用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 Cambridge CAE
樓主: alex8301
go

Cambridge CAE

sillydad 發表於 18-5-14 06:45
想問下如果FCE拿grade A, 要預備幾耐去考CAE?

請問孩子考FCE當時幾歲?

已看FCE passpaper,想考慮下幾時考。

回覆 huba 的帖子

我女不會輕易放棄的人,佢話係難不過都幾好玩!佢其實係唔太喜歡做卷的小朋友,所以我一直提佢要望清楚題目!那天都有幾個同我女差不多大的小朋友,其他我女形容佢地是大人!我女做完卷是問我可否移民,同話我聽裏面好凍!

回覆 Rachelmummy2008 的帖子

FCB 好多大哥哥姐姐考,反而無乜細小朋友!最怕撞d好大個的DSE考生,speaking就變左搶答,如果學校有得報,跟學校報好些,大家年齡差不多!

回覆 huba 的帖子

我八左第一條是寫乜,平日問佢一定唔多想答我!我話BK有個叔叔講第一篇writing係大部份小學生都好少見過的,所以佢好好心情答我!

回覆 IloveJJ 的帖子

你login入自己account 打個考試全名就找到的,如果你囝囝肯坐定定做一份當然好!我女唔肯,佢係去考試途中mtr睇!

IloveJJ 發表於 18-5-14 16:15
想借PET,但用Cambridge Pet search
無結果

https://webcat.hkpl.gov.hk/search/query?term_1=Cambridge+pet&theme=WEB

scyauchris 發表於 18-5-14 20:45
回覆 huba 的帖子

我八左第一條是寫乜,平日問佢一定唔多想答我!我話BK有個叔叔講第一篇writing ...

似乎CAE 變成了你及女兒的親子共同話題,你的心情也變得不錯噃。

sillydad 發表於 18-5-14 06:45
想問下如果FCE拿grade A, 要預備幾耐去考CAE?

想知孩子英語能力水平是否適合考CAE ,最容易便是讓他/她試做 past paper 。

單以FCE 取得A 來說,這考生可能已有足夠能力立即去考CAE 甚至CPE 如在FCE 每份 paper 都已取得接近滿分(190),也有可能需要浸多一、兩年如果個A是符碌及 marginal(當然也要看他/她目標是怎樣的CAE 成績) 。如沒特別原因就無謂考得太密太趕。

IloveJJ 發表於 18-5-14 22:39
謝謝,唔知點解我會search唔到!原來PET都有分For school架?咁for school應該好啲喎!係咪呢?
...

KET, PET 及 FCE 都有 for school version,题目內容適合學生。例如:題目可能講返學做乜而唔會講返工做乜。

中、小學考生我會建議選學校版。

IloveJJ 發表於 18-5-14 23:59
謝謝,我還以為只有KET才有呢!上次KET報了For school,後來改期,只能考另一版本,我仔話覺得難啲。
今次 ...
你仔考完KET for school, 下次是準備考PET for school 嗎?我仔都剛考完KET for school.
仔可以自動自覺溫書就好了。

IloveJJ 發表於 18-5-15 09:46
見到你仔有玩奧數,可以介紹下你仔有上奧數班嗎?我細仔對呢類數學有興趣,我想暑假俾佢上。
...
我仔沒上奧數班, 我怕學了公式,數學反而更差,所以還是等他慢慢領悟。PET就要睇下六月出KET成績再決定了。

IloveJJ 發表於 18-5-15 20:46
沒有學奧數,但去奧數比賽?

其實奧數係自己會識既嗎?我唔明白喎!即係自己本身識,就去比賽?
其實可能數學好, 所以懂得做奧數題。而不是學了奧數,所以數學好。
我仔小二,三在學校上了一些奧數班, 每年有二十堂,只教基本野,主要靠佢自己研究, 我都不是全部題都懂,靠佢自己。今年沒上奧數班, 但反而今年成績比過往兩年好, 所以我覺得其實是要時間領悟的。