用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 係咪每間龍幼都值得做超大B
樓主: susupertomato
go

係咪每間龍幼都值得做超大B

如果repeat 個間唔心儀, 有冇諗過k3先repeat

pollywcw 發表於 18-3-27 16:20
如果repeat 個間唔心儀, 有冇諗過k3先repeat

可以repeat k3?考兩次p1?

susupertomato 發表於 18-3-30 22:56
可以repeat k3?考兩次p1?

睇舊post,有人會咁做因為考唔到好學校或覺得個仔唔夠叻。我覺得要repeat 就K1,或一開始就做超大B.K3至repeat 是完全唔理孩子感受,K3已很懂事知同學上小學,若自己無得升你搵定個好借口。直私當然可以考完又考,但派位好似只可派一次。超大B 又保證有好成績?應該較好但無保證。

其實以家好多家長會係REPEAT P1,真係等於考兩次小一

我原本都係咁諗,係有好多優勢既,但結合我個仔既情況黎睇,我最後選擇咗REPEAT K1做大B

susupertomato 發表於 18-3-24 17:17
小朋友由think PN 讀到而家K1, 今年以超大b身份考左幾間龍幼,淨係得培道有offer, 大家覺得值不值得去培道 ...

坦白講,希望你別介意,你囡囡用大B身份考K1卻只考到培道,若留在think將來用細B身份考小一,是否更難考到比培道小學好的學校?如留在think,一年至年半後這個時間已要開始報小一,囡囡是否ready? 儲夠cert未?考小一比K1更難,因很多小朋友經過三年栽培,已超前了很多,同你爭小一的,不是同齡細b,是適齡中b、大b和超大b,若女兒不是超前同齡,真係好難爭。

培道小學雖不是你心儀,但讀培幼有以下好處:
1. 有多一年時間讓女兒長大一點,大一年,能力始終較好(不是跟別人比較,是跟女女自己比較)
2. 你有多一年時間部署栽培女兒考小一,說實在,呢度有些家長有多個offers的說來輕鬆,但我眼見我小朋友的同學仔,考到直私的真係悉心安排三年活動,付出很多的
3. 培幼淺,女女開開心心上學,建立自信。德育教得好,對考直私也是優勢,這是外補不了的。
4. 培幼淺,容易應付學校要求,課餘時間可全力進補
5. 培道可抽獎,抽津校可進取一點
6. 即使最後真的考唔到直私,又抽唔到心儀津校,培小亦係幾好的 (如你留在think,考唔到又抽唔到時,真係好徬徨)

回覆樓主

俾我會揀繼續讀Think
我仔讀緊學劵K1,超大B考到民幼,我都心大心細
學劵K1讀得開心, 學習完全無問題(但偏淺), 覺得重讀K1浪費時間,playgroup已讀ABC,K1又讀ABC, repeat K1又讀ABC
但考慮民幼語境好,又有妹妹跟尾,應該會轉
個人認為英文基礎好重要,而且Think出來都未必會輸既

回覆樓主

其實think 都有小學,中學,咁當然明白會想讀番local school, 但培道想考直資的確有困難,要外補

回覆 susupertomato 的帖子

可唔可以講下你點HEA~?
我都有小小接受唔到超大B得一個培道OFFER, (千祈唔好介意),

或者你真係要諗下點去栽培下你小朋友, 如果你AIM TO好既直私....

Ryan_baba 發表於 18-3-26 12:43
樓主,你嘅目標係考私直小學,我想提醒你一件事,你小朋友以超大B去考K1都未有心儀學校取錄。如果你留係Thi ...

同意呀,我兩個小朋友都係細B,我都比多一年時間佢哋重讀K1,反正佢哋都好享受係幼稚園嘅生活~冇覺得浪費左時間~

kin0202 發表於 18-4-6 11:09

就係乜都冇做囉,細b插班讀N班半年,再升k1, 咁think 都係好happy,又冇乜功課又唔谷,都係畫下線咁。冇補習冇學野,大安旨意等學校教。

kin0202 發表於 18-4-6 11:09

可唔可以旨教下應該點谷?要加強邊方面訓練?小司儀班有用嗎?考cert?

Think k2 會深d ,你同老師傾下睇下小朋友有無需要repeat先

我係think 用家 無外補 , 之前n 班同k1 都有問有無需要repeat, 2年都係緊緊過關升上去, 小朋友今年細b 男仔 考小學了, 我無考過其他幼稚園 所以唔知market無點, 但小朋友係好鐘意返學,有自信, 喜歡英文 , 同陌生外國人傾計仲被問係咪讀ESF , 我幾認同呢間學校既教育理念

我打算考幾間直私同考think 小學,如果冇offer先考慮repeat k3. K3 係英普,之前係英粵,如果要repeat 就當學好d普通話lor

Elsa915 發表於 18-4-18 08:46

Think k2 會深d ,你同老師傾下睇下小朋友有無需要repeat先

其實我都好認同學校理念,所以決定留think, 只係驚考直私小學得個桔,所以想知我可以有咩方法幫到佢,盡過力得個桔都心甘命底

MegaKnight 發表於 18-3-26 11:01
恕我得罪,培正,民生,德望值得留班去。培道不值。

請問非龍幼有冇邊間值得做超大B?

vvik 發表於 18-4-20 22:21
請問非龍幼有冇邊間值得做超大B?

我覺得根德 , St Cat 都可以唸