用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 E位訓練不似預期(純呻下!)
go

[學校] E位訓練不似預期(純呻下!) [複製鏈接]

囝囝排左2年E位終於上年可以入到,依家接受左半年左右,但發覺進步很少,其中pst老師的訓練方法好舊式,每堂好似冇準備,成日東巢西巢找D工作紙(如:迷宮、寫數字、畫線條和排情序咭等)仲要課堂開始寫晴雨表用左10分鐘,寫足半年。我曾經反映過囝囝認知部份跟到,但社交弱可否在加D互動遊戲或講下故事,她總是説不可教太深太快,下年pst老師唔知再點教佢⋯唉!激死!😤
認真講有D失望,仲以為出名做A仔既機構會有佢哋既方法,點知D訓練好old school !😞有時都會諗係咪出面都係咁,因為佢地有步驟有規矩,不可偏離範圍。難怪私人機構仲成日有幫小朋友再出錢補堂,依家終於明白!
   1    0    0    0

toto25 發表於 18-3-25 00:34
囝囝排左2年E位終於上年可以入到,依家接受左半年左右,但發覺進步很少,其中pst老師的訓練方法好舊式,每 ...

就算同一間中心,唔同小朋友跟同一位老師或治療師分別都可以好大;始終人夾人緣,要見到有進步、有効果亦要睇天時、地利、人和。

回覆樓主:

聽你描述又真係幾差喎!?晴雨表講十分鐘, 又要東找西找工作紙,即事前冇準備好。poor(emoji)(emoji)

囝囝排左2年E位終於上年可以入到,依家接受左半年左右,但發覺進步很少,其中pst老師的訓練方法好舊式,每 ...

同睇醫生一樣?有夾有唔夾,有好有唔好。。。

試下約中心社工傾下,相信她們會作出合適安排。

回覆樓主

非常明白!
我係佐敦協X上言語治療都上到一肚火,堂堂內容都一樣,來來去去都係果堆玩具,每次都流水作業,夠鐘就趕你走,我都就嚟可以做佢個位啦!
我另外有上耀能同言聽、仲有去中大,自製密集訓練,有對比之下就知道x康有幾差

回覆 holokhang 的帖子

請問點自製密集訓練同教咩?可以分享一下嗎?我想參考下,好多野都唔知點教,謝謝你
‹ 上一主題|下一主題