用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPC今天收到offer letter,會㨂YW or SPC?
樓主: miamimini
go

SPC今天收到offer letter,會㨂YW or SPC?   [複製鏈接]

EstellaWong 發表於 18-4-6 07:57
九龍城 , 男仔 ,級2 ,有聯繫中學(自行無揀)
喇沙  1st
九華  2nd
自己衡量一下,放棄SPC而最後只能抽入丘佐榮,自己是否接受到。

HM168    發表於 18-4-6 10:13
王家爸爸    發表於 18-4-6 09:34
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

其實大家可唔可以分析指出直資、官立同津貼學校在高中選科時有什麼分別

20160901 發表於 18-4-6 08:55
其實大家可唔可以分析指出直資、官立同津貼學校在高中選科時有什麼分別
...
部份直資在高中選科時會揀科較自由,即使你能力不夠(e.g. X才),你付錢嘛!

官立同津貼學校按學生成績。

2jkidsfather 發表於 18-4-6 09:04
部份直資在高中選科時會揀科較自由,即使你能力不夠(e.g. X才),你付錢嘛!

另官津校用成績排名揀科

ppmmbb 發表於 18-4-5 23:29
緊係知阿媽係女人啦!Banding對自行、扣門緊有影响啦,但係大抽獎,B1頭同B1尾抽入B1A中學機會均等!
但你 ...
當然係好正常,難道係唔正常?

喇沙  1st
九華  2nd
考慮因素係,第一,喇沙機會有幾大,第二九華機會有幾大。如果喇沙機會大,咁就放棄;如果喇沙機會細,九華機會大,我建議揀SPC。

2jkidsfather 發表於 18-4-6 09:04

顧客為本!

王家爸爸 發表於 18-4-6 09:33
考慮因素係,第一,喇沙機會有幾大,第二九華機會有幾大。如果喇沙機會大,咁就放棄;如果喇沙機會細,九華 ...

多謝解答!(emoji)(emoji)

hkpapa852 發表於 18-4-6 08:20
自己衡量一下,放棄SPC而最後只能抽入丘佐榮,自己是否接受到。

就是這個難題了。

hkpapa852 發表於 18-4-6 08:20
個人覺得,即使自行入九華,都唔會好得過SPC。

王家爸爸 發表於 18-4-6 09:33
考慮因素係,第一,喇沙機會有幾大,第二九華機會有幾大。如果喇沙機會大,咁就放棄;如果喇沙機會細,九華 ...
LS如果無2nd in, 我諗應該可以死心
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

喇沙  1st
九華  2nd

你仔間學校遏過往每年有多少人入LS、WY(KLN)?數量穩定?是否級頭5內入?是否自行揀LS、WY(KLN)?

你試下問學校上述問題,睇下有無答案?

另你仔學校級1是仔定女?

如小學是地區出名成績好的學校,級2絕對博得過!

hkpapa852 發表於 18-4-6 09:40
LS如果無2nd in, 我諗應該可以死心

這個完全明白。

ppmmbb 發表於 18-4-6 09:40
你仔間學校遏過往每年有多少人入LS、WY(KLN)?數量穩定?是否級頭5內入?是否自行揀LS、WY(KLN)?

多謝意見,下星期五家長日會返去請教老師。
謝謝你!

王家爸爸 發表於 18-4-6 09:29
當然係好正常,難道係唔正常?

如跟你邏輯,B1C生抽入B1A中學味好唔正常?

其實只可以講B1生抽入B1中學好正常,唔好令人以為B1A生一定能入B1A中學先架!

王家爸爸 發表於 18-4-6 09:35
個人覺得,即使自行入九華,都唔會好得過SPC。

其實,個人覺得SPC 校長 , 老師 全部都好有心,對教學有熱誠。
奈何,因交通問題,所以先心大心細。
另外,兒子其實很喜歡SPC 但 , 做媽媽的怕路途遙遠,原因返學差不多要 1.5 小時。

EstellaWong 發表於 18-4-6 09:50
其實,個人覺得SPC 校長 , 老師 全部都好有心,對教學有熱誠。
奈何,因交通問題,所以先心大心細。
另外 ...

如果係仔鍾意,去SPC啦!

我朋友仔放棄SPC offer去博自行B1C中學,都係仔自己揀!

到時讀得唔開心仲煩!

回覆樓主

好多仲係Waiting List 嘅家長都想有人放棄Offer

IloveJJ 發表於 18-4-6 10:11

咁如果咁諗,實覺得唔抵架喎!
級排名同自行會否成功, 唔一定有關係.

始終自行面試表現, 因人而異.

級排名只可知取得自行面試機會有幾大, 而唔會知自行成功機會有幾高...... 除非該校收生好似幾年前CCS咁, 自行不設面試
‹ 上一主題|下一主題