用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 b1c直資 vs b1b 地區傳統官津校
樓主: JadeW
go

b1c直資 vs b1b 地區傳統官津校   [複製鏈接]

retriever 發表於 18-3-27 08:42
插句咀。

家長價值觀差異,未需要細節判斷。人有私心,利益當下會偏袒自己孩子,但大圍不影響學校及家長 ...

無論家長定學校老師都會有私心,如學校行政不夠嚴謹,政策或行為就會因個別的私心而受到影響,這對大圍利益是有影響的。

冇錯!有什麼家長就有什麼小孩,所以好多時睇家長就知道小孩係點。有什麼老師就有什麼學生,所以老師的品德、校風非常重要。

我自己既觀察並非單一針對自己讀緊既直資,包括其他所見所聞而得出黎既感受。

冇錯,我自行是心儀有教會/宗教背景的學校,因心目中想有更好的校風及朋輩的學校類型。

小時了了女那間直資不在我考慮名單中,因交通、選科既原因。其實,我亦冇報其他直資私校因覺得合程度的差異不大,男校亦不是我杯茶,所以只係試下報官津,亦並非吾想原校直升。

JadeW 發表於 18-3-27 08:57
無論家長定學校老師都會有私心,如學校行政不夠嚴謹,政策或行為就會因個別的私心而受到影響,這對大圍利 ...

其實不少直資學校, 近年充斥住一部份中產家長, 佢地口頭由初小開始, 一直話成績唔重要, 考得唔好咪去外國讀書囉, 最緊要愉快學習, 反正錢可以解決既問題就唔係問題.

不過當到一殺到埋身小朋友要準備上場作戰(中五開始備戰DSE), 又即刻週圍問: 小朋友如果考得唔好入唔到本地大學, 去外國讀書又好重皮喎, 咁點算好呢?

呢類家長, 先至麻煩

fcatherinehk    發表於 18-4-4 13:27
HM168    發表於 18-3-27 11:30
MacMacMa    發表於 18-3-27 11:28
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

JadeW 發表於 18-3-27 08:57

如教會津校,就沒有所謂家長圈選擇既意義。入學者或求名或求成績往績。

教會直資,家長用$$$投票,較易眾集有心家長。

BTW, 樓主你是否有信仰?

小時了了 發表於 18-3-27 08:56
其實, 我覺得樓主嘅問題重心有偏差.

係呢個帖我見其他網友知道樓主小孩依家係直資小學就讀, 係可以直升 ...

可能樓主選題用字有商榷,但無關要旨。

客觀地講,直資要附費,大部份在20K 以上。當然係家庭背景較好,中學出國比例高,學生出現無心戀戰亦易理解。

所以直資較易有HEA 傾向不奇。

但樓主提到既家長教仔價值觀,確係可圈可點。

P。S。 樓主在讀哪間直資我大概知,家長出現上述現象,我並不覺得太意外。

retriever 發表於 18-3-27 09:15
如教會津校,就沒有所謂家長圈選擇既意義。入學者或求名或求成績往績。

教會直資,家長用$$$投票,較易眾 ...

我自己屬剛剛初信教,都想阿仔入到教會津校。

讀吾讀到書都係靠阿仔自己讀,邊間都可以讀到,但背後家長要做既支援同讀邊間學校係有關係的。

真係好難取捨.....    

JadeW 發表於 18-3-26 14:40
睇所報既學校點計分吧!有問過幾間吾同官津,有些話咁計吾到分,有些話學校有機制去衡量冇呈分既學生成績 ...
其實樓主不用VS ,你有信心無呈分都可以入到津校就不用比較.

這裡有幾位資深家長HKPAPA & 王家爸爸可以告知無呈分下自行入到官津校幾會嗎?

我只知無呈分的學校可以去叩門官津校

JadeW 發表於 18-3-24 22:25
見到有人話讀直資學校資源較多,會比津校好。但如果級數兩者差少少,大家又會選讀直資定津校呢?邊樣對佢地 ...

deleted

插句嘴:家长觉得值得XXvsXX的学校,通常都是在same range的,倒不如列出所有情形,让孩子自己,基于自己的喜好和site visit亲身体验, 作出选择,是否比较合适?当然,这是我的做法,各家自有各家法。

李大人 發表於 18-3-27 12:15
如果因為信教而轉校,我覺得好出奇,小朋友大過信佛,心裏會唔會唔舒服? ...

吾係因為信吾信教,諗既係背後的學校理念而帶出既教育模式的不同。

JadeW 發表於 18-3-24 23:10
其實想選津校,但係大家都話讀直資視野、機會、個人發展同資源會比較好,而成績又好似差不遠,但朋輩會好 ...

比我會選1b津校,直資學生比較溫室,官津直咩同學都有,我反而覺得甘樣比較全面,視野比較大, 至于成績和出國問題等,官津都好多卧虎藏龍,入到大學都分吾到邊d直資邊d官津

回覆 ICbaby 的帖子

我猜不是有沒有的問題, 是直資的資源事實上多了, 所以亦會在其學習機會中反映出來. 可能是特色的課程及設備, 歐美交流團, 額外的教育心理學家, net teachers 等.

JadeW 發表於 18-3-26 14:48
我地呢間冇。

既然冇影響直升,基本上冇所謂照in自行,等7月放榜。我知早兩年有人(讀直資小學冇呈分的)叩到Marymount,所以樓主萬ㄧ派唔到自行官津都唔好灰心,機會會留比有準備既人嘅。

回覆樓主:

至於直資較津校多資源,我相信係,中學我唔清楚,我小女低小讀直資,高小讀津校相比下,直資真係比機會所有同學去參與同發展,又有net teachers,而家校合作都非常緊密,當時學校好歡迎家長一齊上早會,可使家長緊多了解學校,致於直資家長們,我認識的都好helpful,大家都互相幫忙。而直資既小朋友感覺乖d純d,我個囡話轉咗校先聽到同學講粗口(both Chinese & English),以前冇的,個個都好純。

至於中學,阿囡讀傳統B1津中,雖然有宗教背景,但氣氛唔濃厚。上到中學都係自主學習,唔太谷,同學間大家都好友善互相幫忙。阿囡話見過高年班有幾位交流生一齊上堂,詳情唔太清楚。升學安排,我見學校每月send比我地既calendar有d talk安排比高中姐姐,初中未能參與。

SSG    發表於 18-4-4 10:03

回覆樓主

作為總結,最後阿仔選左自行1 有宗教既b1津校因爲:
1)學校成績 - 見到差不多最差果個都讀到自資大學,3322率基本是95以上。
2)選科 - 全部3x 但係套餐式,要競爭入心儀科,但理科強勁較岩阿仔
4)師資及校風 - 校規嚴謹明確 好清楚、學生有禮感覺良好,校方多灌輸正確觀念,跟社工接觸感到helpful
9)宗教/學校理念 - 一個也不放棄 一個也不放過 推動學生讀書是理想的學習環境
13)學費/交通時間 - 免學費 每天省下2小時交通時間!
再次感謝各位的寶貴意見
‹ 上一主題|下一主題