用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校的運作-個人睇法
樓主: gabthomas
go

國際學校的運作-個人睇法   [複製鏈接]

bobdylan 發表於 18-4-4 08:56
事實上,上得Education Kingdom的家長絶大部分也是香港人,以此去推斷該校的本地生比例,又是否合理呢?
...

只係好少見HKIS GSIS Kellet ICA 或者ESF (mainly HK island比較多外國人嗰幾間)嘅香港家長話學校無咩功課做好Hea... 亞洲人多嘅學校自自然會傾向學術掛,喺美加情況一樣,多唐人住嘅區周圍有乜班物班,大家都覺得學校無功課做好Hea,這是不爭的事實。

mamaishere 發表於 18-4-4 09:09
只係好少見HKIS GSIS Kellet ICA 或者ESF (mainly HK island)嘅香港家長話學校無咩功課做好Hea... 亞洲人 ...
"ESF (mainly HK island)嘅香港家長" - I know plenty

poonseelai 發表於 18-4-4 09:47
"ESF (mainly HK island)嘅香港家長" - I know plenty

I should say campuses with less Asians

After all, there’s no good / bad side for being more academic focused, it’s just a matter of learning styles! VSA, CAIS, and SIS are all great bilingual schools!!

poonseelai 發表於 18-4-4 04:54
好奇一問, 你如何知道其他一般國際學校對品格要求不嚴謹?

或者咁講,呢間學校宗教十分濃厚,比一般無宗教學校會比較嚴謹,道德界線較高。
有時老師會問小朋友,你認為呢個選擇係神喜愛的嗎?
當以宗教信仰為本去教學生,道德標準自然較高。

poonseelai 發表於 18-4-4 04:54
好奇一問, 你如何知道其他一般國際學校對品格要求不嚴謹?

只知片面咋。老二因考唔到CAIS prep, Y1至Y3在另一IS讀。 我也只是該段時間的該校家長, 個人經歷和感受而已。
另老大因在每週球隊練習,認識其他IS學生, 從中感受到。
一切純屬個人意見

Monstereasy 發表於 18-4-4 10:37
或者咁講,呢間學校宗教十分濃厚,比一般無宗教學校會比較嚴謹,道德界線較高。
有時老師會問小朋友,你認 ...

十分同意

回覆樓主:

作為家長, 我本人也要適應is的文化, 因我自己出門外國學習經驗.
老大小二時, 我曾因為不滿某同學的行為, 電郵班主任。 班主任沒有因我的訴求,聯絡該學生或該學生家長。
我也曾不習慣這加拿大學校的relax作風, 根本地名校樣樣執到正,大相逕庭。
同樣今天, 在學校家長論壇中, 我見到一部分激進的家長, 便看見自己的當年。
謙虛啲講,我自己也需要時間去適應is的模式, 選擇讀便開心的讀, 讓時間證明這選擇是否明智.
選擇走便開心的走, 香港地有選擇已是多麼的幸福。

應該帶著尊重真正國際學校的心態去了解.

在下唔係想挑機,不過我想講,重學術和家課多是兩個概念,兩者沒有必然關係。而某一些學校家課多並把這說成重學術,有誤導家長之嫌。

家課多的學校,大部分真正原因是,老師沒有太多時間可以花在個別學生上,而比功課學生可以係短時間之內把教育好似工廠生產標準化。舉個例子,如果你小朋友係家中是一對一私人老師,佢家課量應該是比大班低的,原因大部份家課係上課時間就做完。

情況就好似你去吃火鍋,如果200蚊任食,餐廳就要俾你食多D牛丸,魚旦,佔據你個胃,俾功課學生就可以佔據佢地時間。當你食到成肚石頭,係好飽,但其實從質上,是沒有營養的。

家長要轉一轉,學術唔單止係量,質也很重要。

回覆樓主:

Ddddd

No comment

gabthomas 發表於 18-4-4 12:26
回覆 海賊王粉絲 的帖子

你問題複雜,你自己衡量

但有哪麼密的assessment 在G3,我自己接受唔到!

gabthomas 發表於 18-3-24 13:20
國際學校的運作一般由管理層話事,可以推理為管理層係點樣,學校就點樣。
...

首先希望樓主小朋友轉校順利.

無論LS/直私/IS/PIS/, 每一間學校都有其獨特的一面吸引到一批家長和學生.

所以當一間學校吸引的地方, 在用家角度, 同之前不同到不能接受的時候, 體會到不高興的情緒.

暫時似乎係樓主希望的happy school vs 課後功課+assessment workload 樓主同現時學校/其他家長有唔同睇法,

而樓主覺得同佢以前的觀察有頗大分別

其實每一家學校, 管理層和家長都不是永遠唔改變100%mindset. 如果用家feel uncomfortable to any big changes, 我哋一齊分享分擔下, 應該ok的.

最後, 多謝樓主分享.

erida 發表於 18-4-4 11:25
作為家長, 我本人也要適應is的文化, 因我自己出門外國學習經驗.
老大小二時, 我曾因為不滿某同學的行為, 電 ...

讀過既家長,特別係從舊校舍已經就讀既家長,會感受到呢間學校特有既傳統價值,優點同人情味。
樓主既激動主要係擔心呢個傳統價值,優點同人情味,會隨著合拼人事變遷而消失。一班家長為願意集體去為老師爭取,激動也好,平静也好,可見家長真心去愛呢所學校。
從客觀角度睇,合拼後制度化管理,加強課程架構,全球招請優秀老師,向打造一級國際學府之路進發之路並無不妥。
但一級學府並非我所求,充滿愛既人情味小校雖然有很多缺點但深得我心。
一間好學校可以無華麗校舍,但唔可以無一班好老師。
事件仍在進行中,仍有希望發展下去得到人人滿意既結局。

Monstereasy 發表於 18-4-4 10:37
有時老師會問小朋友,你認 ...

Xxxxxx

不同意。因為咁有一個前提,係有宗教信仰的人士道德較高。

你這前提有何跟據呢?

Monstereasy 發表於 18-4-4 12:40
讀過既家長,特別係從舊校舍已經就讀既家長,會感受到呢間學校特有既傳統價值,優點同人情味。
樓主既激動 ...

Wow

shadeslayer 發表於 18-4-4 12:45

宗教係好主觀,每個信仰都會認為自己所信係最好。

回覆 shadeslayer 的帖子

以聖經為本教導小朋友,並不是代表教導的人或被教導的人道德水平高。因為大家都低,所以要學

病人需要睇醫生,健康的人不需要

Monstereasy 發表於 18-4-4 12:50
宗教係好主觀,每個信仰都會認為自己所信係最好。

對,但你的 claim:

「宗教學校道德自然較高。」

是一個客觀陳述,不是主觀感受。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

gabthomas 發表於 18-4-4 12:54
回覆 shadeslayer 的帖子

以聖經為本教導小朋友,並不是代表教導的人或被教導的人道德水平高。因為大家都 ...

不,也不代表低。

係我沒有掌握証據証明宗教學校道德水平較高或較低。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.
‹ 上一主題|下一主題