用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學作文
go

小學作文

今日在圖書館見到本"小學文藝XX",里面多數是小學生作文,其中我覺這篇文章好口語化,現在作文可以咁寫嘅咩?

一月八號《=冇問題 wor。

擦牙《=應該都可以,我見官方文件、網站都有呢個用語。

冷衫就一半一半。

對話口語就接受唔到。

shirley2014 發表於 18-3-24 23:01
今日在圖書館見到本"小學文藝XX",里面多數是小學生作文,其中我覺這篇文章好口語化,現在作文可以咁寫嘅 ...

是雜誌果本 ?

assado 發表於 18-3-24 23:25
是雜誌果本 ?
係呀

1998Ruby1998 發表於 18-3-24 23:11
一月八號《=冇問題 wor。

擦牙《=應該都可以,我見官方文件、網站都有呢個用語。

我覺得全部一半半。

引號入面果句,更加無問題,因為係引述。

回覆 李大人 的帖子

我睇過,可以用「號」,不過只限新曆,內地都會用。
用普通話教中文會識「刷牙」,粵教中同樣識「刷牙」。只可以話個編輯選錯作文。又或者係個學生自己程度唔好,普教中之下,學到半桶水,不普不粵,我見字裡行間都有普通話蹤影。粵教中而作文好嘅學生大有人在。

今日在圖書館見到本"小學文藝XX",里面多數是小學生作文,其中我覺這篇文章好口語化,現在作文可以咁寫嘅 ...

小學生文,真是使唔使咁緊張?is 和 ls 的分別:學生起初作文不會太執著mistakes,看得多和寫得多自然ok,太著緊易失興趣,最後只會作埋d有好多字合規格但冇內容的文

回覆樓主

呢個係二稿,最後改完係點樣?

就算英文書,一些對話都會以口語來寫,若果個個都都要寫到沙翁咁,上帝也瘋狂

大作家寫文/寫劇本加插方言/口語是修飾, 最深刻睇"花樣年華"加插左旁角大量上海話對白, 以表達張同梁住在上海人多的一座香港大廈   但小朋友的作品要起碼合個規格, 用全書面語. 說話內用廣東話寫冇問題 ? 我覺得正常會被扣晒分呵.

作者/ 編輯有冇解釋這篇文章特點?

李大人 發表於 18-3-25 06:42
完全廣東話口語化,學生應該係廣教中文老師

學校小三前分廣教普教兩科,廣教老師都不會用口語作文。
我和小朋友玩對話作文嘅時候,會要佢分清楚。
她看我電話Whatsapp有口語,但她也不會用口語交作文功課。

jessie005 發表於 18-3-25 09:39
呢個係二稿,最後改完係點樣?

改善後上述覺得有問題嘅一樣有,好像改左二次稿

assado 發表於 18-3-25 11:53

作者/ 編輯有冇解釋這篇文章特點?
口語化編輯冇提過,反而內容唔多豐富叫左佢改左二三次稿,有印曬出來

MrBeast 發表於 18-3-25 09:32
小學生文,真是使唔使咁緊張?is 和 ls 的分別:學生起初作文不會太執著mistakes,看得多和寫得多自然ok, ...

咁is Is的區別,那隨便用一個會唔會扣分先?咁大小楷錯左需唔需要提佢教佢先?唔係緊張,係現正作文究竟有乜要求有乜標準,起碼知左之後方便以後教小朋友作文

HaYi 發表於 18-3-25 10:07
大作家寫文/寫劇本加插方言/口語是修飾, 最深刻睇"花樣年華"加插左旁角大量上海話對白, 以表達張同梁住在上 ...
當然正式寫文章或高小作文唔會用口語,就算刻意修飾,唔知老師o5ok一定唔博。但若自小就比人話一定唔可以用,就會變得死板

shirley2014 發表於 18-3-25 13:38
咁is Is的區別,那隨便用一個會唔會扣分先?咁大小楷錯左需唔需要提佢教佢先?
...
身邊有一親友外國回流,我小朋友k3時佢is yr1,我小朋友仲笑人唔識字(英文),e加見佢復whatsapp 快而準,只能說學無前後,達者為先