用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPC今天收到offer letter,會㨂YW or SPC?
樓主: miamimini
go

SPC今天收到offer letter,會㨂YW or SPC?   [複製鏈接]

artroboy 發表於 18-3-26 19:25
我無激動,只係叫你自己做下功課啫。呢幾間男校d posts 仲密過d  女人M comes。其實好易check . ...

真係好密

回覆樓主:

我路過! 見到你哋啲post好攪笑,不過又講得幾岩!

PS: 我一個讀SPCPS, 一個讀SPC(今年DSE了!)

回覆樓主

兩間學業成績相約,都是好學校,選邊間都唔會錯!最後還是根據自己因素決定吧!恭喜恭喜

Yanamami 發表於 18-3-26 16:05
鈡意边个校長多d?-间学校既龙头……

我反而不會考慮校長的因素

asweetmom 發表於 18-3-27 07:39
我反而不會考慮校長的因素
我覺得校長係學校嘅靈魂,怎能唔考慮校長是誰。他的經驗、教學方針、處事手法、領導能力....對學校整體發展影響好大。

ajfamily 發表於 18-3-27 07:52
我覺得校長係學校嘅靈魂,怎能唔考慮校長是誰。他的經驗、教學方針、處事手法、領導能力....對學校整體發展 ...

對,如果SPC同DBS唔係幾年前換咗校長,依家可能同港華一樣

KikiDaddy    發表於 18-4-1 21:52
IYY    發表於 18-3-27 11:34
小Monkey    發表於 18-3-27 10:08
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

想問港華係咪好差?我仲自行選他,上錯船?

hkpapa852 發表於 18-3-27 09:28
對,如果SPC同DBS唔係幾年前換咗校長,依家可能同港華一樣
咁你點睇英華校長?

識得幾個這幾年由華小升港華的, 入境Asso Degree, 因家長, 學校都無壓力, 但絕對純品, 心地善良

Teresa 發表於 18-3-26 22:39
我路過! 見到你哋啲post好攪笑,不過又講得幾岩!

PS: 我一個讀SPCPS, 一個讀SPC(今年DSE了!)
係咪有批學生已經決定考完出國?學校通常點幫呢班將出國既學生揀學校?

artroboy 發表於 18-3-27 10:27
係咪有批學生已經決定考完出國?學校通常點幫呢班將出國既學生揀學校?

會有一批諗住考完DSE出國, 學校喺F5下學期/F6上學期會比briefing佢地報JUPAS要準備D咩, 同時不時有外國大學黎學校講下升學既野, F6開學時, F6家長亦有briefing教家長點handle JUPAS, 同時亦講埋去UK/US/Aus升學要做既功夫 (eg. 幾時交statement, 幾時deadline, 學校幾時要收到D文件做endorsement etc), 至於去邊間讀, 其實好家長一般都已經有哂plan, 而學校會有外國升學回來既師兄返黎share外國學校生活, 所以都幾夠support架.

Teresa 發表於 18-3-27 11:03
會有一批諗住考完DSE出國, 學校喺F5下學期/F6上學期會比briefing佢地報JUPAS要準備D咩, 同時不時有外國大 ...

通常喜歡去邊個國家多?上年師兄創出亮麗成績,對今屆應該打咗支強心針,加油!

artroboy 發表於 18-3-27 11:47
通常喜歡去邊個國家多?上年師兄創出亮麗成績,對今屆應該打咗支強心針,加油! ...

呢度睇哂:

http://www.spc.edu.hk/content.php?id=82&mid=8-126

SPC有幾多人考DSE?如中一收180人,升上去共90人左右升讀本地大學又吾係好多喎

There appear to only be 132 graduates in 2017.  64 of whom got into big 3. I assume quite a few leave during F3-4 to study overseas.

rock321 發表於 18-3-27 16:26
There appear to only be 132 graduates in 2017.  64 of whom got into big 3. I assume quite a few leav ...

From another post, seems totally 68 students went to HKU, CUHK and HKUST and 4 of them went to overseas Universities later, so the number should actually be 51.5%. It’s very impressive.

chunchundaddy 發表於 18-3-27 16:45
From another post, seems totally 68 students went to HKU, CUHK and HKUST and 4 of them went to over ...
This figure is close to SJC

kkhon 發表於 18-3-26 17:01
娶个小姐,做SRK吾好喇啩

WHAT IS SRK?

ABSS 發表於 18-3-26 19:09
唔駛咁激動,問下討論下啫!
選擇學校有好多因素,我當然要選擇小朋友合適,但學校成績都是其中一個考慮點。
比較都唔得,咁個論壇要黎做乜?
呢啲玻璃人真係講下佢學校好似攞佢命咁. 討論區唔比較唔通圍爐咩.

又知人哋無做功課 ? 同數據佬既論調一樣, 唔係佢既理據就係 Y理膚淺. 吹漲.

os_ecu 發表於 18-3-27 19:32
呢啲玻璃人真係講下佢學校好似攞佢命咁. 討論區唔比較唔通圍爐咩.

又知人哋無做功課 ? 同數據佬既論調一樣 ...
噢~好大既怨氣。
‹ 上一主題|下一主題