用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPC今天收到offer letter,會㨂YW or SPC?
樓主: miamimini
go

SPC今天收到offer letter,會㨂YW or SPC?   [複製鏈接]

回覆樓主:

王家爸爸 發表於 18-4-4 23:01
老實講,如果係舊年,敢放棄SPC既,唔係B1A生,就係B1B生。

但自行B1C學校唔收,又有無什麼啟示?不過大抽獎入返B1A中學!

....

王家爸爸    發表於 18-4-5 07:15

duplicate

somoon 發表於 18-4-5 03:14
計過派入Band 1 機會率高咪可以咁做囉.
B1C 唔收可能面試表現唔理想.... 睇下邊間B1C 啦.. 不過自行B1C, 抽 ...

佢阿媽話仔鍾意無辦法,佢話好彩唔收,抽入返B1A 。

ppmmbb 發表於 18-4-5 02:29

但自行B1C學校唔收,又有無什麼啟示?不過大抽獎入返B1A中學 ...
老實講SPC已經唔係當日既吳下阿蒙,鬼佬校長後期已經從B2變咗B1C,新校長收緊咗啲,從B1C又再升上B1B水平,而舊年應該係主要收B1A同B1B學生,所以放棄SPC既同學,大抽獎入返B1A中學一啲都唔奇怪,因為佢哋本來就係B1A/B1B學生。

王家爸爸 發表於 18-4-5 07:14
老實講SPC已經唔係當日既吳下阿蒙,鬼佬校長後期已經從B2變咗B1C,新校長收緊咗啲,從B1C又再升上B1B水平, ...
想請問,如果小朋友成績B1A,不過應該唔係top 到AA果種。例如,女仔咁上下,通常考到HY,GH,不過考唔到DG,SPCC。 如果考到SPC,是take offer, 還是繼續等自行?抽獎已經有B1直屬學校,唔會再搏。

回覆 b3410 的帖子

其實睇你係邊區

王家爸爸 發表於 18-4-5 08:12
回覆 b3410 的帖子

其實睇你係邊區
九龍城

b3410 發表於 18-4-5 07:31
想請問,如果小朋友成績B1A,不過應該唔係top 到AA果種。例如,女仔咁上下,通常考到HY,GH,不過考 ...
首先,收集情報,若有男同學排在你仔前自行有㨂 QC,自行一二就 LS/SJC.,,

若有男同學排在你仔前自行有㨂 LS,自行一二就QC/SJC..,

若冇勁男外闖就當然 QC/LS
.
通常LS 2nd 通知比SPC offer 通知早,
若 SPC offer 回覆 deadline 時仍未收到LS 2nd in 通知,證明當屆強手林立,惟有在「自行」投降,take SPC offer , 7月再去 LS/SJC 叩門考筆試,
若已有 LS 2nd in 當然放棄 SPC 等 QC/LS⋯⋯
若連SPC offer 都冇,咪乖乖番自己B1A 直屬中學囉!
冇得輸

小鹿揀學校 發表於 18-4-5 10:40
首先,收集情報,若有男同學排在你仔前自行有㨂 QC,自行一二就 LS/SJC.,,

若有男同學排在你仔前自行有㨂  ...
要做消息靈通人士即係你覺得SPC如果有offer, 都唔使等派位了。
直資神校,自行三間男校,之後SPC?

b3410 發表於 18-4-5 11:00
要做消息靈通人士即係你覺得SPC如果有offer, 都唔使等派位了。
直資神校,自行三間男校,之後SPC? ...
SPC or 直屬中學,真是見人見致...個人覺得...
直屬中學 已出現死亡交叉,見頂回落...
相反
SPC 已過收集期,隨時爆上..

小鹿揀學校 發表於 18-4-5 11:23
SPC or 直屬中學,真是見人見致...個人覺得...
直屬中學 已出現死亡交叉,見頂回落...
相反
多謝你呀!希望兩間都可以繼續攀上!!

王家爸爸 發表於 18-4-5 07:14
老實講SPC已經唔係當日既吳下阿蒙,鬼佬校長後期已經從B2變咗B1C,新校長收緊咗啲,從B1C又再升上B1B水平, ...

乜大抽獎關B1ABC事?
B1C生都可以抽入B1A中學喎!
我無話SPC 係B1C,唔好咁敏感。

ppmmbb 發表於 18-4-5 12:53
乜大抽獎關B1ABC事?  
B1C生都可以抽入B1A中學喎!
我無話SPC 係B1C,唔好咁敏感。
大抽獎表面唔關B1ABC事,其實對醒目既家長而言,可以話係係關係重大。原因係唔同BANDING會影響自行既成功率,更加影響叩門既成功率,所以決定會好唔同。千萬唔好東施效顰,唔睇自己既牌面,跟足其他人既決定。  

b3410 發表於 18-4-5 11:00
直資神校,自行三間男校,之後SPC? ...
十年八年前,我會叫人唔好隨便接受SPC既offer,現在情況唔同,除非大抽獎目標係QC、LSC、SJC,或者男女校,否則都係唔好諗咁多,接受咗佢算啦!

b3410    發表於 18-4-5 23:51

小鹿揀學校 發表於 18-4-5 10:40

若有男同學排在你仔前自行有㨂  ...
Take SPC offer,然後7月再去 LSC/SJC 考叩門筆試,其實係最好既選擇。

王家爸爸 發表於 18-4-5 23:10
大抽獎表面唔關B1ABC事,其實對醒目既家長而言,可以話係係關係重大。原因係唔同BANDING會影響自行既成功率 ...

緊係知阿媽係女人啦!Banding對自行、扣門緊有影响啦,但係大抽獎,B1頭同B1尾抽入B1A中學機會均等!
但你之前講因為學生係B1AB ,所以抽返入B1A中學好正常喎!我識個位小朋友係1B定1C都吾肯定啦!

王家爸爸 發表於 18-4-5 23:23
Take SPC offer,然後7月再去 LSC/SJC 考叩門筆試,其實係最好既選擇。

王家爸爸 發表於 18-4-5 23:23

九龍城 , 男仔 ,級2 ,有聯繫中學(自行無揀)
喇沙  1st
九華  2nd
SPC  收咗
其實,仲駁唔駁 九華 抽獎好呢?

請指教!(emoji)(emoji)
‹ 上一主題|下一主題