用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 Cambridge CAE
go

Cambridge CAE

alex8301 發表於 18-3-26 17:46
有哪些課程會cover cambridge CAE ?thx
我識得既小朋友多數都係睇電影、BBC電視劇學,包括自己小朋友都係咁。

scyauchris 發表於 18-4-4 18:22
回覆 alex8301 的帖子

學校嘅嘢淨係一個框框,我相信主要是多閱讀不同類型的書本及留意身邊事物比出去一星 ...
CAE對考中學(SPCC、DBS之類)無直接用處,CPE就唔知道。

scyauchris 發表於 18-4-21 10:01
回覆 王家爸爸 的帖子

唔考啦!我女不是十項全能,加上佢要好多時間hea同睇書!我只是好好八掛想知佢writi ...
如果有時間,考下無壞既。

huba 發表於 18-5-16 21:51

對,是關於唸 college 時半工讀。所以我覺得對普遍初中或以下 ...
每個小朋友都有強弱項,下次我講下中文點解掙扎求合格。

首先大家需要知道,如果係為升中,真係唔需要考任何數學、語言類既試,包括CAE,因為無用既。不如花多啲時間,考好呈分試,唔好諗咁多。

cwol888 發表於 18-7-11 19:26

想升中用,係未要叮先有用?
心儀嘜學校?

cwol888 發表於 18-7-12 10:50
校網中西區,住灣仔區,未決定!
如果校網係中西區或者灣仔區,心儀既學校係中西區既SJC、KC,或者灣仔區既QC,咁就唔好花時間係呢啲野度,呢幾間都唔會睇呢啲。如果目標係中西區既RC、SLS,或者灣仔區既TSK,咁可能值得花啲時間去考。

cwol888 發表於 18-7-12 10:51
FCE 難嗎?
點叫難?個個人情況唔同,兩兄弟都有無大差異。我大嗰個小六考CAE,佢話淺;細嗰個考FCE都話有挑戰性。

cwol888 發表於 18-7-12 11:08
如果目標是 SJC KC ,除呈分試外,還有什麼要加強注意?thx(emoji)(emoji)
目標係SJC、KC,策略好唔同。但係呈分試都係最重要。當年我哋都係自行一SJC,自行二KC。
SJC係個別面試,而且有數學同普通話,所以學定啲數同普通話有幫助。
KC係小組面試,好睇隊友之間既互動,同自己小朋友既應變能力。我兩個對小組面試既評論就係啲人唔太敢講野,敢講既又表達能力差,所以基本上訓練好小朋友既語言組織能力更重要。

cwol888 發表於 18-7-12 11:19

麻煩晒王家爸爸!如果要訓練語言方面,有介紹嗎?(emoji)(e ...
英文睇YOUTUBE,中文睇CCTV節目。參加學校既辯論隊都係辦法。

29XX86 發表於 18-7-30 14:00
我覺得有用, 我囡自行面試前, 考左FCE GRADE A (佢KET及PET都是DISTINCTION), 佢自行入左心儀中學(B1A英中 ...
其實辯論、寫作、參加朗誦節(尤其係public speaking)更加有用,起碼面試時可以對答得好啲。