用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 b1c直資 vs b1b 地區傳統官津校
樓主: JadeW
go

b1c直資 vs b1b 地區傳統官津校   [複製鏈接]

HM168 發表於 18-3-26 12:02
你地冇呈分試?自行機會是否0?

冇呈分,但可自行,不能抽獎。詳情可睇返直資升中相關post, 會知道相關規則。

RiboMM 發表於 18-3-26 11:32
我同我仔之前对佢中学选择的讨论逻辑如下,供您参考(我目前手头部电脑,只可以打简体,请见谅):
仔最不 ...

你呢個討論都係我有同阿仔講既內容,佢要諗日日做功課補課溫習讀書,吾太玩,老師相對較嚴肅、校規較規管,佢是否接受到。學校既資源既投放/強項係吾係佢既所長或想發展既方向。但佢宜家仲未好清晰有概念想點樣,兩邊都可也有不可的地方。

你點係呢段時間引導你囝點樣去發掘或認清自己的需要呢?

Yanamami 發表於 18-3-26 13:22
比較明顯係分set上堂(虽然津校YWGS亦有,但-般地区band1应該做唔到),唔同能力同学有合適課堂。唔評其他 ...
阿仔幼稚園讀私校要俾錢,換來好多Net和ABC,英文課引入Phonics,唔使另外付錢和時間出外再讀。

到小學階段,感覺課程與其他朋友嘅小學不一樣,初小唔記得,但高小英文堂唔會有中文,而且有啲老師鼓勵寫英詩,成日要佢哋寫多啲。所以我成日話小學嘅英文老師比而家中學嘅更好。

其實有冇人知直資和官津老師薪酬是否劃一?

小時了了 發表於 18-3-26 11:39
你見到嘅, 我只可以講可能係您嘅遇見, 我唔可以否定您嘅遭遇.

但事情有好多面睇, 反而我及小女暫時完全未 ...

我自己覺得有咁濃厚宗教背景的學校,家長們相對既價值觀以及學校所重視的品德教育都會較為接近。

但係,我覺得要與學校/家長們有好經常接觸同交流,亦要遇過吾同事情,見到大家睇法同處理手法才可得知價值觀的差異。因學校/家長/學生講既同做既都未必一樣,特別當有利益衝突時,呢d都未必係短時期可以體驗/了解到,要有機會先可從多方面去了解。

akys 發表於 18-3-26 14:00
阿仔幼稚園讀私校要俾錢,換來好多Net和ABC,英文課引入Phonics,唔使另外付錢和時間出外再讀。

到小學階 ...

概我所知,直資同官津薪資是不必一樣的,同職級也吾一定同薪,福利也未必一樣。

JadeW 發表於 18-3-26 13:36
冇呈分,但可自行,不能抽獎。詳情可睇返直資升中相關post, 會知道相關規則。
...

我知不能抽獎,可自行,我的意思是沒有了全港排名咁自行的都比較微

HM168 發表於 18-3-26 14:31
我知不能抽獎,可自行,我的意思是沒有了全港排名咁自行的都比較微

睇所報既學校點計分吧!有問過幾間吾同官津,有些話咁計吾到分,有些話學校有機制去衡量冇呈分既學生成績咁。

李大人 發表於 18-3-26 14:47
如果自行揀唔到,對直升無影響?

我地呢間冇。

ICbaby 發表於 18-3-26 12:32

本人小女就係放棄B1C直資,去了B1B資助。

全級一齊去體驗國外遊、軍校、農耕,每年有多於一個外國遊學團供學生參加(未必一定尖子先有機會),樂團、運動校隊、制服團隊等等都有吾同既出國訓練/遊學團。選科限制亦較少,吾係套餐式,可自由選擇,按成績選修科目上既限制相對較少。
課外活動較多種類同參與時間可較多。

咁宜家讀左b1b津校又覺得如何?有後悔嗎?

JadeW 發表於 18-3-26 14:52

全級一齊去體驗國外遊、軍校、農耕,每年有多於一個外國遊學 ...

你講嘅外遊、樂團、制服校隊津校都有!
我小朋友沒有讀過直資比較吾到!我吾知直资和私校運作一吾一样呀
但讀咗六年私小,学費貴、雜費不少!
私小成績咬得好緊, 壓力頗大!
同学家境富裕,都爱比較。
付出昂貴学费之餘,未必係你预期回報嘅!
好多野其實都係靠自已和家長!

津校就少好多雜費!簡樸d
我選擇津校係因為冇可能入到一線心儀直资,
預期入二線直,倒不如入較B1津校,因為免費教育,入U%高d,我係咁諗囉!
津校学生來自五湖四海,学生質素参差係正常,老師方面有點Hea hea地!所以都係靠自己。

我都係個句讀吾讀到書係靠自己嘅,入到咩学校関係唔大,係讀到去到边度都讀到!

結果係考同一個試, 讀得同樣辛苦, 如入到B1津校, 選津校. 話哂免費喎. 入吾到就無話可說.

....

回覆 JadeW 的帖子

我仔以前小學讀津校, 現在中學讀直資, 感覺上直資學校資源確是較多, 細果個我也希望比佢讀直資。

我會考慮以下因素:Other)一定要男女校, 我認為男女的思想是很不同, 由小到大都應該學習跟異性相處, 這對成長很重要
9)宗教/學校理念
1)學校成績 13)學費/交通時間
2)選科
3)   課外活動
4)校風
8)學校軟硬件設備/資源

JadeW 發表於 18-3-25 10:05
什麼是 9764、4198 、13?

9764 係你開樓各要點既號,我既順序係9764

greentea000 發表於 18-3-26 08:23
直私資源多係交學費買返黎,如果讀官津父母肯每個月用返咁多錢去培育仔女,就無呢個分別。
...

呢個肯定唔係。

學校係群體圈子。

放學後果D 係課外活動。

邊有得比擬。

JadeW 發表於 18-3-26 11:08
阿仔其實係學校成績都 吾錯,所以自行俾佢去試下考出面既官津,等佢知道下出面既世界係點既。我亦只叫佢考 ...

但你講果D, 老豆大把,等割禾青既朋輩,的確係要重視。呢D 同學校文化,家長圈有極大關係。

如希望細路專心讀書,當然要遠離懶散貪玩既朋輩。

artroboy    發表於 18-3-27 12:09

JadeW 發表於 18-3-26 14:01
我自己覺得有咁濃厚宗教背景的學校,家長們相對既價值觀以及學校所重視的品德教育都會較為接近。

但係, ...

插句咀。

家長價值觀差異,未需要細節判斷。人有私心,利益當下會偏袒自己孩子,但大圍不影響學校及家長的公共意志。

第一,中學家長影響少,朋輩影響大。但什麼價值觀家長,培養出什麼樣細路。

第二,教會學校重牧靈,先不談神學,重個人品德,天上財富而不是俗世物質。留意,現在係講緊 *非* 頂級既教會直資。 家長願意俾錢,唔係貪虛名,係希望教好細路。

你提到家長重財重關係,輕努力,都教會直資應較少出現。

小時了了 發表於 18-3-26 11:39
你見到嘅, 我只可以講可能係您嘅遇見, 我唔可以否定您嘅遭遇.

但事情有好多面睇, 反而我及小女暫時完全未 ...

我覺得你女在讀的直資,似蠻適合樓主所面對的問題。

retriever 發表於 18-3-27 08:46
我覺得你女在讀的直資,似蠻適合樓主所面對的問題。

其實, 我覺得樓主嘅問題重心有偏差.

係呢個帖我見其他網友知道樓主小孩依家係直資小學就讀, 係可以直升自己嘅中學部, 樓主所見所聞所感受嘅直資觀感以我推測只係樓主自己間直資小學情況, 未必係其他直資中學情況. 隔離直資 post SPC 或 YW 嘅仔仔, 個個網友都讚學校仔仔乖巧, SPC 學長帶考生去班房面試時, 會同考生傾偈又搭晒膊頭鼓勵考生減低佢哋壓力, 呢啲直資幾好!

我又推測, 樓主題目應該係: "b1c直資 XXX (樓主間直資中學名) vs b1b 地區傳統官津校", 咁樣可能貼題些

P.S. 我唔知樓主小孩依家係邊間直資讀小學

‹ 上一主題|下一主題