用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 又係衰英文科。。
go

又係衰英文科。。  

真係唔明白。我果個花嘅呢科温習嘅時間同佢出來成績係唔成正比。今次做了大量練習同proofreading ,測出來又係錯好多,但做練習係ok.  唔知攪咩?

係唔係學校教淺考深? 知道港島區有間私小英文特別深,
學校教的同考的兩回事, 考書有得温的只係5-10分
哩d學校真係要靠自己

tingting_mum 發表於 18-3-26 11:30
係唔係學校教淺考深? 知道港島區有間私小英文特別深,
學校教的同考的兩回事, 考書有得温的只係5-10分
哩 ...

唔係。佢英文一向弱。

little_kid 發表於 18-3-26 12:25
唔係。佢英文一向弱。
幾多年級?

只大量練習而唔閱讀,只有死路一條

Lingfung813    發表於 18-4-2 15:15
little_yolky    發表於 18-3-27 17:34

HK-MAN 發表於 18-3-26 14:12
幾多年級?

p.3

eviepa 發表於 18-3-26 14:18
只大量練習而唔閱讀,只有死路一條

做英文閱讀理解當閱讀。佢只喜歡看中文書。

一定要大量閱讀!

little_kid 發表於 18-3-26 10:27
真係唔明白。我果個花嘅呢科温習嘅時間同佢出來成績係唔成正比。今次做了大量練習同proofreading ,測出來 ...
首先睇下佢錯咩,對症下藥。

mimi222shi 發表於 18-3-26 16:00
一定要大量閱讀!

圖書佢無心計睇,俾閱讀理解當圖書睇。

qpalzm 發表於 18-3-26 16:04
首先睇下佢錯咩,對症下藥。

唔知點對症下藥。例如:in front of 做練習填充識填,測驗找錯處 in front on 搵唔到; 做練習填充listen to 識填,測驗填proposition listen ( to )唔識; Where ,What 做練習識,測驗填充唔識。。。。測驗前做了兩本填充加proofreading 練習

little_kid 發表於 18-3-26 17:12
唔知點對症下藥。例如:in front of 做練習填充識填,測驗找錯處 in front on 搵唔到; 做練習填充listen to  ...
d練習係咪同學校d試題差不多架?

little_kid 發表於 18-3-26 16:43
圖書佢無心計睇,俾閱讀理解當圖書睇。
我個喜歡閱讀,我買練習佢只看篇故事,不愛做。學校中英文老師都話要大量閱讀。

應該係你練習同考試唔同。例如填 preposition,書多數都係填充,冇 proofread,所以咪唔會錯。好多練習都係一版同一個答案,或者有提示字眼,所以就可以盲目填而去到考試就咩都唔識。我之前教 tense,因為我知道如果練習分 -s 同 -es, -ies,班小朋友一定會盲目填,所以我 d 練習全部打亂,等佢地冇得亂填。提示字眼亦唔會多,要佢地自己判斷。

不過唔睇書唔係辦法。真係連英文漫畫、圖鑑都唔肯睇?我見班唔太鍾意睇書嘅仔仔都鍾意英文漫畫同 movie books。

little_kid 發表於 18-3-26 17:12
唔知點對症下藥。例如:in front of 做練習填充識填,測驗找錯處 in front on 搵唔到; 做練習填充listen to  ...

明顯係語感唔好,同意做練習而冇閱讀只會事倍功半,閱讀理解既閱讀係幫唔到語感改善。即使靠記性做啱矖題目,作文都唔會好。

作文尤其明顯,多閱讀有一定幫助。

haihaimom 發表於 18-3-26 18:26
明顯係語感唔好,同意做練習而冇閱讀只會事倍功半,閱讀理解既閱讀係幫唔到語感改善。即使靠記性做啱矖題 ...
Captain Underpants, My Weird School, Horrid Henry呢啲series應該幾啱男仔睇

haihaimom 發表於 18-3-26 18:53
Captain Underpants, My Weird School, Horrid Henry呢啲series應該幾啱男仔睇

女仔啱睇咩?公主佢無興趣。

mimi222shi 發表於 18-3-26 18:33
作文尤其明顯,多閱讀有一定幫助。
長遠一定會,近火not necessarily so
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3481611

1998Ruby1998 發表於 18-3-26 18:08
應該係你練習同考試唔同。例如填 preposition,書多數都係填充,冇 proofread,所以咪唔會錯。好多練習都係 ...

佢真係唔鍾意睇英文書。佢睇红樓夢,西遊記,福爾摩斯果類。