用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPC今天收到offer letter,會㨂YW or SPC?
樓主: miamimini
go

SPC今天收到offer letter,會㨂YW or SPC?   [複製鏈接]

Fionyiu 發表於 18-4-4 12:57
如果咁講,咁間間學校也有可能成為雞肋。
看看是什麼vs什麼,每人心目中的尺都有不同。有些不是不好,但總覺其他好像好一點點,就是那一點點,令有些已經很不錯的變成雞肋。未能做到一顆真心向明月。

IYY    發表於 18-4-4 15:06

ysnmama 發表於 18-4-4 13:52
看看是什麼vs什麼,每人心目中的尺都有不同。有些不是不好,但總覺其他好像好一點點,就是那一點點,令有些 ...

可能有d家長覺得雞肋好有貶意,其實大家都知SPC係好好嘅學校,只係,根據現行制度,自行、統一未知結果下,要學生同家長去作一個六年嘅決定,確實有d難處

chunchundaddy 發表於 18-4-4 15:44
可能有d家長覺得雞肋好有貶意,其實大家都知SPC係好好嘅學校,只係,根據現行制度,自行、統一未知結果下 ...

我又覺得, 講嚟講去, 其實係有家長唔甘心去俾錢讀一間, 可能會遜色過比自己"有機會"抽到既學校

如果唔駛俾學費, 我諗未必有咁多人有選擇困難

2jkidsfather    發表於 18-4-6 08:52
王家爸爸    發表於 18-4-4 16:57
IYY    發表於 18-4-4 16:30
manmonster    發表於 18-4-4 16:12
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ppmmbb 發表於 18-4-4 09:29
會不會學生自己報考GCE,唔報DSE?
其實唔少津校(例如SJC)都有派GCE既報考資料,所以我估大部分B1學校都係,如果你想報GCE既話,學校係會幫你既,當然SPC唔例外。

hkpapa852 發表於 18-4-4 11:26
呢樣, 的確可以算做假

可惜, 香港大部份中學, 都一齊用相似方式做假.
唔少直資都有呢個問題。

hkpapa852 發表於 18-4-4 11:45
對的, 以呢一點去推論, 全港中學, 如果唔係好似荃官, QC, 沙官咁公佈晒所有科目各自既應考人數, 同取得各級 ...
其實公開比較多資料既學校,應該唔係刻意做假,資料有錯都可能係手民之誤,亦都唔難發現。

王家爸爸 發表於 18-4-4 16:54
其實唔少津校(例如SJC)都有派GCE既報考資料,所以我估大部分B1學校都係,如果你想報GCE既話,學校係會幫 ...

如果學校有部份學生會用non-jupas(如考GCE IAL / IB)報大學而不考DSE,學校又不肯公佈DSE考生數量,咁該校DSE3322百份比參考價值都好浮吓!

hkpapa852 發表於 18-4-4 15:48
我又覺得, 講嚟講去, 其實係有家長唔甘心去俾錢讀一間, 可能會遜色過比自己"有機會"抽到既學校

如果唔駛 ...

完全同意

王家爸爸 發表於 18-4-4 17:01
其實公開比較多資料既學校,應該唔係刻意做假,資料有錯都可能係手民之誤,亦都唔難發現。 ...

忙中有錯,人之常情

王家爸爸    發表於 18-4-4 17:42

ppmmbb 發表於 18-4-4 17:37
如果學校有部份學生會用non-jupas(如考GCE IAL / IB)報大學而不考DSE,學校又不肯公佈DSE考生數量,咁該校 ...
所以話報直資,一定要了解清楚,唔係後悔已經太遲。

kctsang 發表於 18-4-4 17:38
忙中有錯,人之常情
講真其實官津校亦無動機去誤導,而且誤導既風險大。

chunchundaddy 發表於 18-4-4 15:44
可能有d家長覺得雞肋好有貶意,其實大家都知SPC係好好嘅學校,只係,根據現行制度,自行、統一未知結果下 ...
SPC既情況比較特殊,佢哋近幾年進步咗唔少,而且係睇到會持續到,所以除非心目中既係QC、LSC、SJC之類,否則都唔駛煩惱。

有難處係可以理解,魚與熊掌就易理解D,但雞肋就似乎貶意極濃~~~

hkpapa852 發表於 18-4-4 15:48

如果唔駛 ...

俾錢與否可能係因素之一,一日未能登頂,仲會有家長心思思~~~

王家爸爸 發表於 18-4-4 08:54
對某啲人係雞肋,但係對其他人可能係美食。我估佢既意思係,對他的朋友來說是雞肋。

...

係唔係雞肋好睇你“自評”程度,
自己覺得自己係 B1A, 運氣又係 B1A,. 大把貨, SPC 又真係屈就。

你問下嗰位當年收都唔要嘅版友,可知端倪。

王家爸爸    發表於 18-4-4 22:55
IYY    發表於 18-4-4 22:28

os_ecu 發表於 18-4-4 21:50
係唔係雞肋好睇你“自評”程度,
自己覺得自己係 B1A, 運氣又係 B1A,. 大把貨, SPC 又真係屈就。

我都識2位現時中一生,上年SPC派offer都唔要,佢地都唔覺得自己係B1A 生!

mcl203 發表於 18-4-4 21:49
俾錢與否可能係因素之一,一日未能登頂,仲會有家長心思思~~~
...
同意!俾錢可能係藉口之一,其實家長一早心有所屬,可能都覺得對方對你有意思,但又唔肯定

....

ppmmbb 發表於 18-4-4 22:06
我都識2位現時中一生,上年SPC派offer都唔要,佢地都唔覺得自己係B1A 生!
...
老實講,如果係舊年,敢放棄SPC既,唔係B1A生,就係B1B生。

somoon 發表於 18-4-4 22:41
登頂係要去Oxford, Stanford 果D?
世界最高學府唔係西藏大學咩?

2jkidsfather    發表於 18-4-6 08:54
somoon    發表於 18-4-5 03:17
‹ 上一主題|下一主題