用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 保艮局羅氏基金中學谷唔谷架?
樓主: struggle
go

保艮局羅氏基金中學谷唔谷架?  

小時了了 發表於 18-3-31 21:02
即是,6班每班37一40人?抑或是6班每班~30人?

要睇收生人數先決定,但一直以來羅氏都係每班唔多於30人,所以知道今年中一收咗7x人都打咗個突,因我女果屆先收咗47人,個衰妹仲專登走去中一班房睇下點擺到37張枱

^曾小姐^ 發表於 18-3-31 21:10
要睇收生人數先決定,但一直以來羅氏都係每班唔多於30人,所以知道今年中一收咗7x人都打咗個突,因我女果 ...
噢!原來係未知數! 如果繼續係37一40人一班有啲唔理想,又如妳前面所講英文分Elite班及科學分组夠唔夠照顧到不同學生進度呢?

小時了了 發表於 18-3-31 21:26
噢!原來係未知數! 如果繼續係37一40人一班有啲唔理想,又如妳前面所講英文分Elite班及科學分组夠唔夠照顧到 ...

今年都應該只收7x人,計埋大約十個留班生,假設分6班都係大約30-32人一班

小時了了    發表於 18-3-31 21:49

小時了了 發表於 18-3-31 20:59
嘻嘻!我好膚淺,如果有得揀的話我鍾意一手樓新盤!羅氏新大樓及新科技設備真係無得頂
顏嘅宿舍 ...

硬件新點都吸引的,我一直以為npl 大過laws 好多,睇返web原來学生人數同area差不多,特別室以前npl 多些,而家laws新加左又好D.

Tko 4直資小学時代大的我冇報lht, 細的有,冇去second in. 因為佢地一向出名谷,laws 英中體驗日有去,又不太覺,同其它中学差吾多,當然時間短睇到只少少

Laws 校長好似亦是lht校長,聽佢talk感覺是默默耕耘形. 一心十二年揍大lht 的仔女, 入U同取科学奖.  Npl校長就是几活力同進取形,多副校輔助同着重國際交流,想多元化谷ib.

小時了了    發表於 18-4-1 20:59

HaYi 發表於 18-4-1 08:17
硬件新點都吸引的,我一直以為npl 大過laws 好多,睇返web原來学生人數同area差不多,特別室以前npl 多些 ...

其實谷唔谷見仁見智,我女小學勁谷,每逢週末都有16樣功課,默書前一定規定抄課文兩次,日日都操tsa ,做到週六日仲做緊

升上中學簡直小菜一碟中一時唯獨係數日日都做成三四十條,連埋其他功課,玩埋手機最夜12攪掂,中二就hea爆,冇乜見過佢做功課,大部份學校攪掂

羅氏中一已經可以參加環保會議,即去唔同國家同其他國家學生進行討論,今年去美國,舊年智利等等,當然要訓練,管弦樂團舊年亦去咗維也納,一年大約有成三四個交流團俾學生參加,但每個都係要去討論,開會同研究,所以我女亦都唔參加

^曾小姐^ 發表於 18-4-1 09:18

請問你女小學係陸小? 如果係咁我地而家小學咪好輕鬆?

回覆 ^曾小姐^ 的帖子

請問如果學生本身想去交流的話,會否一定有機會去,還是只係成績及表現優異的學生才有機會。

polliebb 發表於 18-4-1 09:51
請問你女小學係陸小? 如果係咁我地而家小學咪好輕鬆?

外來生

cat168 發表於 18-4-1 10:06

請問如果學生本身想去交流的話,會否一定有機會去,還是只係成績及表現優異的學生才 ...

保育會有報名就可接受訓練,訓練大約半年,但都要訓練表現好先有得去,當然英文都要有返咁上下,其他交流會有報就可以去,例如去美國籃球訓練

Tks 曾小姐

^曾小姐^ 發表於 18-4-1 10:22
外來生

哦,相對陸小真係唔算谷

請問是否一定要學一樣樂器? 鋼琴係咪唔計?

回覆樓主

Laws 在EK 無乜人講,真心多謝曾小姐你的講解,另我知道多些laws 的另一面. 呀仔會讀純因佢個人感覺良好

cat168 發表於 18-4-1 11:30
請問是否一定要學一樣樂器? 鋼琴係咪唔計?

計架,佢冇限架,好多都彈結他(emoji)

Tks 曾小姐,好期待羅氏的中學生活 😊

ahjoechan 發表於 18-4-1 11:34
Laws 在EK 無乜人講,真心多謝曾小姐你的講解,另我知道多些laws 的另一面. 呀仔會讀純因佢個人感覺良好

...

客氣喇,最緊要仔女鍾意,阿女到而家都超鍾意中學,問我當初點解唔揀陸小,反而對以前間小學零記憶,簡直反感,尤其老師

^曾小姐^ 發表於 18-4-1 11:56
客氣喇,最緊要仔女鍾意,阿女到而家都超鍾意中學,問我當初點解唔揀陸小,反而對以前間小學零記憶,簡直 ...
間小學咁谷, 相信好難令小朋友有好感!

奇怪了, 自陸慶濤同羅氏係2010/2011年結龍後, 根據兩校既校務報告, 近6/7年應該未試過收到超過70過非陸小既街外學生, 羅氏S1收生最多個年亦只有154人, 當年開咗5班S1, 無乜可能有37-40人一班

2011-2012

2012-2013

2013-2014

2014-2015

2015-2016

2016-2017

2017-2018

羅氏S1人數

?

LHT直升人數

羅氏非LHT學生

?

就算上年收咗80個街外學生, 羅氏S1都只有176人, 以5班計每班都只係~35人, 無需要37-40人一班

另外, LHT校長現在已不再由羅氏校長兼任. 新校長好似比以前更重學術
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-2 12:41
奇怪了, 自陸慶濤同羅氏係2010/2011年結龍後, 根據兩校既校務報告, 近6/7年應該未試過收到超過70過非陸小既 ...

計漏咗每年大約十個留班生

^曾小姐^ 發表於 18-4-2 13:10
計漏咗每年大約十個留班生
每年真係有10個留班生咁多?

如果係咁, 過往羅氏每年收好少人喎? 而且每年可以由S1讀到S6畢業, 可能只得S1時既70%學生唔夠

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。