用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 又係衰英文科。。
樓主: little_kid
go

又係衰英文科。。   [複製鏈接]

回覆 1998Ruby1998 的帖子

//小朋友有好多野唔鍾意添,做家長咪一樣迫到佢做。你要佢做,實有辦法的。//

細路仔有幾多個唔係畀老豆老母迫去做呢樣、做嗰樣吖?迫唔到根本係藉口。

little_kid 發表於 18-3-26 21:52
越來越忙,越來越懂反抗,唔鐘意唔做,好鬼麻煩!

正常小朋友。我小朋友只愛看,不愛做,叫佢寫日記也不願...所以,我由一年級開始,都係投訴學校太少功課(功課無得唔做)!
我已有超過一年叫佢睇中文書,停英文,今次考試英作卷只扣了2分(滿分6X),語文都係講基礎。

assado 發表於 18-3-27 05:00
英語要浸, 冇捷徑, 如初小打基礎吾好, 高小要準備呈分, 更加冇時間。 英文吾好, 中學更難追上。
...
唔知點解,我個女幾時都咁得閒,初小好得閒,高小準備呈分試都係咁得閒,高中喺佢讀嘅band 1中學文科班考第一都係咁得閒咁考入大學。

點解佢咁得閒?其中一個重要原因係佢細細個就唔做近乎無用嘅練習,將時間放嚮有好大用處嘅閱讀上,一早就打稳中英文根抵。到中學面對住做大量練習、小量閱讀嘅同學根本就無得揮。

1998Ruby1998 發表於 18-3-26 19:59
回覆 little_kid 的帖子

小朋友有好多野唔鍾意添,做家長咪一樣迫到佢做。你要佢做,實有辦法的。 ...
佢就係刨完本1408頁既SHERLOCK HOLMES,之後睇中文版。閱讀只要有興趣,佢自然會主動睇,只係我擔心字太細,會加深近視。

mimi222shi 發表於 18-3-27 07:28
正常小朋友。我小朋友只愛看,不愛做,叫佢寫日記也不願...所以,我由一年級開始,都係投訴學校太少功課( ...

咁佢有無自動自覺睇?
我日日叫佢做練習,作一篇文给我,幾多字都得。開始時有做,之後用做功課時間拖下拖下,之後正情唔做。因為唔係功課。。。

little_kid 發表於 18-3-27 08:13
咁佢有無自動自覺睇?
我日日叫佢做練習,作一篇文给我,幾多字都得。開始時有做,之後用做功課時間拖下拖 ...
有冇lum過做完功課仲要做咁多extra 野,冇哂C人時間,好辛苦,佢做哂有冇讚下先?
練習,貴精不貴多,針對性每日做幾題就得

作文,same,每日一句日記,make sure 有時地人事,加句後感就bonus

睇書,第一佢要睇得明,第二故事要佢中意,若唔明父母就要伴讀,或好似e咁用audio book.

咁佢有無自動自覺睇?
我日日叫佢做練習,作一篇文给我,幾多字都得。開始時有做,之後用做功課時間拖下拖 ...
放學回家後,洗手換鞋,校服未換就拎書睇。除功課外,額外野唔願做。
好有性格/情緒化,唔迫得。

回覆樓主:

將英文融入生活,只看英文tv, 玩具買英文版,說明書都可學英文,Monopoly, Srabble等等,看英語drama, musical, concert, movie,實有方法既

MrBeast 發表於 18-3-27 08:28
有冇lum過做完功課仲要做咁多extra 野,冇哂C人時間,好辛苦,佢做哂有冇讚下先?
練習,貴精不貴多,針對 ...

樓主, 冇興趣閱讀, 會吾會因為看不明, 書本生字太多, 又識解, 又吾識識?
試下聽Audio books. 图書舘都多選擇。

happiemm 發表於 18-3-27 08:57
將英文融入生活,只看英文tv, 玩具買英文版,說明書都可學英文,Monopoly, Srabble等等,看英語drama, musi ...

可以先試下youtube 英語卡通片.

咁佢有無自動自覺睇?

日日除左做功課,仲要做練習,仲要作篇文,比我都唔願做啦
閱讀比較有趣味吧⋯⋯ 我女見到d搞笑情節會重覆咁睇...... 不如你同佢一齊看d搞笑d的書引起佢興趣?

坦白講,幼兒時期伴讀係閱讀基礎。
小學階段,如閱讀有困難,伴讀也是有幫助。
佢唔識既生字(故事),可試試靠上文下理推斷意思。

咁佢有無自動自覺睇?
功課做完重要做練習,又要作文,我係細路都寧願做慢啲,可以做少啲。如果返工,你老細噤對你,你都會做慢啲除非多勞多得啫。考試前會做些少練習,但平日我就寧願孩子花時間睇書好過。學樓上噤講,伴讀係個好方法,家長係要投放時間,攞練習本末倒置當學習,只係幫到一時高分,無助改善語文基礎。

MrBeast 發表於 18-3-27 08:28
練習,貴精不貴多,針對 ...

其實每日做一篇練習好少,專心的20分鐘內做完。至於作文,因為佢成日作文功課諗唔到點寫,要寫乜。我先叫佢平日當日記最日寫幾句,不限字數的俾我。

assado 發表於 18-3-27 08:58
樓主, 冇興趣閱讀, 會吾會因為看不明, 書本生字太多, 又識解, 又吾識識?
試下聽Audio books. 图書舘都多 ...

audio book 有聲,佢梗加唔會睇字,情況好似我同佢伴讀咁,只用耳聽故事。

藍藍媽 發表於 18-3-27 09:33
日日除左做功課,仲要做練習,仲要作篇文,比我都唔願做啦
閱讀比較有趣味吧⋯⋯ 我女見到d搞 ...

有無搞笑書介紹?

LT1116 發表於 18-3-26 21:34
我小朋友同你果個好似, 中英文差距好遠, 只鐘意睇中文書, 做comprehension 非常蝕底, 有咩英文書可以提起男 ...
我會建議還原最基本, 睇返PICTURE BOOK 先, 圖多字少, 圖畫又靚, 又快完成一本, 好有成功感.
興趣一定要行先, 佢中意車的, 就搵車的書, ROBOT, DINOS, 外星人 ETC

little_kid 發表於 18-3-27 09:54
audio book 有聲,佢梗加唔會睇字,情況好似我同佢伴讀咁,只用耳聽故事。
...

會吾會你讀得吾吸引呀! 哈哈!
要學好英語, 語感都好重要。
‹ 上一主題|下一主題