用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 又係衰英文科。。
樓主: little_kid
go

又係衰英文科。。   [複製鏈接]

我個人覺得小朋友只會越來越忙,再上去如非有興趣,根本好難每天抽時間閱讀。

MrBeast 發表於 18-3-26 17:27
d練習係咪同學校d試題差不多架?

練習填充,proofreading係一句一句做,測驗係一段或幾句內測多種文法。

little_kid 發表於 18-3-26 19:05
佢真係唔鍾意睇英文書。佢睇红樓夢,西遊記,福爾摩斯果類。
中英平衡不易,我都用了數年時間培養中文閱讀興趣。現在,至少對中文有興趣。
加油!

little_kid 發表於 18-3-26 14:34
做英文閱讀理解當閱讀。佢只喜歡看中文書。
做英文閱讀理解只可以講係好過無,不過同標準閱讀功效差太遠嘞。

little_kid 發表於 18-3-26 19:05
佢真係唔鍾意睇英文書。佢睇红樓夢,西遊記,福爾摩斯果類。

噤試下冒險故事Magic Tree House, 或偵探故事A to Z mysteries 之類

回覆樓主:

唔睇書,睇英文卡通先,開埋字幕,都學到唔少字,慢慢培養興趣,例如magic school bus, 有DVD, 又有書

回覆 little_kid 的帖子

小朋友有好多野唔鍾意添,做家長咪一樣迫到佢做。你要佢做,實有辦法的。
小學校內一三五睇中文,二四睇英文,如果唔跟從會記過同畀老師鬧。我屋企都有實施過類似嘅家規,如果要睇一本英文書,我必須睇一本中文書,等價交換,英文書畀阿媽鎖起。我另一個同學鍾意打機,佢點都唔肯玩英文版,一係日文一係中文,攻略也如是。結果因為冇人寫完整嘅新版攻略,佢屈服睇英文。

福爾摩斯本身係英文書,睇中文就冇左果種味。正如睇 Harry Potter,點睇都係英文版最正。

haihaimom 發表於 18-3-26 19:38
噤試下冒險故事Magic Tree House, 或偵探故事A to Z mysteries 之類

越遲開始越難開始,因為中英文能力差距大既話,重唔願睇,因為英文書內容太淺就更加覺得英文書冇趣。

happiemm 發表於 18-3-26 19:48
唔睇書,睇英文卡通先,開埋字幕,都學到唔少字,慢慢培養興趣,例如magic school bus, 有DVD, 又有書
...

我都會試下俾佢睇。

MrBeast 發表於 18-3-26 19:03
長遠一定會,近火not necessarily so
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3481611
...

寫文係一樣創作,馮係創作,也唔多唔少講天份。

要中醫立即見效,係不合理期望。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

1998Ruby1998 發表於 18-3-26 19:59

小朋友有好多野唔鍾意添,做家長咪一樣迫到佢做。你要佢做,實有辦法的。 ...

我想請教你,如果佢做錯了的題目,而果啲文法巳經教過佢幾百萬次,佢應該要識。應該點教?
剛剛叫佢做英文補充練習,又係verb + s唔加s之麻。佢有理無理全部simple present tense, 我問佢填verb 要考慮咩,佢識答+s唔+s。吹賬! 但就一路話唔知錯咩!

shadeslayer 發表於 18-3-26 21:01
寫文係一樣創作,馮係創作,也唔多唔少講天份。

要中醫立即見效,係不合理期望。
所以有病要睇西e,調理身體先睇中e,不過仲要運動和均行飲食

MrBeast 發表於 18-3-26 21:11
所以有病要睇西e,調理身體先睇中e,不過仲要運動和均行飲食

問題係樓主一路己經睇緊西e。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

咁佢係速度快,只想交貨走人果種?你有冇同佢一齊做幾題,圈字眼,然後先再放手?
我之前教過個小一仔中文,d 字默極都錯,唔鍾意我同佢一個一個字咁溫,叫佢自己溫就好快話「睇完」但係又再錯。結果我要佢坐係度 8 分鐘,睇完都要繼續坐到夠鐘,結果佢認真起黎再溫多次,之後一 take 過冇錯。

又教過另一個小一仔,好簡單嘅 first、second、third 呢 d,填色練習(例如: The third ice cream is yellow, the ninth ice cream is red),佢有理冇理,唔睇 third、ninth,見到果題有咩色就係隔離個圖案「順序填色」。結果畀我叫佢先圈起 d 字眼,然後係字眼同個雪糕球到寫低號碼,然後先再填色。之後果 d 練習都一樣拆開幾個步驟去做先冇再錯。

shadeslayer 發表於 18-3-26 21:17
問題係樓主一路己經睇緊西e。

可能審錯症,未能對症下藥。
又或者係應該睇physio 但食止痛藥算,治標不治本

MrBeast 發表於 18-3-26 21:21
可能審錯症,未能對症下藥。
又或者係應該睇physio 但食止痛藥算,治標不治本
...

咁可以换個西e睇下,但要陰陽調和,長遠有益,一定要看中e。

回覆樓主

我小朋友同你果個好似, 中英文差距好遠, 只鐘意睇中文書, 做comprehension 非常蝕底, 有咩英文書可以提起男仔興趣?小一, 要淺d..

mimi222shi 發表於 18-3-26 19:08
我個人覺得小朋友只會越來越忙,再上去如非有興趣,根本好難每天抽時間閱讀。 ...

越來越忙,越來越懂反抗,唔鐘意唔做,好鬼麻煩!

LT1116 發表於 18-3-26 21:34
我小朋友同你果個好似, 中英文差距好遠, 只鐘意睇中文書, 做comprehension 非常蝕底, 有咩英文書可以提起男 ...

ORT , Mr Men and little Miss

little_kid 發表於 18-3-26 21:52
越來越忙,越來越懂反抗,唔鐘意唔做,好鬼麻煩!

英語要浸, 冇捷徑, 如初小打基礎吾好, 高小要準備呈分, 更加冇時間。 英文吾好, 中學更難追上。
‹ 上一主題|下一主題