用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SFA升中派位如何?
樓主: yltung
go

SFA升中派位如何?  

hkpapa852 發表於 18-5-2 09:00
過去多年我認識已升中既後輩中, Hea考Pre-S1既比例, 起碼有3成

我識果D,會有9成~~~

王家爸爸 發表於 18-5-2 10:18
我兩個都係無準備,就咁去考。

無準備是正常,經過呈分試,畢業試都唔多想溫咁濟,派完中學,派得好的去慶祝、派得唔理想又忙叩門。

王家爸爸    發表於 18-5-2 12:19

mcl203 發表於 18-5-2 11:24
其實大家都冇咩準備,反而反應到真實水平。

王家爸爸 發表於 18-5-2 10:18
我兩個都係無準備,就咁去考。

乜pre-S1嘅唔係話唔使準備嘅咩?

我只知有小學會催谷,從未聽過有學生考pre-S1會準備,咁唔應該算係hea考!

我覺得明明識做都亂答嘅至係hea考!!

hkpapa852 發表於 18-5-2 09:00
過去多年我認識已升中既後輩中, Hea考Pre-S1既比例, 起碼有3成

真係要視乎如何才算是hea考,我睇返精英班同補底班嘅準確度極高,有冇hea考都冇乜大影響!

....

mcl203 發表於 18-5-2 11:24

可以形容下剩返果1成係點樣準備嗎?

咁女仔80名內係咪可以填自行1上智2 聖母玫瑰 ? Or 1聖母玫瑰) 2德雅)
銘賢有冇機會? (我女唔想讀女校)  定轉返去九龍城區?

預備升中應該參加什麼活動/比賽  ? 我女只有三級小提琴 (十月考四級) 校際音樂節3rd... 其他就沒有了...應付學校課程已經很忙...

Band5 發表於 18-5-2 21:16
真係要視乎如何才算是hea考,我睇返精英班同補底班嘅準確度極高,有冇hea考都冇乜大影響!
...
準確度?

如何量度?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

yltung 發表於 18-5-2 23:06
預備升中應該參加什麼活動/比賽  ? 我女只有三級小提琴 (十月考四級) 校際音樂節3rd... 其他就沒有了...應 ...

小四之前的獎冇乜用,通常學校只睇小五,六。睇小四只會勁少部份
:-D :-?

Band5 發表於 18-5-2 21:34
可以形容下剩返果1成係點樣準備嗎?

呀女年代,sfa 劲谷pre s1, 中文考試題型係pre s1架

Band5 發表於 18-5-2 20:59
乜pre-S1嘅唔係話唔使準備嘅咩?

我只知有小學會催谷,從未聽過有學生考pre-S1會準備,咁唔應該算係hea考 ...
你對hea既定義唔同。唔同既定義會有唔同既結論。

csbaik 發表於 18-5-3 08:49
小四之前的獎冇乜用,通常學校只睇小五,六。睇小四只會勁少部份
唔好將爬行比賽冠軍都寫落去。

b3410 發表於 18-5-2 12:44
其實大家都冇咩準備,反而反應到真實水平。
呢樣真!但係只要有人刻意準備,就反應唔到大家真實既水平。

王家爸爸 發表於 18-5-3 08:57
唔好將爬行比賽冠軍都寫落去。

好多學校寫明只限小5,6渣

王家爸爸 發表於 18-5-3 08:59
呢樣真!但係只要有人刻意準備,就反應唔到大家真實既水平。

其實pres1
係好深的的野,非一般學生答到的題目,冇咁上下底,係答唔到架……

csbaik 發表於 18-5-3 09:11
其實pres1
係好深的的野,非一般學生答到的題目
你有無睇過啲題目?

csbaik 發表於 18-5-3 09:11

其實pres1
其實Pre-S1比好多學校既畢業試都淺。

王家爸爸 發表於 18-5-3 09:13
你有無睇過啲題目?

佢地D assessment 用pre s1 ,派番出來就之啦!D词義好相同,其實佢地D词一定跟名词,有D字跟動词。呀女D温習由细到大都係我同佢跟,所以我好请楚架 ,不過佢宜+升中,我先得閒上來吹两句