用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想請教下大家:關於Marymount
樓主: aifei123828
go

想請教下大家:關於Marymount

回覆 雲牛 的帖子

謝謝您。幼稚園階段她有參加政府資助的到校學前康復服務,同一時間排E(家有SEN小朋友的家長應該知道這個是什麼東東),到她K3轉校時剛好排到,現在一星期接受兩次早期教育及訓練中心的服務,但到她上小一就會停止。不過我也在外面找了私人訓練中心俾女兒,多管齊下確實見到行為問題有改善,這亦是為什麼老公覺得有信心女兒可以傳到傳統學校讀的原因。

她現在讀的國際學校其實很好,不但沒有排斥,亦因為知道女兒是SEN而制定了專屬於女兒的教育方案。不過老公是教徒,覺得咁難得20分都抽得入MPS,是神的旨意和眷顧,不應該拒絕。而我就實際D,中意調研之後再作定論

aifei123828 發表於 18-3-26 16:34
回覆 Funtoread 的帖子

同妹妹差一年半,但家姐是細B,所以妹妹會是2020年九月讀小一,遲兩年入學。 ...

不如細妹也轉去國際學校

.....

回覆 Funtoread 的帖子

妹妹是正常小朋友,如果家姐適應MPS,妹妹就會跟住入讀。不看家姐的特殊需要,咁MPS對於正常女仔來講真系一間好學校,所以就心大心細好唔好等家姐用兩年去試下,適應就帶妹妹入去,家姐唔適應就兩姐妹留翻讀國際學校。我唔會一個讀傳統一個讀國際,功課都跟死我

回覆 somoon 的帖子

我自己就中意國際學校多D,不過C6唔中意。。。

aifei123828 發表於 18-3-26 18:05
回覆 somoon 的帖子

我自己就中意國際學校多D,不過C6唔中意。。。

多口問句,如果智力評估係高,會交報告給學校嗎?

回覆 Wonderlady 的帖子

如果學校都發現小朋友有特殊需要而找家長談話,我就會提供,但如果學校無問家長,又無話小朋友有咩問題,我唔會主動提供。除非你面試或叩門時想impress下學校?

aifei123828 發表於 18-3-26 17:45
回覆 雲牛 的帖子

謝謝您。幼稚園階段她有參加政府資助的到校學前康復服務,同一時間排E位(家有SEN小朋友 ...

如果覺得是神的意旨,其實沒有其他太需要考慮了,萭一唔啱/無之前咁好,也會當作是神的考驗吧,樓主似乎更需要的是有人reassure自己去轉。我自己反而識得幾個由IS/happy school 小一轉去LS而不適應的例子,都是聰明/亦有資優的孩子,但人人情況不同,始終自己要試過先知,咪試下。

回覆 964000 的帖子

我唔肯定自己算唔算已經決定左而上來找reassurance,不過都想知下您認識的例子裡,不適應是何種原因呢?想比較自己女兒是否也有這種情況,謝謝!

aifei123828 發表於 18-3-26 19:02
回覆 964000 的帖子

我唔肯定自己算唔算已經決定左而上來找reassurance,不過都想知下您認識的例子裡,不 ...

回覆樓主

回覆樓主:

樓主最後有冇轉MPS? 近況如何?