用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 讀障是否一定要出外報讀課程效果才顯注呢 ...
go

[讀障] 讀障是否一定要出外報讀課程效果才顯注呢 [複製鏈接]

囝囝有偏向自閉,樣樣都中小小,如大小肌弱,手眼協調,專注力和社交讀寫等等,但不嚴重可以讀主流學校,由於K3評估讀寫時沒問題,所以沒有安排任何跟進服務。一上小學默書和第一次測驗就知問題,花了很多時間認讀,用了一年時間今年小二,由看題目十個有八個不會讀,到現在十個有二個不會讀,看見他的進步,但閱讀理解方面真難稿,就算文章能會讀大部分的字但也不會明白內容,究竟是否一定要出外報讀課程才能幫他,自己有無方法幫他進步呢,希望大家分享下與讀障小朋友的讀書心得或課程提供,謝謝!
   0    0    0    0

Angus_ma1221 發表於 18-3-27 10:37
囝囝有偏向自閉,樣樣都中小小,如大小肌弱,手眼協調,專注力和社交讀寫等等,但不嚴重可以讀主流學校,由 ...

評估達標有時可能係僅僅達標 ,學嘅嘢越嚟越深,就會容易出問題。 你要搵到佢根本個問題,再同佢做訓練先會有進步。 建議你搵言語治療師先做評估,找出問題,再在家自行做相關訓練。我pm資料俾你,睇下啱唔啱用。

TT_BaBa 發表於 18-3-29 11:43
評估達標有時可能係僅僅達標 ,學嘅嘢越嚟越深,就會容易出問題。 你要搵到佢根本個問題,再同佢做訓練先 ...
先謝謝你的資料。
仔仔學校有註校言語治療師,小一開始一對一做一些面部肌肉同聲帶訓練,還有看圖講故事那些,我有問過學校的言語治療師仔仔有沒有讀寫,佢覺得有,但沒有跟進,我以為言語治療是關於說的方面(以字面解)

Angus_ma1221 發表於 18-3-29 17:28
先謝謝你的資料。
仔仔學校有註校言語治療師,小一開始一對一做一些面部肌肉同聲帶訓練,還有看圖講故事那 ...

言語治療師同我講過,有分表達同理解,難d仲要識組織,識字唔識組織,句子同文章就攪唔掂
我唔清楚你小朋友情況,拎多一兩個意見會好d,加油加油!

貢獻勳章

Angus_ma1221 發表於 18-3-27 10:37
囝囝有偏向自閉,樣樣都中小小,如大小肌弱,手眼協調,專注力和社交讀寫等等,但不嚴重可以讀主流學校,由 ...

我女兒也有類同問題
但老師話比她嚴重的人太多
(emoji)

babycherry22 發表於 18-4-14 15:06
我女兒也有類同問題
但老師話比她嚴重的人太多
(emoji)
您好,你囡囡讀幾年級呀?那你怎樣跟她溫書呢?

貢獻勳章

Angus_ma1221 發表於 18-4-16 17:33
您好,你囡囡讀幾年級呀?那你怎樣跟她溫書呢?

一年級
‹ 上一主題|下一主題