用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 deleted
樓主: muimui2
go

deleted [複製鏈接]

muimui2 發表於 18-3-26 18:19
小朋友現在8歲,而家讀緊一間適合她的中文直資小學。預算15~16歲左右先去外國升學,請問有沒有必要讓她在香 ...

我仔就係喺香港嘅國際學校讀開,去到中四過英國boarding school, 佢當年考入學試反而英文writing, comprehension 唔夠local school 去嘅同學高分. 當然佢oral English 就完全無問題,不過都有時被笑美國同香港口音,玩下嗰隻,完全唔影響正常學校同社交生活。 所以樓上啲巴絲講得啱,你諗多咗,無必要轉國際學校。而且。我不嬲反對為英文揀國際學校,揀學校應該係睇成個制度、系統同學校教學理念。你安心比個女讀LOCAL SCHOOL, 同時好好培育佢嘅英文,其他學科例如math 都好緊要,所有boarding schools 都要考,亦係我哋亞洲人嘅優勢。

亮燈 發表於 18-3-27 09:13
其實你唔需要過份擔心,但有一件事要清楚,無論你地想佢幾時過去都好,最重要係小朋友願唔願意過去,如果 ...

對呀,呢點我好認同。

Ruby1219 發表於 18-3-27 09:14
我仔就係喺香港嘅國際學校讀開,去到中四過英國boarding school, 佢當年考入學試反而英文writing, compreh ...

謝謝你嘅分享,令我安心得多。

katrinafu 發表於 18-3-27 01:21
K字頭女女 係咪我呀

請問可以分享下你女女喺外國讀中學適應嗎?我個女好慢熱同內歛,由幼稚園上小學都用左好長時間適應,所以我好擔心佢唔適應 boarding, 希望呢幾年暑假同佢去下外國,等佢感受多啲,令佢自己想過去。

muimui2 發表於 18-3-27 09:30
對呀,呢點我好認同。

謝謝!你亦可以趁暑假預約心儀學校參觀,又或者參加英國學校或agent辦既遊學團,等小朋友親身體驗英國學校既寄宿生活,睇下佢鍾唔鍾意!

學聯攪好多暑期遊學,不防上網睇下!

muimui2 發表於 18-3-27 09:39
請問可以分享下你女女喺外國讀中學適應嗎?我個女好慢熱同內歛,由幼稚園上小學都用左好長時間適應,所以 ...

你囡囡先8歲,你咁快就擔心定佢15歲去英國留學嘅問題,似乎有啲over 啦。而家應該同佢享受快樂童年、培育親子關係、同時幫佢打好學業英文基礎。做足準備係好,但要抱持樂觀同平常心。如果小朋友嘅性格真係好內向,到時唔願意去留學,亦無咩問題,都係嗰句,平常心啦,好多嘢唔擔心咁多。

Ruby1219 發表於 18-3-27 10:52
你囡囡先8歲,你咁快就擔心定佢15歲去英國留學嘅問題,似乎有啲over 啦。而家應該同佢享受快樂童年、培育 ...

其實應該咁講,最初我哋想佢初中過去,但發覺佢性格未必適合,所以先延遲到15歲左右,希望佢大啲會好啲。我哋中間都考慮過好多嘢,例如陪讀之類,但最後發覺唔多可行,權衡之下就諗寧願但遲啲過,但希望佢ready 先好過。咁又引申,先轉國際會唔會好啲呢個問題。

亮燈 發表於 18-3-27 09:49
謝謝!你亦可以趁暑假預約心儀學校參觀,又或者參加英國學校或agent辦既遊學團,等小朋友親身體驗英國學校 ...

deleted

muimui2 發表於 18-3-27 11:31
謝謝你嘅意見,對我女女應該有幫助。
佢係一個好麻煩嘅小朋友,環境轉變對佢嘅影響好大,遠超我哋嘅估計, ...

完美明白你感受,當年太太都好擔心阿細,因為佢表面好似好易俾人蝦,而且係去英國讀中二,但依家都唔太擔心喇!自己已經慢慢處理到問題,只係有時要提點下,佢仲係去英國睇牙醫,依家開始箍牙添!佢自己覆診架!
唔好睇小孩子,有時環境會迫佢地快啲成長、獨立,船到橋頭自然直,放心啦!除非佢唔願意去就另計。

muimui2 發表於 18-3-27 09:39
請問可以分享下你女女喺外國讀中學適應嗎?我個女好慢熱同內歛,由幼稚園上小學都用左好長時間適應,所以 ...

其實Ruby1219 和亮燈已講到重點, 還有你預計是孩子是15-16歲過去,已經有哂計劃, 相信你已經有哂心理準備和安排。

我是沒計劃安排個女咁細個去外國讀書, 我女是讀緊小五,爸爸突然話快D送她出去讀書, 快D搵學校( 政治因素 , 當時又佔中又掟磚 ) 。 我女讀 普通官立小學,全中教授 , 小一至小三一直有去去英文作文班,小四至小五有英文普習老師,都是操開閱讀理解和作文, 所以她考入學試都應付到。
其實原來上星期學校校長約見了香港學生了解香港(校長將會到香港) , 她一見我女就說 , 哦⋯⋯你是XXXXX , 當年Year 7 最後一個位就是你了,當時有一個香港讀國際學校香港人,一個是日本人, 我選了你,好開心見到你讀得開心。所以 讀唔讀國際學校不是重點, 平時英文科都要針對性加強,因我女小學英文很淺。( Y7 的入學試相對較易,學校要求又冇咁高)
我女性格都慢熱, 但她是自願去讀書 ,因當時小學太多功課。可能她是Y7 過去,所以同學去到先認識,所以與當地人都相處到, long weekend 仲去當地同學屋企住 。

katrinafu 發表於 18-3-27 11:58
其實Ruby1219 和亮燈已講到重點, 還有你預計是孩子是15-16歲過去,已經有哂計劃, 相信你已經有哂心理準 ...

多謝你嘅分享,而家幾耐會見女女一次? 咁細個過去怕大家將來關係生疏嗎?

15 歲呢個時間其實我都係 tentative, 最重要係佢幾時 ready.

muimui2 發表於 18-3-27 12:03
多謝你嘅分享,而家幾耐會見女女一次? 咁細個過去怕大家將來關係生疏嗎?

15 歲呢個時間其實我都係 tenta ...

我女是所有Half term 都回港,還有聖誕,復活節都會回港, 所以幾乎是個個月都見面。自從她去讀書後, 返香港都要跟我一齊 同床睡覺(以前是她自己一間房一個睡) , 關係比以前更親近, 沒有為溫書成績問題而令大家爭吵。

以前小學時為功課為溫書,大家都好燥底和爭執, 小學時功課8-9份叫正常 ,由其測驗週都可以好多功課, 根本冇時間溫書 , 每年總有2次 是平日有成 20份功課, 我比埋答案她做,都做到晚上12點 。  自從去英國讀書, Y 7 的功課相對很少,她應付到之餘,還要被老師投訴做得太快 。  Y7 入學時是吃力 ,地理 、電腦、歷史科成績很差 , 因為全部科目都是英文教,有D 真係聽唔明架 。 現在Y8 , 看到她 已經識分配時間在溫書和做功課時間 , 星期日下午把功課做得8899, 平日晚上功課時間她用來溫書 , 成績也顯著的進步。

之前幫她set up 部電腦,比我發現了她有功課唔識或上課唔明,她email 約老師 午膳/放學時間 去詢問 , 我真沒想到的 ,她以前是 比較被動的 。

katrinafu 發表於 18-3-27 12:29
我女是所有Half term 都回港,還有聖誕,復活節都會回港, 所以幾乎是個個月都見面。自從她去讀書後, 返 ...

由被動變成主動,呢個變化真係好好呢,相信你而家都很高興看到她的轉變。
‹ 上一主題|下一主題