用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 deleted
go

deleted

deleted

回覆樓主:

估要,估可能去德國,旱點入本地德國國際學校

brother4 發表於 18-3-26 19:02
估要,估可能去德國,旱點入本地德國國際學校

deleted

回覆樓主:

其實想去那留學?笑是自己一般公仔(可能你想多咗)

brother4 發表於 18-3-26 19:47
其實想去那留學?笑是自己一般公仔(可能你想多咗)

deleted

muimui2 發表於 18-3-26 20:01
如果是我誤會你,那真對不起。

我自己預算佢會去英國讀boarding, 但由於唔想佢太細過去,所以可能要15歲 ...

你target 係啲咩級數嘅boarding school?

好多考到過去 幾好嘅boarding school都好多係本地學生, 不過佢哋本身係學校都有好嘅成績,學校本身都係名校。 我問過唔同agent, 有個agent就話畀我聽 ,讀國際學校英文面試,written有優勢, 是本地九龍出名男津校, 但英文都可以麻麻。另一個agent同我講 本地學校, 只要佢係band1 英中,而英文面試很放膽,英文 程度有一定的話,都唔一定冇機會。 你去到boarding 考出嚟嘅成績, 甚至乎會好過一啲國際學校。 我估都係好睇個人啦。 如果你讀國際學校英文好, 但係其他科目好hea, 去到邊度讀書都一樣會有問題。

我自己就親自同個幾間學校嘅代表傾計 ,從佢口中得知 你都收 唔少 本地學校學生 佢哋話俾我聽, 當然亦都有收國際學校學生。

我識個朋友嘅朋友入咗傳統貴族嗰間男校, 佢係要安排早兩至三年, 仲係要唔可以太大個過去會冇曬位, 本身 係香港南區神校, 父母非一般中產。

daisy17772 發表於 18-3-26 20:30

你target 係啲咩級數嘅boarding school?

deleted

回覆 muimui2 的帖子

我覺得你將國際學校果筆學費去請個私人英文老師日日補,都唔會用得曬筆學費。
讀得開心就冇必要只為英文而轉。冇記錯的話,一條龍直資中小得三間,佢地嘅英文都唔差 wor。

1998Ruby1998 發表於 18-3-26 21:58

我覺得你將國際學校果筆學費去請個私人英文老師日日補,都唔會用得曬筆學費。:wahaha ...

deleted

我只想回應有網友話 "如果你讀國際學校英文好, 但係其他科目好hea"。
其實,國際學校並唔 hea ,hea 的是個人問題。
如果有興趣了解國際學校教育模式,請移玉步到隔離版,不要人雲亦雲。
回應完畢。

你又唔係 aim top boarding school,讀中小都冇問題。英國中學英語要求唔會高到一定要讀 international school 先有機會。當然年級越高要求會更高啦,不過留意返 Agent 係你學費抽佣,你早 d 去佢可以抽多 d,佢當然一定建議你早去早著。
我同學英文唔多掂,程度介乎 DSE 3-4 左右(可以上考評局網睇下 3 係咩程度),其他科考得都好好,有幾間唔錯嘅學校收。年年都有好多內地、台灣人去外國讀中學,唔少人英文都麻麻 d,差過香港學生,咪照樣入到好 boarding school。都係果句,你用讀國際學校果筆錢去請私人老師教 writing 同 oral,都綽綽有餘。

我記得呢度有個 k 字開頭嘅用家女女係普通中文小學畢業先去英國讀中學。你可以問下佢。

其實 1998Ruby1998 講咗個重點,就係英文要好。你去英國讀書,各科都係用英文敎授,英文唔好,會變成百上加斤。就好似你去俄羅斯讀書,如果你嘅俄羅斯話唔得,根本你就唔會明人地講嘜。就算你知個答案,你亦都唔會識用俄羅斯話寫返出嚟。所以根本係無得讀。至於去唔去國際學校讀,其實都係面對同一個問題,因為國際學校亦都係全英語教授。越高班,要求嘅英文程度亦越高。簡單講,英文好就事半功倍。英文唔好就事倍功半。仲有,唔係能否應付入學試咁簡單,因為就算入到去,科科都係要用英文教,英文讀。至於英文要求要去到咩程度,當然越高越好啦,又或者最少都要拍得住d鬼仔。語文係要時間去浸。要多聽,多講,多睇,多寫。無捷徑。你個細路得8歲,仲有時間,努力吧。

1998Ruby1998 發表於 18-3-26 23:32

你又唔係 aim top boarding school,讀中小都冇問題。英國中學英語要求唔會高到一定 ...

K字頭女女 係咪我呀

1998Ruby1998    發表於 18-3-27 01:37

無讀國際學校而去外國升學嘅大把人啦,無謂諗太多啦。

回覆樓主:

樓上有人對号入座,不過就對錯左。 或許佢睇漏, 以致理解有偏差。 又或者 對於一牽涉有國際學校字眼, 便敏感起來, 其實唔使咁緊張嘅。

1) 內容討論只涉及討論英文程度, 沒有討論過關於讀國際學校的制度。 而樓主亦都只係關注英文程度,沒有提及過制度問題。 所以所牽涉嘅內容只係關乎英文程度, 並沒有concern 嗰位人士所提及 國際學校 教育模式.

2) 內容已提及過係好睇個人。 唔該請睇埋上文下理。 字眼上literally meaning 你讀... 其他科好hea. 唔係話國際學校好hea. 兩者分別好大.  唔該理解清楚.

muimui2 發表於 18-3-26 21:14
多謝你嘅資料,對我好有用。其實我唔係想去好top 嗰啲 boarding, 小朋友喺香港亦唔係讀神校,佢只係讀一間 ...

我強烈建議你, 有機會直接同嗰啲學校 代表傾談, 唔好只靠agent.D agent同我講, 讀國際學校 嘅人啲英文好啲, 面試好有優勢,表達能力好強, 有自信, 講到讀本地學校嘅學生無咁有優勢. 我自己就親自同個幾間school rep傾過計, 佢哋表達畀我聽最緊要係溝通同埋應付到學業, 係唔係一定要 國際學校既英文能力, 唔係咁重要。 咁即是話, 最緊要你可以培養到自己嘅仔女能夠用英語 表達 ,溝通, 同埋應付到學科, 呢個先至係核心。 咁你未而家多些關注呢方面。

我大女都係讀本地中文小學 ,去咗band1英中。 英文語文能力 強過好多學生 , 佢同個啲school app傾偈都冇問題 ,人哋重好 curious點解佢啲英文咁好。 當然呢個同家裡語境有關係,和看書etc. 如果係英國學校, 佢哋真係好睇重成績, 反而你要留意下佢中學成績.

其實外國 school rep 嚟香港收生,都預咗 大部分都唔係native English speaker.佢哋 concern 係個學生 英文溝通能力,同埋書寫能力 能唔能夠應付學習上的要求。 其實喺外國人眼中, 反而唔會好似有啲香港人好insist一定要啲仔女充滿english accent。 其實讀到書,表達到自己 同別人溝通到 ,咪得囉。 我朋友 oxford畢業, 英文都好普通 好啫,唔係特別bright。

回覆樓主:

找外籍老師補英文,應該係個唔錯嘅選擇,因為所有科目外國都係用英文上,如果英文科比較強的,有着數,其實平時如果閱讀多啲,已經會好好多……

我小朋友只係一般中文津貼小學,有外籍老師,有上英文班,自己閱讀非常多,中三過去,基本上唔使再特別上佢哋啲英文班,英文唔需要再補習……其他科目可以讀得唔錯......

muimui2 發表於 18-3-26 18:19
小朋友現在8歲,而家讀緊一間適合她的中文直資小學。預算15~16歲左右先去外國升學,請問有沒有必要讓她在香 ...

我兩仔都只係讀真資中、小學,阿大只係數學較好,其他科包括英文都係麻麻,已經係英國讀有四年,今年九月準備入大學。
阿細就所以主科都唔合格,依家係英國讀左年半。
佢地當然唔係讀緊英國名校,都係半年前及一年前去agent度搵學校。
一般英國學家都係早一年申請,而傳統貴族名校大約兩至三年前申請,睇下你目標係乜野學校。

亮燈 發表於 18-3-27 08:51
我兩仔都只係讀真資中、小學,阿大只係數學較好,其他科包括英文都係麻麻,已經係英國讀有四年,今年九月 ...

deleted

muimui2 發表於 18-3-27 09:07
多謝你嘅意見,由於我哋預算小朋友要大概15歲先過去,所以初時擔心英文影響會較大。雖然知道個個都話越細 ...

其實你唔需要過份擔心,但有一件事要清楚,無論你地想佢幾時過去都好,最重要係小朋友願唔願意過去,如果佢唔願意,就算去讀大學都唔好,但如果佢願意,咁讀完小學過去都冇問題。千祈唔好逼佢。