用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想請教下大家:關於Marymount
go

想請教下大家:關於Marymount [複製鏈接]

女兒K1K2在傳統幼稚園讀,但K1時被診斷是輕度自閉,經政府智力中心評估,可以入讀主流學校,無需入讀特殊學校。但我覺得國際學校對此類學生可能比較包容,亦不想強迫女兒考小一,因此K3時幫女兒轉讀國際學校。但老公是天主教徒,一直想女兒讀教會學校,而女兒已領洗,有20分。因此去年9月自行收表時,幫女兒報讀MPS,又好彩入到。老公勁開心,因有妹妹跟尾,簡直是夢想成真,但我反而對轉校心大心細。諮詢身邊朋友,如果仔女已在讀或打算讀國際學校的朋友,個個叫我唔好轉,但仔女已在讀或打算讀傳統學校的朋友,就個個叫我轉,話MPS超正。所以我上來想請教下大家,MPS是否適合女兒。地點和學費不是主要考慮,最緊要適合女兒就得。

女兒其實很外向,一“輪”嘴好多野講,亦會主動講野,但會駁嘴,專注力差,坐唔定,不是受教型,所以我怕教會學校唔中意呢類型學生,或打壓她,令她自信心下降。有朋友話讀下MPS先,唔習慣再轉翻國際學校(妹妹在讀,有sibling priority好容易入得翻),但我怕這樣轉來轉去打亂女兒的正常生活。請問有無用家知道MPSSEN小朋友包唔包容?我唔期望有支援,我可以自己俾錢在校外接受訓練,最主要怕學校唔包容或打壓呢類型學生,會影響女兒自信心同時,我對女兒學習成績期望不大,開心健康成長就可以。請問MPS適合她嗎?多謝大家指教!
   3    0    0    0

回覆樓主

MPS 係傳統津校中少有近似國際學校,學校不太催谷學生,自由度算OK,輕鬆學習,亦算係少功課量。只係津校相對資源不太充裕,不要期望有強大支援,對問題學生仍係可以,亦有經驗去處理。但要注意一點係,津校直升中學部係要符合教育局一定學術上要求~~~

回覆 mcl203 的帖子

謝謝你!其實女兒學習能力還是可以的,而且是資優,現在國際學校讀預備班(Reception)但老師已經讓她看二年級的書。我說我對她的學習成績沒有太大期望,不是因為她愚鈍,而是怕她不專心,而且我個人不會催谷她,但如果她肯認真學,能力上應該沒有問題。

aifei123828 發表於 18-3-26 13:37

謝謝你!其實女兒學習能力還是可以的,而且是資優,現在國際學校讀預備班(Reception ...

咁應該問題不大啦,MPS D女孩子都係傾向較活動(傳統如是),全人發展路向,少有既英文津小,堂上亦唔算太傳統式安排,當然都要坐定定。有時間放學時間去望下D學生型格,可能會有初部印象,令自己放心D-~~~

謝謝你!要坐定定呢點我好擔心,我個女十分鐘就會離凳,最中意爬高擒低,所以先擔心教會學校包容唔到。。。

aifei123828 發表於 18-3-26 14:11

謝謝你!要坐定定呢點我好擔心,我個女十分鐘就會離凳,最中意爬高擒低,所以先擔心教 ...

幼稚園又未必跟小學表現一樣既,教會學校都唔一定係行舊模式辦學~~~

好的,謝謝你,聽完你講我信心又大D喇

aifei123828 發表於 18-3-26 12:51
女兒K1及K2在傳統幼稚園讀,但K1時被診斷是輕度自閉,經政府智力中心評估,可以入讀主流學校,無需入讀特殊 ...

除非想妹妹也轉過去MPS,或老公虔誠教徒好想入,否則我不會轉,始終是傳統學校,換湯不換藥,小朋友又要再適應,我自己都轉過幾次校,尤其愈大個,冇乜事真係唔想再轉。

回覆 964000 的帖子

我個情況就正是老公想D女讀啊。。。

964000 發表於 18-3-26 15:03
除非想妹妹也轉過去MPS,或老公虔誠教徒好想入,否則我不會轉,始終是傳統學校,換湯不換藥,小朋友又要再 ...

傳統學校=傳統教學模式? ~~~

mcl203 發表於 18-3-26 16:08
傳統學校=傳統教學模式? ~~~

咁始終都係DSE課程,同佢現在國際學校課程不同,也要適應吧。

aifei123828 發表於 18-3-26 15:16

或許你去小學MPS討論區去睇下相關用家分享,有助暸解學校教學模式~~~

我見過有MPS學生中途或升中轉去放洋升學,德瑞,弘立,南島,若真係唔適合自己小朋友,機會仍在~~~

但,當然,選校最重要係岩自己~~~

咁聽佢講囉

964000 發表於 18-3-26 16:15
咁始終都係DSE課程,同佢現在國際學校課程不同,也要適應吧。

小學咁快要為DSE做準備,會否早左D?~~~

回覆樓主

囡囡中文可以嗎?因為我見資優多喜歡英文怕中文,而MPS最終要考DSE中文!  

但我自己無咁堅定,心大心細,所以先上來問,集思廣益   

回覆 supermom1 的帖子

被你估中左,英文超前,但中文就正常程度。現在的學校不教中文,但在家裡爸爸教,她也願意寫願意記

回覆 Funtoread 的帖子

同妹妹差一年半,但家姐是細B,所以妹妹會是2020年九月讀小一,遲兩年入學。

MPS 算是比較自由的學校, 功課及考試壓力不大。真的不用在這個階段想 DSE 罷,中途都可能已轉校; 十幾年後都唔知仲係咪 DSE...

朋友女兒在學, 出現一些青春期的煩惱. 學校也耐心跟家長了解, 所以我想學校都是頗包容的.

而且令千金需要一些SEN 的服務嗎? 津學都會有這方面跟進.
‹ 上一主題|下一主題