?
例如:
~40%平時分(包括:測驗、功課、PROJECT、QUIZ、上堂表現....)?
~60%考試分?

2) 係咪2測2考?

回覆樓主

除非資優或是是但但hea一年,否則冇乜邊間冇壓力唔洗溫習就有好成績。再加上有啲學生真係要谷先會爆發潛能,你以為學生有壓力?其實係亞媽太緊張,過度保護。始終讀書個個唔係亞媽,有時真係要小朋友自己感受下先識驚。作為亞媽,俾晒資源同關心自己嘅小朋友,已經做好自己本分,接下來就係等小朋友自己開竅吧。
學校冇好同唔好,最緊要小朋友自己嘅感覺,中意就報讀,聽得多未必好,因為你永遠都聽唔晒同埋人地都未必講得晒,甚至只講自己學校嘅好.....

waiwaileung1    發表於 18-4-3 09:16

annie126 發表於 18-4-3 09:02
除非資優或是是但但hea一年,否則冇乜邊間冇壓力唔洗溫習就有好成績。再加上有啲學生真係要谷先會爆發潛能 ...

認同,仲要好多意見可能係聽講或者朋友話

annie126 發表於 18-4-3 09:02
除非資優或是是但但hea一年,否則冇乜邊間冇壓力唔洗溫習就有好成績。再加上有啲學生真係要谷先會爆發潛能 ...

贊成好多學校只講好,好少聽到唔好。作為準陸小家長,我好歡迎聽到有關學校的批評,可以令我更全面認識學校。
聽到羅氏咁多人留班,我都擔心。但諗諗吓,都係多餘。如果學校真係要你留班,即係程度唔夠,俾你留班係好事,總好過勉強升。

我姨甥仔讀津小,英文長期唔合格,但學校年年都比佢升,其實下年係小五要呈分,除非平時隱藏實力,否則佢讀咩banding的學校都估得到。所以我覺得俾你留班,係一件好事。

小時了了 發表於 18-4-3 00:40
1) 想問學校成績表計分方法?
例如:
~40%平時分(包括:測驗、功課、PROJECT、QUIZ、上堂表現....)?
如果羅氏同LHT一樣, 應該係:

1. 每科不定時評估 (每月至少一次至N次, 不過好似唔計分)

2. 一年4考, 全年四考累計, 加上平時分(點計?), 各主科合格便可以升班
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

感覺好怪, 如以B1生身份入讀, 又讀吾到, 跟吾上, 我會懷疑自己係咪B1生
自信心真係大受打擊

又或者,  如以B1生身份入讀, 又讀吾到, 跟吾上, 咁果班咪由B1 ---> B2/3生?!!
那麼B什麼也顯得無意義. 讀得到, 跟得上就是B1生了. 正如有些網評為B2直資, 多收B2生, 6年後部份入大學, 咁果D學生咪由B2升呢做B1生. 所以話, 選校真係要搵間合適. 任何學校, 你有本事入到本地"大學"(八大) , 你就係B1生

其實. 使學生吾合格都係一種"谷"的手斷. 你見細路成績表見紅, 咪讀多D, 做多D, 溫多D, 補多D.....家長幫手"谷"囉

呢個同學留咗4年中一,中二終於可以升,佢本身應該係SEN,除非自己轉校,校長講過唔會放棄任何一個學生
‹ 上一主題|下一主題