用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖芳濟(大角嘴)vs東九龍匯基
go

聖芳濟(大角嘴)vs東九龍匯基

男仔邊間適合D

颖颖B 發表於 18-3-24 18:40
男仔邊間適合D

男校vs 男女校。你問邊問適合男仔??

理性而言,聖芳濟比較合適。聽聞匯基文科(社會科學)較強

nicolemummy 發表於 18-3-24 21:16
男校vs 男女校。你問邊問適合男仔??

理性而言,聖芳濟比較合適。聽聞匯基文科(社會科學)較強

band1尾男仔放棄匯基博聖芳濟大抽獎會唔會有D冒險?

颖颖B 發表於 18-3-24 22:22

颖颖B 發表於 18-3-24 22:22

油尖旺校網嗎?是有點冒險

nicolemummy 發表於 18-3-24 22:30
油尖旺校網嗎?是有點冒險

係,自行都報佢,因為啊仔心儀,聖芳濟係咪全部收band1?

颖颖B 發表於 18-3-24 23:40

聖芳濟校長2年前簡介會講過因為有很多不同關係,有收B2學生。你參詳下當中意義。

理論上油尖旺B1男生一定入到九華聖芳濟,但實際上,有幾多外區B1男生慕名轉網入黎;最fatal係孩子會否跌落B2。

另外,因為油尖旺有九華聖芳濟,當時校長表現得特別珍惜外區B1男仔。都明白既。

有傳聖芳濟比較適合靜的男生, 去見覺得校舍算細, 但我問過舊生/現讀生都幾多活動, 好似幾活潑.  talk 說冇領袖生制度所以幾重自律.  去聽talk 感覺校長不高調, 是定位在本區(非全港)熱門,  冇西史, 中文通識, 英文自己定位一般,  自行in見好多協和生.   

東九去in / 聽talk 重宗教, 聽校長talk 抽問在場應考家長似乎來自不同私直同東九的官津多, 全有宗教背景.    但感覺亦算自由. 學習方式多元化些, 硬件設備亦好些. 如唔介意要付錢我會選東九.

HaYi 發表於 18-3-25 09:23
有傳聖芳濟比較適合靜的男生, 去見覺得校舍算細, 但我問過舊生/現讀生都幾多活動, 好似幾活潑.  talk 說冇 ...

另一考慮問題係東九路程較遠

颖颖B 發表於 18-3-24 23:40

自行band 1尾生應該入唔到聖芳濟, 要靠大抽獎入。

如果3次呈分試都係band 1生, 乙一放聖都好大機會入。

p.s. 但個人鍾意匯基多D。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!