用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 係咪每間龍幼都值得做超大B
go

係咪每間龍幼都值得做超大B [複製鏈接]

小朋友由think PN 讀到而家K1, 今年以超大b身份考左幾間龍幼,淨係得培道有offer, 大家覺得值不值得去培道重讀k1?

本身好滿意think, 小朋友鐘意返學,語境一流。上午班,屋企樓下。

培道語境一定冇think 咁好,但佢係龍校, 叫做多個保險,但培道小學我都不是非常心儀。下午班,校車要一小時一程。

不過好坦白講,本來小學想考直私,但經過今次做超大B考k1 都全軍覆沒,我覺得小學面對返同一班考生,加上我小朋友天資性格各樣,雖然未谷過佢唔知佢谷唔谷得,但我唔會抱好大期望。

想請問大家意見:
1. 讀邊間會對考直私較有利d?
2.培道值得去做超大b 嗎?

0    0    0    0

回覆樓主:

2. no

tychow 發表於 18-3-24 20:31
2. no

個人覺得不太值得,小朋友喺原校讀得開心又近屋企,不妨用心栽培小朋友,一、兩年後考直私?

回覆樓主

個人認為培道都唔差,100%直升又可以大抽獎,策略上我會揀培道,到時想考直資就自己再谷,唔想谷又可以happy升小

susupertomato 發表於 18-3-24 17:17
小朋友由think PN 讀到而家K1, 今年以超大b身份考左幾間龍幼,淨係得培道有offer, 大家覺得值不值得去培道 ...

我囡同你小朋友情況一樣,超大b考10間都全軍覆沒咁濟,得培道AM offer, 但最後我冇take, 比佢直升原校K2了,因好多人話repeat 對小朋友未必好

回覆樓主:

我大女係細B,今年考小一雖然也有心儀offer,但經歷好有挫敗感,所以我全心全意比細仔做超大,如果唔repeat, k2尾就開始戰鬥,你覺得自己小朋友應付到嗎?

你對區內二線小學點睇?  接受不了就repeat K1, 否則我基本上不讚同重讀, 等到小二大B細B差不多無分別, 書還有排讀呢, 過多幾年或等中一再轉好些也可以

有龍去龍

回覆樓主

真的謝謝各位寶貴意見,這正是一個兩難的選擇,以用家角度think係好好但冇保障。培道雖然係龍,但坦白說不是我心目中的first tier,讀多年又好像好浪費時間

鈴瑾 發表於 18-3-25 12:14
我大女係細B,今年考小一雖然也有心儀offer,但經歷好有挫敗感,所以我全心全意比細仔做超大,如果唔repeat, ...

可以講講是什麼錯敗感?細b表現,表達能力仍較大b差?

susupertomato 發表於 18-3-26 10:05

恕我得罪,培正,民生,德望值得留班去。培道不值。

susupertomato 發表於 18-3-26 10:05

挫敗感係考小一時,即K2尾仍未追上大B水平,唔係佢唔得,係未夠年齡發展未到嗰個位

susupertomato 發表於 18-3-26 10:01
真的謝謝各位寶貴意見,這正是一個兩難的選擇,以用家角度think係好好但冇保障。培道雖然係龍,但坦白說不 ...

我明白你所想,你應該是同意repeat,但又考唔到心中嘅龍,覺得培道唔太值repeat。不過恕我大膽假設,讀think做細B一樣考唔到你心目中tier one嘅小學。讀培道不一定要直升培小,如果家長努力培育一樣可考到好學校。

樓主,你嘅目標係考私直小學,我想提醒你一件事,你小朋友以超大B去考K1都未有心儀學校取錄。如果你留係Think升K2,即係1年後你小朋友已經要考小一,係一年之後,你有幾多信心你小朋友會能夠考到心儀小學?

如果我係你,我會轉,比多一年時間個小朋友成長。

鈴瑾 發表於 18-3-26 12:28
我明白你所想,你應該是同意repeat,但又考唔到心中嘅龍,覺得培道唔太值repeat。不過恕我大膽假設,讀thi ...

你完全說中我心中所想!我也覺得如果以我家咁hea 咁懶的作風,繼續讀think做細b, 到時考到心儀小學既機會就好像今天考幼稚園的結果一樣,全軍覆沒。

但自己多少不甘心,她未谷過是現在這樣,想搏一下,俾時間心機催谷佢,加上我是ftm, 所以唔知仲來唔來得及,現在開始準備考小學。

Ryan_baba 發表於 18-3-26 12:43
樓主,你嘅目標係考私直小學,我想提醒你一件事,你小朋友以超大B去考K1都未有心儀學校取錄。如果你留係Thi ...

謝謝你,其實考小學面對返同一班考生,我都信心不足。做細b考得差,預左,到時做超大b都差,咁係咪唔好浪費一年Repeat?

事到如今(好似講到前路灰色一片咁), 一方面我個細b又唔係特別醒,但另一方面間龍又不是非常心儀,好怕為佢揀錯路。

回覆樓主

不值得為培道重讀一年,浪費一年時間。

回覆樓主

我之前同你差不多
細仔讀緊k1
以超大去考龍
但不是最心儀,覺得唔值重讀
但點都俾左留位費先
之後再打電話番去學校問k2插班
你可以試下
但無咁快知k2插班有無位

利申
我最後有心儀龍call
所以會重讀

回覆樓主

講多小小
我自己覺得細b上k2開始要寫字始終比較吃力
做大b佢會輕鬆d自信心會多d

同意。
我自己個細b岩岩由PN插班上K1,同學仔連線油顏色已經好熟手,未學楂筆寫野細b有排追
所以會repeat K1 做大b
‹ 上一主題|下一主題