用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有直資Offer,去試問自行有冇機會收?
go

有直資Offer,去試問自行有冇機會收? [複製鏈接]

有冇人已有直資Offer,然後打電話去試問自行學校有冇機會收?
   0    0    0    0

FatCatCat 發表於 18-3-26 19:37
有冇人已有直資Offer,然後打電話去試問自行學校有冇機會收?
咁要睇下揸住邊間offer而又去問邊間。某B1a女津校校長有曾舉個例話如果揸住女拔/SPCC取錄信來信問她,她見到咁有誠意會考慮。我覺得如果係同級甚至次級最好免問,以免招致反效果。

回覆 kkhon 的帖子

謝謝你的分析!

小朋友收到嘅係SPC 奬學金offer,咁應唔應該去自行學校問吓呢?
(寫信、電郵、電話、定係親身走去學校一趟問吓呢?)

kkhon 發表於 18-3-26 20:40
咁要睇下揸住邊間offer而又去問邊間。某B1a女津校校長有曾舉個例話如果揸住女拔/SPCC取錄信來信問她,她見 ...
邊間?有冇人試過並成功

kkhon    發表於 18-3-26 21:52

FatCatCat 發表於 18-3-26 21:19
小朋友收到嘅係SPC 奬學金offer,咁應唔應該去自行學校問吓呢?
(寫信、電郵、電話、定係親身走去學校一趟 ...
好視乎你自行果間的校長點定位自己學校,如果反感會5會影響日后叩門。

FatCatCat 發表於 18-3-26 21:19
(寫信、電郵、電話、定係親身走去學校一趟 ...
如果你真係想試就寄比校長係最直接,記得在信中留下聯絡電話。

回覆樓主

如果官校,估計應該明示/暗示都難... (要跟足教育局規矩)
名津會唔會為左一個‘可能’會收既考生而破例透露?學校都會考慮,萬一暗示會收,但家長最後考慮完都係take 左直資咪慘...  

樓主嘅困擾,令我想起舊年呢單新聞,處境不一樣,但都係有關津校自行暗示/明示

中學面試後發信「適合就讀」 家長批誤導: https://www.edu-kingdom.com/foru ... 878&fromuid=1539350
......在自行分配學位階段面試後,向家長發信稱其子女「整體表現十分良好,十分適合於本校就讀及成長」,並「分享入讀本校的最佳策略」,建議家長在統一派位將該校選為第一志願,如未能入讀也「歡迎貴子弟於放榜後申請『叩門位』」(見圖)。有收到信的家長最終兩階段都落空不獲取錄,質疑校方誤導。教育局指該校做法不恰當.... 發言人稱,中學學位分配辦法的自行分配學位及統一派位結果一向同時公布,而局方每年都向參與中一派位的中學發出相關指引,不得在派位結果公布日期前,透露自行分配學位的申請結果。.......

回覆 小時了了 的帖子

真心好多謝你為我解答,就係因為曚盛盛,聽人講以前有人試過,走去問自行嗰邊,所以先咁白痴寫上嚟問吓各路高人嘅意見。
唉!咁都真係要動高床板諗吓搏唔搏。

唔係唔該晒你。

醒目開學勳章

小時了了 發表於 18-3-27 00:09
樓主嘅困擾,令我想起舊年呢單新聞,處境不一樣,但都係有關津校自行暗示/明示

學校大體說話令人多想左,要引以為鑒。呢篇報導有提醒作用。

小時了了 發表於 18-3-27 00:09

當時有關家長應該上 EK 問,如果其他家長都收到相同信件,就知道唔駛太認真

FatCatCat 發表於 18-3-27 07:23
回覆 小時了了 的帖子

真心好多謝你為我解答,就係因為曚盛盛,聽人講以前有人試過,走去問自行嗰邊,所以 ...
其實你要諗下點解學校要為咗你破壞規矩先, 佢俾人知道都好麻煩。再者, 佢答完你, 你都要等到7月放榜。到時唔得, 你又放棄咗個直資offer, 唔通你告佢咩? 佢一定係用口講, 唔會有black and white痛腳你揸住。好似樓上講, 最後咪話你會錯意囉。我就唔會咁做, 最多係到時叩門, 攝埋張SPC offer入去俾佢哋知(不過, 叩門表應該都要填派咗邊間學校)。

回覆樓主:

但喇叭brother會放風喎

回覆 little_yolky 的帖子

我都認同你嘅講法,學校係唔咁笨掘個氹俾自己踩!就算答最大把都係口頭囉!

回覆樓主:

相信冇津校會答你

FatCatCat 發表於 18-3-27 18:34
回覆 little_yolky 的帖子

我都認同你嘅講法,學校係唔咁笨掘個氹俾自己踩!就算答最大把都係口頭囉! ...
所以應該先take SPC個offer, 然後去叩門。如果小朋友夠勁, 學校有自行record就會叩到, 如果唔得, 實情自行都未必掂, 放咗SPC到時兩頭唔到岸。
‹ 上一主題|下一主題