用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SFA升中派位如何?
go

SFA升中派位如何?   [複製鏈接]

請問女學生升中派位理想嗎? 要全級考第幾名才升中派位理想?我女考大約80可以選邊間學校? 屋企住九龍城區應該跟學校深水埗區派定係轉返屋企九龍城? 謝謝

18    0    0    0

yltung 發表於 18-3-26 14:19
請問女學生升中派位理想嗎? 要全級考第幾名才升中派位理想?我女考大約80可以選邊間學校? 屋企住九龍城區 ...

除非你博英華,上智,否則轉區好似隱陣D,不過報玫瑰同德雅幾會都好大。

SFA派位透明度最高,列哂男生女生升去边间中学,可上校網參考。再請教下師姐,睇下大概咩排名去咩学校。老師又有乜意见?九龍城band1位係比較充足。

yltung 發表於 18-3-26 14:19
請問女學生升中派位理想嗎? 要全級考第幾名才升中派位理想?我女考大約80可以選邊間學校? 屋企住九龍城區 ...

是否五年級的家長?如是,大人細路而家咩都唔好理,集中精神考好呈一,你想知的答案,包括所有最新 SFA 的升中內部數據,六年級一開學就會陸續知道。
過,升讀理想中學係建基呈分名次,所以而家都係比心機温下書先!

回覆 csbaik 的帖子

上智以我女成績好似機會好渺茫

回覆 yuenkw 的帖子

現在是小四!但小朋友成績好飄忽所以有少少擔心,第1個小孩不知怎樣預備升中!下年又多一個升小一和一個k2預計會好忙所以早D上來請敎大家

yltung 發表於 18-3-28 01:22
回覆 yuenkw 的帖子

現在是小四!但小朋友成績好飄忽所以有少少擔心,第1個小孩不知怎樣預備升中!下年又 ...

部份中學會睇埋四年級的成績表,所以今年開始要全力以赴,每一個默測考都要出全力、盡攞高分,小朋友仲有時間就參加多d活動、比賽等。

大人有時間就去心儀中學網頁,睇下人哋自行收生的申請表,預計你小朋友兩年後,手頭上有幾多"料"可以填滿張表。

有d活動就算投入多年心力參加,但人哋學校重點唔睇,要權宜考慮是否仍然繼續。

小朋友成績好飄忽⋯剛考數學同scoence 都跌咗成20分由B變D...真係好傷心…爬文睇有D學校成績表有C都唔會interview,咁樣咪好多學校都無得interview! 超級worried!!!

yltung 發表於 18-4-19 22:02
小朋友成績好飄忽⋯剛考數學同scoence 都跌咗成20分由B變D...真係好傷心…爬文睇有D學校成績表有C都唔會int ...

science 佔好少分,大分gs .拉唔到咩?-
不過80 肯定b1 ,所以可以等派位入圍
:-D :-?

csbaik 發表於 18-4-20 08:50
...
Sci , GS 各佔50%

SCIENCE深

csbaik 發表於 18-4-20 08:50
...

u may contact me, I have some advise fr u  
my daughter had grad fm sfa n now study in fm 1.

HM168 發表於 18-4-20 09:43
Sci , GS 各佔50%

If 細gs高分,總gs 可拉到一個grade
不過science 係深,application 多,所以温science 係有技巧的。

yltung 發表於 18-4-19 22:02
小朋友成績好飄忽⋯剛考數學同scoence 都跌咗成20分由B變D...真係好傷心…爬文睇有D學校成績表有C都唔會int ...

如考呈分試,級名次跌近100名又無其他特異功能傍身,升讀一線英中的優勢唔會太明顯,真係要加把勁!

回覆樓主:

小兒是 SFA 舊生。回想小兒升小四時,也遇到和樓主女兒的情况。請問樓主女兒小三成績如何,如果是中上成績,小朋友沒有其他客觀因素影響,樓主不必太多慮。小四 science, 並不是如初小一般強記就可應付,是要分析作答。當時,我和內子了解後,去坊間買一些補充練習(新加坡出版社的),小朋友看後,明白如何作答,成績自然回升了。

樓上EK 家長說得對,現在還有漫漫長路,要輕鬆應對,不要自亂陣腳。

Cloudoom 發表於 18-4-21 08:33
小兒是 SFA 舊生。回想小兒升小四時,也遇到和樓主女兒的情况。請問樓主女兒小三成績如何,如果是中上成績 ...

bingo

yuenkw 發表於 18-4-20 23:22

如考呈分試,級名次跌近100名又無其他特異功能傍身,升讀一 ...

等大抽獎

csbaik 發表於 18-4-21 10:47
等大抽獎

今年開始升中人口開始上升,抽獎未必落觀,同你小朋友以住大不同了。

樓上有位用家講得啱100之內都不夠競爭力

HM168 發表於 18-4-21 12:00
今年開始升中人口開始上升,抽獎未必落觀,同你小朋友以住大不同了。

樓上有位用家講得啱100之內都不夠競 ...

Deleted
‹ 上一主題|下一主題