用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 b1c直資 vs b1b 地區傳統官津校
樓主: JadeW
go

b1c直資 vs b1b 地區傳統官津校   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 18-3-26 10:53
我只比較两个女既学校,资源上、朋輩上、配套上、exposure上……確係高下立见。大女只係地区band1津校, 我 ...

係性格同未來發展上,你覺得邊間學校對女兒有更好的支援同幫助呢?

Yanamami 發表於 18-3-26 11:12
直资周不時請好多实力講者开talk, 有好多海外大学升学资料同講座,好多職業資訊同輔導……唔止俾中五六同 ...
講起又講, 我之前一直都無諗過(或者無留意) 中一生學校已經開始有職業生涯俾學生.

阿女間直資, 上星期五係出面請一啲機構係學校攪 "職業體驗工作坊" 俾中一及中二學生, 每位同學可體驗三種職業, 藉工作坊了解各專業的要求並增加自我認識, 阿女當日選咗心理學, 律師同埋唔記得邊個行業, 我唔知官/津中學有無呢啲野攪俾學生

Yanamami    發表於 18-3-26 11:41

細女大女学校都有各类考察团、交流团之类,exchange programmes不过觉得津校多選尖子去,反而直資就多d中间或中上既同学都有份抽到去。

JadeW 發表於 18-3-26 11:08
阿仔其實係學校成績都 吾錯,所以自行俾佢去試下考出面既官津,等佢知道下出面既世界係點既。我亦只叫佢考 ...
我同我仔之前对佢中学选择的讨论逻辑如下,供您参考(我目前手头部电脑,只可以打简体,请见谅):
仔最不喜欢:整日读书背书做题,学校太细,周边都系公屋林立,老师家长式教育,同学都系补习班内过周末,放假也不出去玩。(佢话好压抑,怕唔开心)
由此KPI, 我们第一个排除的,居然系班主任强烈推荐的吕明才(这间实际上是非常好的中学,但我同仔实地参观,没一见钟情甚至好怕真系进入去),仔当时好肯定,如果要六年都在这样的氛围和环境,不是不行,但会可能会闷,也会对佢开朗好动性格有很大约束。
于是,target了8所全港范围活泼一些的学校,其中包括了体艺,培基,LS, DBS等各种不同类。最终被两间直资首先录取,放弃其中一间,年前就注册了仔最喜欢的一间。后来LS等也去了面试和体验一关又一关,为的是充分了解是否会后悔,是否其他学校也适合仔,一方面留条后路,一方面等佢体会初心是否可以坚持,在四月之前还可以改变心意。在一系列的面试经历和同各学校老师校长的接触中,仔主导自我体验后的决定,几个月来成熟了好多。所以,他也不再纠结于是否一定要入同学们讲的神校,区内最出名的学校等等这些,反而更加关注自己要发展的特长,喜欢的环境和氛围,是否适合自己,学校是否提供资源让自己发挥特长,老师们是否喜欢交流,懂得交流,等等。

我同仔只讲了一点:关于学费,你要知道揾钱辛苦。但知道不等于需要操心。这是父母的义务和责任,所以读大学之前,我们都不会在这方面和你做太多讨论,你只需要评估自身需要,未来发展需要,便是ok.

ada_fung    發表於 18-4-5 18:53
joyjoyparent    發表於 18-4-3 00:09

JadeW 發表於 18-3-25 00:12
我見到既係:
............直資吾讀書既後果,冇推薦信/留班咁,其實對直資有家底的家長黎講,有人完全吾關心的,佢地只想仔囡讀得輕鬆舒服,求其讀個乜野雞大學既學士返黎,就接管家族生意的亦大有人在。佢地甚至吾覺得一定要讀大學添,只要識做人/識做生意,夠世界識睇眉頭眼額手腕好,冇需要讀大學都冇問題添!我意識到有部分教仔既方法同價值觀跟一般吾太一樣,冇乜講求道德,不分是與非,唯利是圖,見人講人見鬼講鬼話,為求達目的/獲得最佳利益會運不同手段。但當然亦有好多家長係要仔囡認真讀書同要有正確價值觀同品德既,只係感覺世界仔囡佔比例較多。

你見到嘅, 我只可以講可能係您嘅遇見, 我唔可以否定您嘅遭遇.

但事情有好多面睇, 反而我及小女暫時完全未遇到過您所遇見, 反而真係見到滿有愛心及互相幫助提點嘅同班同學及家長.

P.S. 真係唔知係咪間學校太基督教氣氛濃厚關係, 家長群嘅價值觀相同有關

RiboMM    發表於 18-3-26 11:48

JadeW 發表於 18-3-26 11:20
係性格同未來發展上,你覺得邊間學校對女兒有更好的支援同幫助呢?
大女性格能力同佢畢業既津中好配合。當年佢係小学只係中等生,無資格考SPCC DGS HY呢类直資。GH我不喜功課多,無同佢考。SPCS因全in, 所以明知唔会收都去见識下。同佢考左滙基九龙東同沙田培基(後来老師話佢未至於到要去考琣基),两间都收,培基仲有full scholarship, 但我決定同佢搏津校……我諗講到你好想知既部份:点解唔take直資去搏津校?

答案好简单:虚榮心呀~當年滙基培基我都係睇低-線,我當佢地band2 校。去过简介会同面試又唔係好吸引到自己……点解去考?都係俾女練下面試。所以果時都係-心俾大女入band1津中。既然佢能力上入唔到band1直资就揀band1津中。

joyjoyparent    發表於 18-4-3 00:11
RiboMM    發表於 18-3-26 11:48
小時了了    發表於 18-3-26 11:45

Yanamami 發表於 18-3-26 11:39
大女性格能力同佢畢業既津中好配合。當年佢係小学只係中等生,無資格考SPCC DGS HY呢类直資。GH我不喜功課 ...
"唔到band1直资就揀band1津中。"

可否理解為差不多成績學校就會偏向直資?

大女性格能力同佢畢業既津中好配合。當年佢係小学只係中等生,無資格考SPCC DGS HY呢类直資。GH我不喜功課 ...

"既然佢能力上入唔到band1直资就揀band1津中。" --- 好句好句.

我就調返轉, 既然阿女有能力讀 band 1B津中但係北區even 想跨大埔及沙田區都好難考/派入, 咁我考九龍直資DSE 成績 =北區band 1A尾B頭津中

小時了了 發表於 18-3-26 11:51
"既然佢能力上入唔到band1直资就揀band1津中。" --- 好句好句.

我就調返轉, 既然阿女有能力讀 band 1B津中 ...
我係九龙城区嘛……虽勻佢結果係誇左去SSP区但我去佢间津中,都喜欢佢校長,而且知佢校長喜收英文好既,所以先禁勇胆搏胆,大不了衰左再叩番滙基/培基门~

JadeW 發表於 18-3-26 11:08
阿仔其實係學校成績都 吾錯,所以自行俾佢去試下考出面既官津,等佢知道下出面既世界係點既。我亦只叫佢考 ...

你地冇呈分試?自行機會是否0?

akys 發表於 18-3-26 11:50
"唔到band1直资就揀band1津中。"

可否理解為差不多成績學校就會偏向直資?

就係果时唔觉有同佢讀果间津中差不多既~~

直資-係SPCC SPCS GH HY DGS, -係就顏宝齡李国宝培僑滙基培基禁……禁入唔到上面果d, 自然揀番band1津中,晤洗錢又近屋企。都話我虚榮,只信老牌直資,新派野我都係無信心。好似當年大女小-考到CKY, 我都無俾佢讀。

Yanamami 發表於 18-3-26 11:57
我係九龙城区嘛……虽勻佢結果係誇左去SSP区但我去佢间津中,都喜欢佢校長,而且知佢校長喜收英文好既,所以先禁勇胆搏胆,大不了衰左再叩番滙基/培基门~
"勇胆搏胆" --- 呢兩樣性格特質我係 "無" 嘅

回覆樓主:

本人小女就係放棄B1C直資,去了B1B資助。
反而想問直資用家,d人成日話直资資源多d,究竟有冇實質野直资有而资助学校係冇嘅?呢點好想知.....

ICbaby 發表於 18-3-26 12:32

除左国际文憑试可選,我都好想知有乜分別?

ICbaby 發表於 18-3-26 12:32
反而想問直資用家,d人成日話直资資源多d,究竟有冇實質野直资有而资助学校係冇嘅?呢點好想知.....

但係唔係間間直資有, 某啲直資有 --- 宿舍, 游池, 天文館, 中藥儀器, 心理學家多一兩個, 社工多一兩個, 老師人手又多啲啲以致老師 vs 學生比例低啲啲 .....

Yanamami 發表於 18-3-26 12:02
就係果时唔觉有同佢讀果间津中差不多既~~

直資-係SPCC SPCS GH HY DGS, -係就顏宝齡李国宝培僑滙基培基 ...
雖然好多孩子在讀朋友和幼稚園校長勁讚,但當年我最後都冇揀CKY,因為我覺得學費會加得好快,而且另一間直資都唔錯。

請容許再問一個問題,課程安排方面有那方面不同?例如英文科,教法有什麼不同?或者着重點是否一樣?

kkhon 發表於 18-3-26 12:47
除左国际文憑试可選,我都好想知有乜分別?
幾年前,SPCS校內借出地方俾HK第-个私人裝嶔小型飛机(換黎学生可參予过程);SPCC係海外各名中学大学既信譽及知名度;DBS/SPCC个学生宿舍……仲有各类不同升学職業輔導……

Yanamami 發表於 18-3-26 13:14
幾年前,SPCS校內借出地方俾HK第-个私人裝嶔小型飛机(換黎学生可參予过程);SPCC係海外各名中学大学既信譽 ...
呢幾間神级當然冇得比,考到都nur飯應。

akys 發表於 18-3-26 13:10
請容許再問一個問題,課程安排方面有那方面不同?例如英文科,教法有什麼不同?或者着重點是否一樣? ...

比較明顯係分set上堂(虽然津校YWGS亦有,但-般地区band1应該做唔到),唔同能力同学有合適課堂。唔評其他学校,就我大女间津中中四揀科係套餐式。大女津中話虽係英中,上課中英夾雜並唔係全英,佢已係所謂精英班,其他班可能更多中文。細女直資中-有Eng Lit, LS, 有外籍老師,大女無(到中四先有LS)……其实两个女升中後我全放手,所以基本上唔多知佢地学习上太多細節。
‹ 上一主題|下一主題