用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 Cambridge CAE
go

Cambridge CAE [複製鏈接]

有哪些課程會cover cambridge CAE ?thx
   8    0    1    0

alex8301 發表於 18-3-26 17:46
有哪些課程會cover cambridge CAE ?thx
我識得既小朋友多數都係睇電影、BBC電視劇學,包括自己小朋友都係咁。

alex8301 發表於 18-3-26 17:46

去到 CAE 或 CPE 級數的學生 相信已有合適的英語學習環境及已建立自己的學習方法/習慣,繼續保持便可,另外也可從公共圖書館借 past paper 做下當熱身。

回覆 alex8301 的帖子

我小朋友五月考,最近借左passpaper, 打算遲少少比佢做一份等佢知考試模式!無期望佢考到乜成績,只是阿媽八卦佢speaking 和 writing 到底去到乜level.  平日佢都是睇下英文台,看下書或者報紙,writing無特別train.  考衰左都無乜所謂,當攞次經驗感受一下公開試!最重要小朋友是無壓力去考。

回覆樓主:

平日用英文溝通就唔洗點準備

王家爸爸    發表於 18-4-4 23:31

咁呢CAE 和GCSE English 程度有甚麼分別?

Deleted ...

回覆 siwongcharles 的帖子

我平日唔會用英文同阿囡溝通,我驚我同佢用英文溝通完,佢英文可能重差左! 佢睇英文台,我用ipad追韓劇,爸爸入房睇日劇!

但有出去補英文?只靠學校?

學校嘅嘢淨係一個框框,我相信主要是多閱讀不同類型的書本及留意身邊事物比出去一星期學一個鐘英文更得益!當然我小朋友有在外面上英文,不過不會針對學校課程或公開考試,因為太浪費金錢!另外只針對考試,我相信我女是唔會有興趣去上堂! 考CAE, 最主要我個人好八卦加上見Cambridge online exam 提議佢考CAE or CPE.   我無打算希望攞住張cae cert去考中學,所以無想過要佢有什麼預備!

scyauchris 發表於 18-4-4 18:22

學校嘅嘢淨係一個框框,我相信主要是多閱讀不同類型的書本及留意身邊事物比出去一星 ...
CAE對考中學(SPCC、DBS之類)無直接用處,CPE就唔知道。

回覆 王家爸爸 的帖子

唔考啦!我女不是十項全能,加上佢要好多時間hea同睇書!我只是好好八掛想知佢writing 和 speaking 能力,其實我借左本pastpaper返來,自己都未認真望清楚,不過最重要係比佢望下format, 特別是答案紙!

scyauchris 發表於 18-4-21 10:01
回覆 王家爸爸 的帖子

唔考啦!我女不是十項全能,加上佢要好多時間hea同睇書!我只是好好八掛想知佢writi ...
如果有時間,考下無壞既。

如果小朋友小學就考到CAE/CPE就真的很叻。
仔可以自動自覺溫書就好了。

想問下如果FCE拿grade A, 要預備幾耐去考CAE?
仔可以自動自覺溫書就好了。

回覆 IloveJJ 的帖子

Search passpaper?  Library 借的,借左都無用,佢都唔肯睇!

IloveJJ 發表於 18-5-14 13:46
你用咩search架?我搵唔到?

想找CAE還是其他 level 的 past paper? 下圖例子用 Cambridge CAE 來搜索:

scyauchris 發表於 18-5-14 15:40
回覆 IloveJJ 的帖子

Search passpaper?  Library 借的,借左都無用,佢都唔肯睇!

孩子沒有中途離場已不錯啦,其實CAE有點不太適合初中及以下考生的地方,因已沒有 for school version, 考的已不純粹是英語能力。例如:上星期的 writing paper 第一篇必作題,問的是 college 題材,相信普遍小學生都會覺得陌生。

‹ 上一主題|下一主題