用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 Cambridge CAE
樓主: alex8301
go

Cambridge CAE [複製鏈接]

cwol888 發表於 18-7-12 11:19

麻煩晒王家爸爸!如果要訓練語言方面,有介紹嗎?(emoji)(e ...
英文睇YOUTUBE,中文睇CCTV節目。參加學校既辯論隊都係辦法。

cwol888 發表於 18-7-12 10:51
FCE 難嗎?
比較PET, 還是增加了不少難度。不過好彩都有for school, 對小學同學來講,比較貼近生活。CAE就沒有for school, 小學同學會比較麻煩。
如果要花很多時間準備,對於升中,好像不值得。不過,如果只是用1-2個星期,做past paper, 熟悉題型,如果都可以勝任,順便考埋

回覆 cwol888 的帖子

要花時間預備,不如考好呈分算!

王家爸爸    發表於 18-7-13 16:49

回覆 b3410 的帖子

如果我小孩肯花一個weekend 認真望下同做passpaper, 相信會好好!如果我有能力guide佢就好,不過我小孩現在摸索期,什麼也不要我插手或唔肯接受大人意見!

cwol888 發表於 18-7-11 19:26

想升中用,係未要叮先有用?

我覺得有用, 我囡自行面試前, 考左FCE GRADE A (佢KET及PET都是DISTINCTION), 佢自行入左心儀中學(B1A英中)(相信係自行階段入, 因是誇區中學),其實, 我覺得呢張CERT係其中一個輔助工具, 我囡亦有其他項目取得有利因素(如:A1成績、辯論、寫作、朗誦獎項等), 面試時, 囡亦覺得當日表現出色, 亦有老師讚賞。

所以, 我覺得呢張CERT可能名校未必太有用, 但地區津/官中都有一定幫助, 都係果句, 人人有就未必有用, 但人有你無, 就有得比較了。

而家都KEEP住讀緊CAE, 不急住考試, 因我覺得囡而家間津中暫時英文語境好似無小學(直資)咁好, 所以, 都KEEP住比佢繼續讀, 佢有心讀就值得, 等佢英文仍可更上一步。

29XX86 發表於 18-7-30 14:00
我覺得有用, 我囡自行面試前, 考左FCE GRADE A (佢KET及PET都是DISTINCTION), 佢自行入左心儀中學(B1A英中 ...
其實辯論、寫作、參加朗誦節(尤其係public speaking)更加有用,起碼面試時可以對答得好啲。

‹ 上一主題|下一主題