用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SFA升中派位如何?
樓主: yltung
go

SFA升中派位如何?  

yuenkw 發表於 18-4-23 11:26
世人只睇結果,閣下講的背後原因,潜在用家唔會 care!
潜在用家既家長唔咁諗,所以語言偽術先至行得通。

王家爸爸 發表於 18-4-23 11:13
放榜都唔會知真章,如果人數少咗係因為勁既走咗,放榜差唔代表學校差咗。相反都係。 ...
放榜一刻估banding可能準啲。之後叩門能力唔同,四小龍叩門能力強,B2叩到B1唔出奇。所以最後派位結果可能會B1比例高。
不過叩B1A就未必咁簡單

王家爸爸    發表於 18-4-23 20:55

王家爸爸 發表於 18-4-23 11:13
放榜都唔會知真章,如果人數少咗係因為勁既走咗,放榜差唔代表學校差咗。相反都係。 ...
咁深奧,可詳談

IloveJJ 發表於 18-4-23 12:39
其實100之後都無名次,根本唔知幾多了!
據聞唔列成績表內,但您問,班主任會講!

請問女學生升中派位理想嗎? 要全級考第幾名才升中派位理想?我女考大約80可以選邊間學校? 屋企住九龍城區應該跟學校深水埗區派定係轉返屋企九龍城? 謝謝

SFA升中成績穩定(連男女比例也超穩定),以band1生8成計,排名80又何需太担心入唔到英中。

SFA网上有最近幾年資料, 如入學第一年己留意升中,keep6-8年資料一點不難。自己度下好過係到問啦。

自行LSC無2nd in,基本上得兩個可能:面試表現差,唔係B1學生。反而需要同班主任傾下,有無估錯BANDING。

LSC有得second in, 表示非常非常接近得咗。我估要band1頭且面試表現非常好才有機會。

唔搭嘴唔會死嘅!

參考自行考題的難度,叩門試要求一樣唔會簡單; 盛名之下無虛士,無真材實枓想拜入門下,唔好諗!

都係小朋友啫,咪講到"盛名之下無虛士,無真材實枓想拜入門下,唔好諗!"咁誇張。

自行難,難在口試(其實是想筆試,因教育局唔俾而被迫咁做)。如有紙有筆就不難了。

阿仔去年都考過,阿仔唔識,但佢話有紙筆就識。

judy 發表於 18-4-23 16:06
都係小朋友啫,咪講到"盛名之下無虛士,無真材實枓想拜入門下,唔好諗!"咁誇張。

自行難,難在口試(其 ...

其實叩門對面試麻麻但做卷叻的小朋友反而有利。

judy 發表於 18-4-23 15:44
SFA升中成績穩定(連男女比例也超穩定),以band1生8成計,排名80又何需太担心入唔到英中。

SFA网上有最近 ...

今年比例同以住有出入,抽獎都係睇幸運指數

BallBallMaMa 發表於 18-4-23 16:19

已sfa 學生來講筆試有利

BallBallMaMa 發表於 18-4-23 16:19

HM168 發表於 18-4-21 20:32

我再Check 返舊年派位,今年F1,得一個SFA成功叩門SJC,没你個case 係全级60内。放榜日有15個,final list 係16個。

以剛過去的計,應90内都係b1,然後就邊缘人,depends on 你揀邊區,但纵觀同學叩門能力都很強

b3410 發表於 18-4-23 11:31
放榜一刻估banding可能準啲。之後叩門能力唔同,四小龍叩門能力強,B2叩到B1唔出奇。所以最後派位結果可能 ...
佢哋啲B2,識考試,叩門係著數啲。

回覆 bearbear2003 的帖子

得一個叩到都算強?唔明!

Feimum 發表於 18-4-23 23:25
回覆 bearbear2003 的帖子

得一個叩到都算強?唔明!
我唔係講sJC,係overall 叩門能力強

請問四小龍是什麼?