用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 Cambridge CAE
樓主: alex8301
go

Cambridge CAE

scyauchris 發表於 18-6-21 10:21
回覆 S-Kwok 的帖子

我唔清楚FCE和DSE的考試範圍!不過上次FCE是見到好多大姐姐哥哥包括外籍人士!不過我 ...

阿仔以前考 FCE 口試時 也有相近經驗,一齊考嗰位姐姐好 aggressive, 搶了絕大部份的說話時間。

S-Kwok 發表於 18-6-21 08:48
FCE 跟 DSE 相似? 所以用FCE 試水温?

FCE 跟 DSE English Language 都是英語能力評估試,範圍也都是包括讀寫聽講。

FCE 最高分數(Cambridge English score 190)對應 ielts 7.0 而 DSE 最高分數5** 則對應 ielts 7.77,從這方面我理解為FCE 較 DSE 程度上淺一些。以相同理解,在FCE 之上的兩級劍橋英文試(CAE 及 CPE) 程度上比DSE 更深。

回覆 huba 的帖子

大哥哥姐姐不喜歡partner是小學生,我同那位家長也不希望小孩子的partner是大哥哥姐姐

scyauchris 發表於 18-6-21 13:48
回覆 huba 的帖子

大哥哥姐姐不喜歡partner是小學生,我同那位家長也不希望小孩子的partner是大哥哥姐姐:j ...

敝在考之前我還提醒阿仔要給機會/時間 partner 說話 ,他思想單純從沒想過 partner 為搶分可以好 aggressive。

回覆樓主

小朋友p4 裸考pet,差1 分先叮,應該上 fce or 再考pet呢?thx!

cwol888 發表於 18-7-11 13:43
小朋友p4 裸考pet,差1 分先叮,應該上 fce or 再考pet呢?thx!

即是幾多年/月前考過 PET?

咁係直接FCE,或者下一年試CAE

huba 發表於 18-7-11 14:55
即是幾多年/月前考過 PET?

今年3月

b3410 發表於 18-7-11 15:42
咁係直接FCE,或者下一年試CAE

想升中用,係未要叮先有用?

cwol888 發表於 18-7-11 19:26

CAE 好難叮wo

你孩子今年3月的 PET 成績是 Cambridge English Scale Score 159 對應 IELTS 5.0。
而 CAE grade A 即是起碼 Cambridge English Scale Score 200 對應 IELTS 8.0。

就當兩年後(小六下學期)才考CAE,相信這個目標是過急及過高,而且可能會影響到孩子對呈分試的準備。建議大半年後讓孩子試做 FCE 及 CAE past papers, 看他進度到時才決定。

留意呈分試對升中更有影響力。

cwol888 發表於 18-7-11 19:26

心儀嘜學校?

王家爸爸 發表於 18-7-12 10:25
心儀嘜學校?

校網中西區,住灣仔區,未決定!

huba 發表於 18-7-11 22:12

你孩子今年3月的 PET 成績是 Cambridge English Scale Score 1 ...

Thx!

b3410 發表於 18-7-11 19:45
CAE 好難叮wo

FCE 難嗎?

cwol888 發表於 18-7-12 10:50
校網中西區,住灣仔區,未決定!
如果校網係中西區或者灣仔區,心儀既學校係中西區既SJC、KC,或者灣仔區既QC,咁就唔好花時間係呢啲野度,呢幾間都唔會睇呢啲。如果目標係中西區既RC、SLS,或者灣仔區既TSK,咁可能值得花啲時間去考。

cwol888 發表於 18-7-12 10:51
FCE 難嗎?
點叫難?個個人情況唔同,兩兄弟都有無大差異。我大嗰個小六考CAE,佢話淺;細嗰個考FCE都話有挑戰性。

王家爸爸 發表於 18-7-12 11:04
如果校網係中西區或者灣仔區,心儀既學校係中西區既SJC、KC,或者灣仔區既QC,咁就唔好花時間係呢啲野度, ...

如果目標是 SJC KC ,除呈分試外,還有什麼要加強注意?thx(emoji)(emoji)

cwol888 發表於 18-7-12 11:08
如果目標是 SJC KC ,除呈分試外,還有什麼要加強注意?thx(emoji)(emoji)
目標係SJC、KC,策略好唔同。但係呈分試都係最重要。當年我哋都係自行一SJC,自行二KC。
SJC係個別面試,而且有數學同普通話,所以學定啲數同普通話有幫助。
KC係小組面試,好睇隊友之間既互動,同自己小朋友既應變能力。我兩個對小組面試既評論就係啲人唔太敢講野,敢講既又表達能力差,所以基本上訓練好小朋友既語言組織能力更重要。

王家爸爸 發表於 18-7-12 11:15
目標係SJC、KC,策略好唔同。但係呈分試都係最重要。當年我哋都係自行一SJC,自行二KC。
SJC係個別面試,而 ...

麻煩晒王家爸爸!如果要訓練語言方面,有介紹嗎?(emoji)(emoji)
我小朋友英文方面比較好,今次Pet 說佢拎170,但中文 及 普佢返而麻麻!