用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 有關Trinity grade 1的疑問
go

有關Trinity grade 1的疑問 [複製鏈接]

最近開始研究Trinity grade 1考試,但發現手頭上的Trinity練習有關數學1至20的練習,覺得有些深,我原本以為俾得4歲考,應該4歲能應付得到,但我覺得對剛4歲的小朋友,好難理解,在練習當中,會考單數及雙數,例如:2、4、6,下一個數目是?11、13、15,下一個數目是?甚至是倍數5、10、15,下一個數目是?還有考加數,5加7等於幾多?……其實考數學1至20,有沒有坊間練習般那麼深呢? 我好疑惑,有無媽媽可以分享一下怎樣温習數學這部分呢?實際上,考試trinity grade 1其實會考到什麼程度呢?希望有媽咪能分享一下小朋友備戰trinity grade1的經驗。
   0    0    0    0

請問你用緊哪本TRINITY GESE TEXTBOOK?

BabyBookBu 發表於 18-3-30 09:37
請問你用緊哪本TRINITY GESE TEXTBOOK?

用Talking Trinity Grade 1 to 3呀!

回覆樓主

我睇youtube d demo都係認數字1-20,冇買練習,考完有A

aayy 發表於 18-3-31 03:43
我睇youtube d demo都係認數字1-20,冇買練習,考完有A

謝謝你呀!

回覆 tsoipopo 的帖子

GESE係考英文會話唔係考數學, 一定唔會問加數, 單雙數呢啲問題, 只要求識認識讀1to20就可以

titma 發表於 18-6-14 22:22
回覆 tsoipopo 的帖子

GESE係考英文會話唔係考數學, 一定唔會問加數, 單雙數呢啲問題, 只要求識認識讀1to2 ...

謝謝你的分享呀!
‹ 上一主題|下一主題