用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SFA升中派位如何?
樓主: yltung
go

SFA升中派位如何?  

RoseRosa 發表於 18-4-21 12:24
聽朋友講,他小孩就讀此挍,三次呈分20頭/50頭/20頭,考一線英中已感到唔夠競爭力了,來緊幾年升中人數回 ...

今年一線神津自行的考題,己是非一般的小學水平,如果連小學課程都未讀好,點算?

不過樓主小朋友仲有時間,肯努力一定有機會!

RoseRosa 發表於 18-4-21 12:24
聽朋友講,他小孩就讀此挍,三次呈分20頭/50頭/20頭,考一線英中已感到唔夠競爭力了,來緊幾年升中人數回 ...

你考乜校,LS,SPCOED就话姐,唔诜擔心
st jo都隱陣

csbaik 發表於 18-4-21 13:43

你考乜校,LS,SPCOED就话姐,唔诜擔心 。

如果今年咁樣成績都入到 St Jo 就好了,我都希望前輩你開口中!

....

yltung 發表於 18-3-28 01:22
回覆 yuenkw 的帖子

現在是小四!但小朋友成績好飄忽所以有少少擔心,第1個小孩不知怎樣預備升中!下年又 ...

其實小四science唔會好深,最緊要搞清楚concept就會有返信心,反而Maths係主科就要投放更多時間。

20160901 發表於 18-4-21 14:13

其實小四science唔會好深,最緊要搞清楚concept就會有返信 ...

中文最深
:-D :-?

somoon 發表於 18-4-21 14:04
是指數及科學嗎?
例如什麼題目,想睇下有幾深……

升中自行通常考奖奥数個款,或心算數,答得越多越好
:-D :-?

csbaik 發表於 18-4-21 14:40
升中自行通常考奖奥数個款,或心算數,答得越多越好

點止奧數,完全係超學年的中學數; 我相信學校係用呢個方法揀頂級學生。

yuenkw 發表於 18-4-21 15:02

點止奧數,完全係超學年的中學數; 我相信學校係用呢個方法揀 ...

超學年? 唔會瓜,依甚麼標準先~~~

回覆 mcl203 的帖子

My son interviewed st. jo last month, they asked 3 maths questions:1. normal p.6 question
2. Math Olympiad question
3. S1/2 Math

They gave the interviewee 2 mins to ask all the 3 questions

hkspcken 發表於 18-4-21 17:38
回覆 mcl203 的帖子

My son interviewed st. jo last month, they asked 3 maths questions:1. normal p.6 ...

Actually, 20 seconds for reading, and 30 seconds for answering each question. 3 questions finished with in 3 minutes.

yuenkw 發表於 18-4-21 17:52
Actually, 20 seconds for reading, and 30 seconds for answering each question. 3 questions finished  ...

唔算太高要求了~~~

csbaik 發表於 18-4-21 13:43

你考乜校,LS,SPCOED就话姐,唔诜擔心 。
希望前輩你開口中!

朋友都是同以上差不多成績,暫時得番自行SJC 咋, 上年有師兄名次60之內自行SJC 衰咗派BAND 1 英中,好彩師兄勁叩門入返SJC , 所以近年開始競爭大, 同前輩那年好大分別了

HM168 發表於 18-4-21 18:55
希望前輩你開口中!

朋友都是同以上差不多成績,暫時得番自行SJC 咋, 上年有師兄名次60之內自行SJC 衰咗派B ...

剛F1呢年邊有人60叩返SJC,得2個SFA叩入SJC only,其一係勁人,以我所知沒叩門case 係60附近喎

Sorry, SFA P5 P6 啲學生會知自己係級幾名次架咩?

flyda 發表於 18-4-21 20:12
Sorry, SFA P5 P6 啲學生會知自己係級幾名次架咩?

知道,p1-p6都有寫級/班名次在成績長上!

bearbear2003 發表於 18-4-21 19:36
剛F1呢年邊有人60叩返SJC,得2個SFA叩入SJC only,其一係勁人,以我所知沒叩門case 係60附近喎 ...

看清楚60之內(可4x,5x ),知道都不要那張揚,及大家可能講的名次有出入,近2年有3次呈分平均名次

HM168 發表於 18-4-21 20:32

記錯添,勁人係叩入喇X

回覆樓主:

今日在書架找找看看,找到小兒小5小6的數學補充練習,這本練習有學生及老師版本,老師版本有標準答案,可幫助小朋友了解題目及答案,是當年朋友極力推薦的數學補充練習。但不知道有否小4版本。樓主如有興趣,可私訊我,我可告知書名。