用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 又係衰英文科。。
樓主: little_kid
go

又係衰英文科。。  

mimi222shi 發表於 18-3-27 15:47
培養閱讀最佳時機是幼兒時期,過左黄金期,唔係每個小學生都肯。佢係書迷,點都會抽到時間看書。
...

我就係有朋友囝係書迷,讀普通津校,功課多。

你知他如何應付?

我覺得學校課程深,功課量少較難温習。
閱讀係一種長期興趣,我地無煲劇/打機,一定抽到時間。
聽講津校有好多比較無謂既功課,我唔係講這些。

Gary_family 發表於 18-3-27 17:05
其實我都讚成閱讀理解當閱讀散文/文章!

英文吾會好, 你看名校, 都是鼓勵閱讀。
需然, 我小朋友只讀普通校, 但相信課外書閱讀對提升語文能力有一定幫助。

mimi222shi 發表於 18-3-27 16:39
我覺得學校課程深,功課量少較難温習。
閱讀係一種長期興趣,我地無煲劇/打機,一定抽到時間。
聽講津校有 ...

係,我也不讚同無謂的功課。

不過我不知你指課程深是怎樣?

有比較下其他校嗎?

我唔讚成功課多=温習=成績好=真正提高學習興趣及效能。

會不會先找出你認為孩子覺得深嘅嘢,然後想方法令他改善。其實每個小孩都有強弱項,老師就算加功課,都未必對應到你小朋友的需要。

little_kid 發表於 18-3-27 08:13
咁佢有無自動自覺睇?
我日日叫佢做練習,作一篇文给我,幾多字都得。開始時有做,之後用做功課時間拖下拖 ...
我果個全EK都知道好乖既大女, 之前暑假我都叫過佢一個禮拜作一篇文俾我, 佢咁乖都無做。後來, 我轉策略, 叫佢寫日記, 然後同我交換日記, 我响佢日記度寫D感想, 佢又响我日記度寫, 咁佢就好有興趣, 但做家長當然會辛苦D, 我日日lunch時左手咬面包, 右手寫感想或寫當日既日記。

我大女都鐘意紅樓夢, 西廂記果D, 佢英文書以前細個就鐘意睇rainbow magic, 依家鐘意睇好多層樓果本樹屋, 同埋老鼠記者。

阿妹都係P3, 佢主科程度都係英文最弱, 但考試分係英文最高(因為另外兩科太低而已)。佢哋從小只看英文既電視卡通, 家姐菲傭帶大, 英文聽力係好D, 阿妹時請過兩年印傭, 而且後來D菲傭英文好爛。不過, 佢哋對耳仔習慣咗英文, 佢都懶架, 剩係睇漫畫, 細個時睇story box, 依家大個睇advanture box。佢都會睇rainbow magic初階版, 佢係睇過youtube, 鐘意睇先睇書, 不過可能睇唔明, 所以後來無乜再睇。有時見佢都會睇家姐本樹屋, 又會睇ORT。

kwokbobo 發表於 18-3-27 12:53
借請問係咪中文都是一樣道理呢?因小朋友唔好鐘意睇中文書
我覺得相對中文較易搞。

eviepa 發表於 18-3-27 07:31
唔知點解,我個女幾時都咁得閒,初小好得閒,高小準備呈分試都係咁得閒,高中喺佢讀嘅band 1中學文科班考第 ...

問題係, 阿細只大量閱讀漫畫!!!!!佢已經睇晒套漫畫世界歷史、中國各省尋寶記,同埋唔同國家尋寶記。仲好鐘意科學漫畫,係。漫。畫。文字書唔係話唔睇,不過比例真係細太多。

回覆樓主:

我都好唔明白,我女花喺閱讀嘅時間同佢語文成績唔成正比。時間用咗 ,成績一樣唔見得好。

assado 發表於 18-3-27 17:19
英文吾會好, 你看名校, 都是鼓勵閱讀。
需然, 我小朋友只讀普通校, 但相信課外書閱讀對提升語文能力有一定 ...

我也認同閱讀有助提升語文能力。但要提起閱讀興趣,首先要佢識多些生字。怎樣令佢記得多些生字,又唔抗拒記生字。這個難倒我。

YolandaTam 發表於 18-3-27 18:34
我都好唔明白,我女花喺閱讀嘅時間同佢語文成績唔成正比。時間用咗 ,成績一樣唔見得好。
...

我都唔明。佢其他科目嘅成績都在預期之內,唯獨英文科攪幾年都未攪掂。

little_kid 發表於 18-3-27 18:44
我也認同閱讀有助提升語文能力。但要提起閱讀興趣,首先要佢識多些生字。怎樣令佢記得多些生字,又唔抗拒 ...

to reiterate, 培養閱讀興趣,從父母伴讀開始
當然,攞分就另一種玩法

我也認同閱讀有助提升語文能力。但要提起閱讀興趣,首先要佢識多些生字。怎樣令佢記得多些生字,又唔抗拒 ...

家長伴讀,睇啲series既書,啲字來來去去都係嗰啲。

Phonics 好, 識讀的字, 大致都記到串法, 所以, 首先要識讀字。  除了閱讀, 都選一段出聲誦讀, 可模仿audio book, 多看, 聽, 講, 英文自然進步。

MrBeast 發表於 18-3-27 19:19
to reiterate, 培養閱讀興趣,從父母伴讀開始
當然,攞分就另一種玩法

明白,我會多伴讀

assado 發表於 18-3-27 19:29
Phonics 好, 識讀的字, 大致都記到串法, 所以, 首先要識讀字。  除了閱讀, 都選一段出聲誦讀, 可模仿audio ...

phonics 學過兩年,佢吸收唔到,一點用都無。學習英文方面,佢個腦好似穿洞水桶,呢頭倒水入去,果頭漏哂出嚟。一點記憶都無。

little_kid 發表於 18-3-27 19:40
phonics 學過兩年,佢吸收唔到,一點用都無。學習英文方面,佢個腦好似穿洞水桶,呢頭倒水入去,果頭漏哂 ...

我小朋友Phonics 學得好好, 好多字可以併音出來, 需然不是100%準確, 但誦讀文章冇難度, 亦好好聽, 串字都輕易記到。
所以基本功一定要學好。

little_kid 發表於 18-3-27 19:40
phonics 學過兩年,佢吸收唔到,一點用都無。學習英文方面,佢個腦好似穿洞水桶,呢頭倒水入去,果頭漏哂 ...

其他學科成績可以? 還是只係英文落後些?

assado 發表於 18-3-27 19:54
我小朋友Phonics 學得好好, 好多字可以併音出來, 需然不是100%準確, 但誦讀文章冇難度, 亦好好聽, 串字都 ...

咁恭喜你,小朋友語文天賦不錯。有啲人係學唔識 phonics 㗎,要另想辦法。